Op mijn wishlist: de Faeröer Eilanden
Denemarken

Op mijn wishlist: de Faeröer Eilanden

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In dit artikel vertel ik over de Faeröer Eilanden.

Op het moment van publiceren van dit artikel zou ik eigenlijk op deze eilandengroep zijn. Afgelopen vrijdag stond namelijk onze reis naar de Faeröer Eilanden op het programma. We hadden onze reis al bijna volledig uitgestippeld en reeds accommodaties geboekt. Een week voor ons vertrek lazen we echter verontrustende berichten over de toename van het aantal coronabesmettingen op de eilanden. Hierdoor werd er code oranje afgegeven. Als we toch zouden besluiten om te gaan zouden we bij aankomst én na zes dagen een coronatest moeten afleggen en in afwachting van de uitslag in quarantaine moeten gaan. Gezien de tijd die we zouden verliezen, hebben we besloten om de reis te annuleren. Hopelijk kunnen we volgend jaar alsnog afreizen naar deze prachtige eilandengroep.

Op mijn wishlist: de Faeröer Eilanden
De ruige kliffen van de Faeröer Eilanden - Bron: Annie Spratt via Unsplash

De Faeröer Eilanden

Nog nooit van deze eilandengroep gehoord? Je bent vast niet de enige. De Faeröer Eilanden liggen verscholen midden in de Atlantische Oceaan, tussen IJsland, Schotland en Noorwegen in. Het bestaat uit 18 eilanden waarbij Streymoy de grootste is. Op dit eiland ligt de hoofdstad Torshavn, tevens de kleinste hoofdstad van Europa. De Faeröer Eilanden behoren tot Denemarken, maar is zelfsturend. De inwoners hebben hun eigen dialect, maar je betaalt hier wel met de Deense Kroon.

De Faeröer Eilanden is een droombestemming voor liefhebbers van natuur. Het landschap is ruig en ongerept. Je vindt er vulkanische kliffen, unieke watervallen en groene weides. Bijzonder is ook dat je er nauwelijks een boom zult tegenkomen. Wat je wel veel zult tegenkomen zijn schapen en daar dankt deze eilandengroep ook haar naam aan. Faeröer is een Deens woord voor Schapeneiland. Er leven op de eilanden twee maal zoveel schapen als mensen. Omdat

Mensen die naar de Faeröer Eilanden willen afreizen moeten rekening houden met de weersomstandigheden. Het regent hier zo’n 300 dagen per jaar en op een dag kun je zon, regen, hagel en sneeuw verwachten. Hou dus goed rekening mee met de kleding die je meeneemt. Daarnaast is een trip naar de Faeröer aardig prijzig. Als je uit eten wil moet je rekening houden met zo’n €35 per persoon en voor een glas bier betaal je al snel €8. Ook accommodaties zijn niet bepaald goedkoop. Voor een eenvoudige accommodatie betaal je al snel ruim €100 per nacht. Veel accommodaties zijn er sowieso niet op de eilandengroep. Je doet er dus goed aan om eerst accommodaties te boeken alvorens je een vliegticket koopt.

Indien je bereid bent om wat meer uit te geven voor een trip, kun je wel heel wat moois verwachten. Wij waren van plan om de eilanden in zo’n 10 dagen te verkennen met een huurauto. Tijdens deze roadtrip wilden we verschillende eilanden goed gaan verkennen.

Op mijn wishlist: de Faeröer Eilanden
Faeröer is een Deens woord voor Schapeneiland - Bron: Kasper Làu via Unsplash

Wandelen, wandelen en nog meer wandelen

Om de eilandengroep zo goed mogelijk te ontdekken kun je het beste je wandelschoenen aantrekken en te voet er op uit gaan. Er zijn talloze wandelroutes, de één nog spectaculairder dan de andere. Voor sommige wandelroutes wordt een kleine bijdrage gevraagd wanneer je over privégrond wandelt of als het geld gebruikt wordt voor de bescherming van het landschap. Hier mogen wandelen lijkt me fantastisch. Adembenemende landschappen met spectaculaire uitzichten en puur genieten van de natuur om je heen. Het is verstandig om vooraf goed te bepalen welke wandelroutes je wilt gaan wandelen. Op de website van Visit Faroer Islands kun je een PDF vinden met alle wandelroutes op de eilanden. Van deze PDF hadden we al enkele wandelingen uitgekozen om te lopen. We waren van plan om naar watervallen, ruige kliffen en vuurtorens te wandelen.

Op mijn wishlist: de Faeröer Eilanden
De watervl Múlafossur - Bron: Rogério Toledo via Unsplash

Papegaaiduikers spotten

Het spotten van dieren vinden wij één van de leukste activiteiten tijdens onze reizen. Zeker wanneer het bijzondere dieren zijn die je niet zo snel ergens tegenkomt. Schapen zul je ongetwijfeld tegen gaan komen op de Faeröer Eilanden. Wij keken er echt naar uit om de papegaaiduikers te spotten, eigenlijk de belangrijkste bezienswaardigheid van de eilandengroep. De zogenoemde puffins komen voor in Noorwegen, IJsland, Groenland, Schotland en ook op de Faeröer. De populatie is de afgelopen jaren helaas flink uitgedund. Tegenwoordig komen ze alleen nog voor op het eiland Mykines. Sinds enkele jaren is dit eiland tot beschermd gebied verklaard en kunnen de vogels in alle rust broeden. De beste periode om de puffins te spotten is in de maanden juni en juli. Tijdens de andere maanden zijn deze vogels voornamelijk in de zee en keren ze ‘s nachts terug naar hun nest.

Een trip naar het eiland Mykines is volgens velen een must-do, zeker als je de papegaaiduikers wil spotten. Maar ook zonder deze vogels moet het eiland prachtig zijn. Je kunt een mooie wandeling maken naar de vuurtoren en genieten van het ongerepte landschap. Dit eiland kun je bereiken met een helikopter of met de ferry, maar de plaatsen zijn beperkt. Je doet er dus wijs aan om enkele weken vooral al een boeking te maken. Wel moet je er rekening mee houden dat de tocht kan worden geannuleerd bij slecht weer.

Op mijn wishlist: de Faeröer Eilanden
Een papegaaiduiker - Bron: Anastasia Kuznichenkova via Unsplash

Boottochtjes, roadtrips en dorpjes bezoeken

De ruige kliffen zijn spectaculair en de beste manier om deze goed te bewonderen is uiteraard vanaf het water. Zo wilden we een boottocht maken bij de Vestmannabjørgini (Vestmanna kliffen) waarbij we langs de kliffen en rotsen zouden varen. Hierbij vaar je ook door tunnels en grotten en heb je de kans om verschillende vogels te bewonderen.

Wij houden ervan om in de natuur te zijn, maar natuurlijk willen we de steden en dorpjes van het eiland ook bekijken. Veel opvallende bezienswaardigheden zullen we op deze locaties niet aantreffen, maar de typische gekleurde huisjes met gras op de daken zijn natuurlijk erg fotogeniek. We willen daarom zeker ook even door de idyllische straatjes willen wandelen. We hebben daarnaast enkele brouwerijen opgezocht waar we kunnen genieten van een biertje. Uiteraard zullen we niet al te veel bier drinken, want alcohol is behoorlijk aan de prijs.

Op mijn wishlist: de Faeröer Eilanden
Traditionele huisjes - Bron: David Dvořáček via Unsplash

Tijdens onze voorbereidingen is ons opgevallen dat er nauwelijks bomen te zien zijn op de foto’s. Toch is er een ‘heus bos’ te vinden op het eiland Kunoy. Hier staan enkele tientallen bomen bij elkaar. Eens kijken of we hier in zouden kunnen verdwalen… Natuurlijk moeten we rekening houden met slecht weer. Wanneer het echt te hard regent kunnen we altijd nog met de auto rondrijden. De Buttercup Routes zijn de mooiste wegen van de Faeröer en brengen je naar mooie uitzichtpunten.

Op mijn wishlist: de Faeröer Eilanden
Bij slecht weer is een roadtrip een goed idee - Bron: Michael Fousert via Unsplash

Bestemming voor 2021

Onze reis naar de Faeröer Eilanden hebben we dus geannuleerd vanwege corona. Na Kirgizië is dit de tweede trip die vanwege het virus verschoven moet worden. We hopen dat het coronavirus snel onder controle is en dat we volgend jaar alsnog kunnen genieten van deze unieke bestemming en onze verhalen kunnen delen op Reizen & Reistips. Het geeft ons in ieder geval de kans om nog meer voor te bereiden voor deze trip. Tot die tijd moeten we nog even blijven genieten van de prachtige foto’s die we op Instagram kunnen bewonderen.

Ben jij al eens op de Faeröer Eilanden geweest en heb je tips wat we echt niet mogen missen? Laat het weten in een comment hieronder.

Op mijn wishlist: de Faeröer Eilanden
Onze bestemming voor volgend jaar dan maar? Bron: Unsplash
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie