Bucketlist

Op mijn wishlist: Jurassic Coast

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In dit artikel vertel ik over Jurassic Coast.

Op mijn wishlist: Jurassic Coast in Engeland
De Jurassic Coast is een kustlijn in het zuiden van Engeland - bron: pxhere.com

Jurassic Coast, Werelderfgoed

Tijdens het kijken van een Engelse film op Netflix zag ik een prachtig landschap. De film speelt zich af in Guernsey, maar toen ik op IMDB zocht naar de draailocatie bleek dit in het het zuiden van Engeland te zijn, de Jurassic Coast om precies te zijn.

De Jurassic Coast ligt aan de zuidkust van Engeland. De route is 155 kilometer lang en loopt van Exmouth tot Swanage. Langs de kust stuit je op dramatische landschappen zoals ruige kliffen en prachtige baaien. Dit is Engeland op zijn mooist. Sinds 2001 staat de Jurassic Coast op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De kustlijn bevat sporen uit het trias, de jura en het krijgt. Dit is ongeveer 185 miljoen jaar aardse geschiedenis en de periode dat de dinosauriërs nog op aarde liepen. Wanneer je hier loopt kun je goed zien hoe diverse aardlagen nog steeds op elkaar liggen. Het gebied wordt al meer dan 300 jaar bestudeerd.

Op mijn wishlist: Jurassic Coast in Engeland
De prachtige kliffen van de Jurassic Coast - bron: pxhere.com

Fossielen zoeken

Veel wandelaars wandelen langs de kust om op zoek te gaan naar fossielen. Dagelijks worden er nog delen van dino’s en zeedieren gevonden. De fossielen liggen voor het oprapen, dus wie weet vind je ook een stuk geschiedenis van miljoenen jaren oud. Zeker wanneer het de dag ervoor heeft gestormd is de kans groot dat je fossielen zult vinden. Hoe tof zou het zijn om een stuk dinosaurus te vinden? De beste plek om fossielen te zoeken is tussen Lyme Regis en Charmouth. Daarnaast kun je ook deelnemen aan fossielenexcursies.

Op mijn wishlist: Jurassic Coast in Engeland
Vind jij hier ook eeuwenoude fossielen? - bron: pxhere.com

Doen en zien bij de Jurassic Coast

De kustlijn bestaat vooral uit steile kliffen. Met 191 meter hoogte is de Golden Cap het hoogste punt. Tussen Durdle Door en Lulworth Cove kun je een natuurlijke brug bewonderen. Dit is één van de meest gefotografeerde spots van de Jurassic Coast. Vanaf de Sealife toren in Weymouth heb je een 360 graden uitzicht op de kust. Verder wordt een trip naar het eiland Portland aangeraden en kun je ook een fossielen bos bezoeken. Wil je een dagje de rust opzoeken? De Westbay en Weymouth zijn grote stranden waar je kunt relaxen en zwemmen in de zee.

Op mijn wishlist: Jurassic Coast in Engeland
De natuurlijke brug - bron: pxhere.com

Beste tijd om de Jurassic Coast te bezoeken

Bij Engeland denk je al snel aan regenachtige dagen. Toch is het klimaat in het zuiden van Engeland heel anders. Er heerst een mild en zonnig klimaat en dit maakt het tot een populaire toeristische bestemming. In de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn, dus de lente en herfst periode is de beste tijd om de Jurassic Coast te verkennen.

Ben jij er al eens geweest en heb je nog goede tips? Laat het in een reactie weten.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie
Booking.com