Op mijn wishlist: Rügen
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Op mijn wishlist: Rügen

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In dit artikel vertel ik over het Duitse eiland Rügen.

Er zijn nog ontelbare bestemmingen in Duitsland waar ik nog eens naartoe wil. Één van die bestemmingen is absoluut Rügen. Dit eiland ligt tegen de Duits-Poolse grens in de Oostzee. Het eiland is slecht 51 kilometer land en 43 kilometer breed, maar heeft ontzettend veel te bieden. Dankzij de witte zandstranden en de badplaats Binz is het een populaire toeristische bestemming geworden, maar behoudens de prachtige kustlijn is er nog veel meer te doen en te zien.

Op mijn wishlist: Rügen
De bijzondere krijtrotsen langs de kust van Rügen - Bron: Tobias Kebernik via Unsplash

Krijtrotsen en oude oerbossen

Bijzonder aan Rügen zijn de krijtrotsen. Over de kustlijn kun je ongeveer 15 kilometer aan witte krijtrotsen bewonderen. Ze steken zo’n 20 tot 100 meter boven de zee uit en vormen een geweldig contrast met het blauwe water en de groene oerbossen. De rotsen hebben constant te maken met hevige erosie. Het hoogste punt van de krijtrotsen is de Königsstuhl, met een hoogte van 118 meter. Het beste kun je de krijtrotsen bewonderen vanaf het water. Tijdens iedere regenbui en stormbuien verdwijnt er weer een stuk rots. De rotsen zijn onderdeel van het Jasmund Nationaal Park. Tijdens de DDR-periode was dit nog een militair gebied en niet toegankelijk voor publiek. Hierdoor is de natuur eigenlijk nauwelijks aangetast.

De Hochuferweg wordt omschreven als één van de mooiste wandelingen van Duitsland. Niet gek dat deze wandeling daarom hoog op mijn lijstje staat. Deze wandeling loopt dwars door het Jasmund-reservaat en langs de steile kust van de Oostzee. Tijdens de wandeling wandel je door de oude beukenbossen die onderdeel zijn van het UNESCO Werelderfgoed. Niet alle paden zijn open, vanwege de erosie is er namelijk instortingsgevaar.

Op mijn wishlist: Rügen
Prora, Hitlers vakantieparadijs - Bron: pxhere.com

Hitlers nazi hotel Prora

Het grootste hotel ter wereld staat niet in Dubai, maar aan de Duitse oostzeekust. Adolf Hitler had het idee om hier een enorm hotel op te zetten dat als vakantieoord moest dienen voor de Duitse arbeiders en hun gezin. Kraft durch Freude – Seebad Rügen, oftewel Prora. Het hotel strekt zich uit over langs de kustlijn en is maar liefst 4,7 kilometer lang! Dit gigantische complex telt maar liefst 10.000 kamers maar werd uiteindelijk nooit gebruikt. De Tweede Wereldoorlog zorgde er namelijk voor dat de bouw nooit volledig werd afgerond. Jarenlang stond dit enorme project grotendeels leeg, maar de afgelopen jaren is een gedeelte van Prora verbouwd. Er zijn appartementen en vakantiewoningen ingekomen. Ook is er een museum in gevestigd waar je meer te weten kunt komen over Prora.

Op mijn wishlist: Rügen
Het Baumwipfelpfad bij Naturerbe Zentrum Rügen - Bron: pxhere.com

Het Baumwipfelpfad

Niet ver van Prora vind je het Naturerbe Zentrum Rügen. Hier vind je een geweldig boomkroonpad met een uitzichttoren die om een boom gebouwd is. Bezoekers kunnen zo’n 80 meter boven de grond genieten van het prachtige landschap. Bij helder weer kun je vanaf de uitzichttoren kilometers ver weg kijken. In de zomermaanden kun je hier genieten van de mooiste zonsopgangen. Er worden zelfs in de vroege ochtend wandelingen georganiseerd om de zon te zien opkomen.

Op mijn wishlist: Rügen
Het iconische badhuis van Sellin - Bron: Fabrice Villard via Unsplash

En verder…

Rügen staat bekend om de mondaine badplaatsen Vroeger kwamen de rijkere mensen hierheen om hun vakantie te vieren. Het was hier één en al luxe en die nostalgische charme straalt het badhuis van Sellin nog altijd uit. Net zo nostalgisch is de Rasende Roland, een meer dan 100 jaar oude smalspoorbaan. Met een stoomtrein kunnen bezoekers naar verschillende bestemmingen op het eiland.

Het geïsoleerde eiland Hiddensee is een habitat voor flora en fauna en hebben een enorme aantrekkingskracht op wandelaars en natuurliefhebbers. In de herfst trekken miljoenen trekvogels hierheen. Het moet spectaculair zijn om hier zo’n 30.000 kraanvogels te kunnen zien. Op het eiland vind je pittoreske dorpjes zoals Vitte, Kloster en Neuendorf.

Rügen is verbonden met het vasteland via de Rügenbrücke. Op het vasteland ligt de Hanzestad Stralsund. Deze stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd, maar is na de oorlog grondig gerestaureerd en is een bezoek absoluut waard. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en staat bekend om de kleur rood. Dit is de kleur van de bakstenen van de kerken, het indrukwekkende stadhuis, de kloosters en herenhuizen.

Wat mij betreft is Rügen een ideale bestemming om een weekje te verblijven.

Wie van jullie is hier al eens geweest? Ik ben benieuwd naar jullie ervaring. Laat het weten in een reactie onder dit artikel?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.