Op mijn wishlist: Vladivostok
Blog

Op mijn wishlist: stedentrip naar Vladivostok

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? Een bijzondere ‘Europese’ bestemming die ik graag eens zou willen bezoeken is het Russische Vladivostok.

Op mijn wishlist: Vladivostok
Vladivostok - bron: pxhere.com

Een Europese stad in het uiterste oosten van Azië

Het is begin 2007 wanneer ik in Voetbal International een artikel lees over FC Luch Energiya Vladivostok, een Russische club dat destijds nog op het hoogste niveau voetbalt. Het artikel gaat over de successen van de club en dat de ploeg afkoerst op een plek die recht geeft op Europees voetbal. Tot zo ver niets bijzonders zou je zeggen. Tot mij duidelijk wordt waar Vladivostok ligt. Het ligt namelijk in het uiterste oosten van Azië aan de Japanse Zee en niet ver van Noord-Korea. Wanneer een Nederlandse voetbalploeg een uitduel moet spelen bij FC Luch moeten ze ruim 10.000 kilometer afleggen en reizen ze door negen verschillende tijdszones!

Misschien gaat bij sommige van jullie wel direct een belletje rinkelen bij Vladivostok. De stad is voor de meeste mensen namelijk bekend als het eindpunt van de Trans Siberië Express. Vladivostok werd gesticht in de 19e eeuw. Pioniers kwamen hierheen om een een vissersbestaan op te bouwen op een rustige en afgelegen plek, ver van alle drukke steden. Zo werd Vladivostok al snel een belangrijke havenstad. Alexander III besloot Vladivostok te verbinden met de rest van de wereld door de Trans Siberië Express.

Wat kun je zien in Vladivostok?

Wat kun je verwachten van een stad in het verre oosten? Jarenlang was de stad voor toeristen afgesloten. Tegenwoordig komen er dankzij de Trans Siberië Express meer mensen en ook veel Koreanen bezoeken de stad om een beetje het ‘Europa-gevoel’ te kunnen ervaren. Vladivostok wordt ook wel eens het San Francisco van Rusland genoemd omdat de stad gebouwd is op heuvels. De haven van de stad is de belangrijkste inkomstenbron van de stad. Vissers meren hier met hun boten aan en hengelaars zitten aan de rand van de kade. Vanuit de haven kun je met een bootje naar Russky Island. Een militair forteiland dat 150 jaar lang gesloten was voor bezoekers. Rondom de stad kun je prachtige wandelingen maken door de heuvels en in het niemandsland komen. Dit is het leefgebied van de Siberische tijger. Natuurlijk kun je de heuvels ook op met een kabelbaan. Verder zijn er talloze musea, zoals bijvoorbeeld het S-56 Submarine Museum of breng een bezoek aan het fort. Qua eten vind je een mengelmoes van verschillende culturen, van Koreaans tot Georgisch.

Verstandig is in ieder geval om niet in de winter naar Vladivostok af te reizen. Het kwik kan namelijk dalen tot -20 graden Celsius.

https://www.instagram.com/p/B1YiQHnCPHG/

https://www.instagram.com/p/B1dPur7nsMs/

https://www.instagram.com/p/B1OHjqHBHUD/

https://www.instagram.com/p/B1ioj_iiYdF/

https://www.instagram.com/p/BvS_aJjhVNJ/

https://www.instagram.com/p/BsJ2tb4hPrY/

https://www.instagram.com/p/Bw0n3pNhEhP/

Tja, Vladivostok dus. Iets intrigeert me al jaren aan deze stad. Het zal geen bruisende stad zijn zoals Parijs, Barcelona of Berlijn maar het lijkt mij wel leuk om te zeggen dat je een ‘Europese stad’ hebt bezocht in het uiterste oosten van Azië.

Wie van jullie heeft Vladivostok al eens bezocht en kan er meer over vertellen? Laat het in een reactie hieronder weten.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!