Kerstmarkt van Erfurt
Duitsland

Op mijn wishlist: deze tien kerstmarkten in Duitsland wil ik nog bezoeken

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen?

Kerstmarkt van Erfurt
Het is weer november, dat betekent dat de kerstmarkten in Duitsland weer gaan beginnen

Kerstmarkten in Duitsland

Kerstmis lijkt momenteel nog ver weg. Toch zijn afgelopen week de eerste kerstmarkten in Duitsland al geopend. Zo bezocht ik vorige week nog de Duisburger Weihnachtsmarkt. Vorig jaar heb ik vanwege corona helaas geen kerstmarkten kunnen bezoeken, hopelijk kunnen we dat dit jaar inhalen. Wie Reizen & Reistips op Instagram volgt, weet dat ik begin deze maand al de kerstboom heb opgezet en dat ik helemaal in de kerstsfeer probeer te komen.

Het is een traditie geworden om jaarlijks de Centro Weihnachtsmarkt in Oberhausen te bezoeken. Inmiddels weten we waar we de lekkerste Glühwein kunnen drinken, waar we de lekkerste gerechten kunnen eten en een avondje in de Almhütte staat gegarandeerd voor gezelligheid. Uiteraard zullen we deze kerstmarkt ook dit jaar gaan bezoeken. De laatste jaren probeer ik ook steeds andere kerstmarkten te ontdekken. Twee jaar geleden bezocht ik de kerstmarkt van Erfurt en dit was echt een succes. Er staan natuurlijk flink wat kerstmarkten op mijn lijstje die ik graag nog eens wil bezoeken. Hieronder staan 10 kerstmarkten die ik graag nog eens wil bezoeken.

Dresdner Striezelmarkt - Dresden Marketing GmbH / ddpix.de
De Dresdner Striezelmarkt - © Dresden Marketing GmbH / ddpix.de

Dresdner Striezelmarkt

Wie mij kent, weet dat Dresden mijn favoriete stad is. In het verleden ben ik al zo vaak in deze stad geweest, maar nog nooit in de kerstperiode. Daar zal dit jaar overigens verandering in komen, want ik neem mijn moeder en zus mee voor een aantal dagen om de kerstmarkten van Dresden te ontdekken. De Dresdner Striezelmarkt is absoluut de meest bekende kerstmarkt van de stad. Deze kerstmarkt bestaat al sinds 1434 en is daarmee één van de oudste kerstmarkten. Op de Altmarkt tussen de Frauenkirche en Kreuzkirche wordt jaarlijks de Striezelmarkt opgebouwd. Midden op het plein staat een reusachtige Stufenpyramide die omringd wordt door 45 fraai versierde kraampjes waar je Glühwein, Bratwurst, Brezeln, hete kastanjes en natuurlijk allerlei kerstartikelen kunt kopen. Over een maand zal ik mijn ervaring van deze kerstmarkt uiteraard met jullie delen.

De Dresdner Striezelmarkt is geopend van 29 november 2023 tot 24 december 2023.
Boek een hotel in Dresden.

Nürnberger Christkindlesmarkt - © Uwe Niklas/www.uwe-niklas.com
Nürnberger Christkindlesmarkt - © Uwe Niklas/www.uwe-niklas.com

Nürnberger Christkindlesmarkt

Wereldberoemd is de Nürnberger Christkindlesmartkt. Jaarlijks trekt deze kerstmarkt dan ook miljoenen bezoekers aan. Om je een idee te geven, Japanners boeken zo’n 7000 overnachtingen gedurende deze periode. De kerstmarkt wordt opgebouwd op de Hauptmarkt en telt zo’n 180 kraampjes die met rood-witte stof zijn versierd. Hier kun je natuurlijk allerlei handgemaakte kerstartikelen kopen en genieten van allerlei lekkernijen. Nürnberg staat bijvoorbeeld bekend om de heerlijke Lebkuchen en Nürnberger Bratwurst.

De Nürnberger Christkindlesmartkt is geopend van 1 december 2023 tot 24 december 2023.
Boek een hotel in Nürnberg.

Weihnachtsmarkt & Weihnachtswald Goslar - GOSLAR marketing gmbh / Stefan Schiefer
Weihnachtsmarkt & Weihnachtswald Goslar - © GOSLAR marketing gmbh / Stefan Schiefer

Weihnachtsmarkt & Weihnachtswald Goslar

In de historische Altstadt van Goslar wordt jaarlijks de kerstmarkt opgebouwd. Deze kerstmarkt wordt gezien als één van de mooiste van Noord-Duitsland. Zo’n 60 kraampjes worden omringd door de mooie vakwerkhuizen van de stad. Maak een ritje met het treintje en geniet van de lekkernijen die worden verkocht. Voor de markt wordt nog een klein ‘kerstbos’ opgebouwd met zo’n 40 dennenbomen. Als bezoeker wordt je in Goslar ondergedompeld in een romantische kerstsfeer.

De Weihnachtsmarkt & Weihnachtswald in Goslar is geopend van 29 november 2023 tot 30 december 2023.
Boek een hotel in Goslar.

Lübecker Weihnachtsmarkt - Olaf Malzahn
Lübecker Weihnachtsmarkt - © Olaf Malzahn / Lübeck und Travemümunde Marketing GmbH

Lübecker Weihnachtsmarkt

De beroemde Lübecker Weihnachtsmarkt en prachtige Kunsthandwerksmärkte transformeren de Altstadt van Lübeck ieder jaar in een sfeervolle stad waar bezoekers helemaal in de kerststemming kunnen komen. De kerstmarkt wordt opgebouwd op de Marktplatz, voor het historische Rathaus. Dankzij ruim 500.000 lichtjes, vele kerstversieringen en het unieke decor van de stad is de Lübecker Weihnachtsmarkt extra sfeervol. Denk daarbij ook nog eens aan de geur van Bratäpfel, Schmalzkuchen, Grillwürstchen en Glühwein. Niet voor niets noemt met dit de Weihnachtsstad des Nordens.

De Lübecker Weihnachtsmarkt is geopend van 27 november 2023 tot 30 december 2023.
Boek een hotel in Lübeck.

Annaberger Weihnachtsmarkt - © TMGS/Tourismusverband Erzgebirge

Annaberger Weihnachtsmarkt

In het Ertsgebergte wordt kerst totaal anders gevierd dan we in Nederland gewend zijn. Dankzij mijn moeder weet ik gelukkig een beetje hoe deze kerst eruit ziet. Tijdens de kerstperiode wordt het Ertsgebergte ook wel Weihnachtsland genoemd. Deze regio is wereldberoemd om de handgemaakte kerstdecoratie en deze spelen een centrale rol in de kerstmarkten. Een traditie is bijvoorbeeld de parade van de Bergmannen onder begeleiding van diverse kapellen. De grootste parade vind je in Annaberg-Buchholz. De kerstmarkt is dan misschien niet groot, maar moet wel zeer sfeervol zijn. Daarnaast is de kans groot dat er in de decembermaanden een pak sneeuw ligt. Dan heb je de kerstsfeer toch al helemaal te pakken?

De Annaberger Weihnachtsmarkt is geopend van 1 december 2023 tot 23 december 2023.
Boek een hotel in Annaberg-Buchholz.

Mittelalter Weihnachtsmarkt in Esslingen - Esslinger Markt & Event GmbH
Mittelalter Weihnachtsmarkt in Esslingen - © Esslinger Markt & Event GmbH

Mittelalter Weihnachtsmarkt in Esslingen

De kerstmarkt van Esslingen is bijzonder. Er wordt namelijk een middeleeuwse sfeer gecreëerd waarbij ambachtslieden en kooplieden zich verkleden en waar er allerlei demonstraties worden gegeven. Ruim 180 kraampjes worden omringd door prachtige vakwerkhuizen. Traditioneel wordt er een fakkeltocht gehouden naar het kasteel van Esslingen en er wordt een middeleeuws concert gegeven.

De Mittelalter Weihnachtsmarkt in Esslingen is geopend van 23 november 2023 tot 21 december 2023.
Boek een hotel in Esslingen.

Münchner Christkindlmarkt - Nagy / Presseamt München
Münchner Christkindlmarkt - © Nagy / Presseamt München

Münchner Christkindlmarkt

De Christkindlmarkt van München is de grootste en meest bekende kerstmarkt van de stad. In 1310 werd op de Marienplatz de eerste Christkindlmarkt gehouden in München. Oorspronkelijk werd de viering van St. Nicolaas gevierd, onze Sinterklaas dus en heette de markt nog Nikolausmarkt. In de 17e eeuw werd dit feest gevierd op 5 en 6 december, later werd St. Nicolaas vervangen door het kindje Jezus en is de Christkindlmarkt geboren. Deze kerstmarkt heeft het Beierse karakter weten te behouden. Zo’n 160 kraampjes trekken jaarlijks miljoenen bezoekers. Midden op het plein staat een enorme kerstboom en kunnen bezoekers genieten van allerlei Beierse lekkernijen.

De Münchner Christkindlmarkt is geopend van 27 november 2023 tot 24 december 2023.
Boek een hotel in München.

Christkindlmarkt auf der Fraueninsel

De enige kerstmarkt op een eiland in Duitsland. Omgeven door de Beierse Alpen en het water van de Chiemsee wordt er gedurende twee weekenden een unieke kerstmarkt gehouden op de Fraueninsel. Je kunt deze kerstmarkt alleen per boot bereiken en dat maakt het natuurlijk al extra speciaal.

De Christkindlmarkt auf der Fraueninsel is geopend op 30 november 2023, 3 december 2023, 7 december 2023 en 10 december 2023.

Weihnachtsmarkt Görlitz - Nikolai Schmidt
Schlesischer Christkindelmarkt Görlitz - © Europastadt Görlitz Zgorzelec GmbH / Nikolai Schmidt

Schlesischer Christkindelmarkt Görlitz

Tijdens mijn trip door het oosten van Sachsen werd ik aangenaam verrast door de schoonheid van Görlitz. Het historische centrum staat bomvol prachtige handelshuizen. Tijdens de kerstperiode wordt de kerstmarkt opgebouwd in de sfeervolle straten van de stad. Handelaren uit Oberlausitz, Tsjechië en Polen bieden hier hun regionale specialiteiten en op de Obermarkt wordt een enorme ijsbaan opgebouwd.

De Schlesischer Christkindelmarkt is geopend van 1 december 2023 tot 17 december 2023.
Boek een hotel in Görlitz.

Weißerzauber in Hamburg - RSW- RSW Veranstaltungs GmbH
Weißerzauber in Hamburg - © RSW Veranstaltungs GmbH

Weißerzauber in Hamburg

Hamburg telt zo’n 15 grote kerstmarkten en talloze kleinere kerstmarkten. Één van de meest bijzondere kerstmarkten van de stad is de Weißerzauber op de boulevard. Tijdens de kerstperiode wordt de Jungfernsteig in Hamburg getransformeerd in een zee van lichtjes. Een historische reuzenrad biedt een fantastisch uitzicht op de Alster en natuurlijk kun je bij de kraampjes weer allerlei kerstdecoraties en lekkernijen krijgen. Rondom de kerstmarkt wordt hier de Hamburgse ijsprinses gekozen en wordt er een enorme vuurwerkshow gegeven.

De Weißerzauber in Hamburg is geopend van 23 november 2023 tot 29 december 2023.
Boek een hotel in Hamburg.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!