Bucketlist

Op mijn wishlist: de kerstmarkten van het Ertsgebergte

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? Graag zou ik tijdens de wintermaanden eens naar het oosten van Duitsland willen om te kunnen genieten van de kerstmarkten van het Ertsgebergte. De wintermaanden staan bekend als een gezellige en romantische periode en de kerstmarkten staan bol van tradities die soms wel honderden jaren teruggaan.

De Kerstmarkt van Freiberg - Foto: Silberstadt Freiberg/ Ralf Menzel
De prachtige kerstmarkt van Annaberg Buchholz - Foto: TMGS/Tourismusverband Erzgebirge

Kerst in het Erzgebirge

In het Ertsgebergte, het oosten van Duitsland in de deelstaat Saksen, wordt anders kerst gevierd dan we in Nederland gewend zijn. De inwoners van het Ertsgebergte houden het meer traditioneel. Niet voor niets wordt deze regio ook wel het Weihnachtsland genoemd. Vrijwel ieder huis is versierd met een Herrnhut ster, achter ieder raam staat een handgemaakte Schwibbogen en de huizen staan vol met Räuchermänner, Nussknacker, engelen en kerstpiramides en binnen ruikt het naar Räucherkerzen. Deze kerstdecoratie worden handgemaakt, in onder meer Seiffen, en heeft de regio beroemd heeft gemaakt. De houtsnijwerk en volkskunst is ontstaan toen de inkomsten uit de mijnen steeds minder werden. De mijnwerkers begonnen met het houtsnijden van engelen en bergmannetjes voor hun kinderen. Later werden ze ambachtslieden in houtsnijwerk waar ze geld mee verdienen. De decoratie gaat vaak van generatie op generatie. En nog altijd wordt deze kerstdecoratie geproduceerd.

Enkele van deze tradities heb ik ook meegekregen vanuit thuis. Deze week heb ik niet alleen mijn kerstboom opgezet, maar ook mijn Schwibbogen, piramides staan weer in de woonkamer. En deze decoratie komt uiteraard allemaal uit het Ertsgebergte.

Een Nussknkacker, typische kerstdecoratie uit het Ertsgebergte - Foto: Tourismusverband Erzgebirge e.V/René Gaens

Kerstmarkten

In vrijwel ieder dorp in het Ertsgebergte wordt jaarlijks een kerstmarkt georganiseerd. In de kleine dorpen duren ze meestal maar enkele dagen, maar in de wat grotere plaatsen zijn ze dagelijks voor een langere periode geopend. De kerstmarkten zijn sfeervol waar je allerlei leuke kerstspullen, speedgoed en het traditionele houtsnijwerk kunt bewonderen en kopen. Er zijn podiums met optredens, enorme verlichte piramides en kerstbomen en natuurlijk zijn er volop hutjes waar je allerlei lekkernijen kunt eten en Glühwein kunt drinken. Extra sfeervol is het natuurlijk als het gesneeuwd heeft. In de decembermaanden is de kans groot dat er in het Ertsgebergte een pak sneeuw ligt.

Met name de kerstmarkten van Schneeberg en Annaberg Buchholz staan bekend als bijzonder mooi. Maar ook de kerstmarkten in Seiffen, Aue en Marienberg moeten heel mooi zijn.

Een bijzondere traditie is de ‘Bergmannsaufzug’ die in veel steden plaatsvindt. Deze traditie is ontstaan tijdens de mijnbouw toen er nog zilver en tin gewonnen werd. De bergparades dienden vroeger om hoge gasten van de landsheren te huldigen. Deze traditie wordt in ere gehouden en honderden ‘bergmannen’ marcheren onder begeleiding van diverse kapellen door een stadje. De grootste bergparade van Duitsland vindt plaats in Annaberg Buchholz. Alle bergverenigingen en kapellen uit het Erzgebirge en Vogtland komen naar de stad en lopen mee in een uur durende optocht door de binnenstad.

De Bergparade in Annaberg Buchholz - Foto: Tourismusverband Erzgebirge e.V./Wolfgang Schmidt
Nog een foto van de mijnbouwfeesten en een hutje met Herrnhut sterren - Foto: TMGS/Tourismusverband Erzgebirge
Kinderen genieten van de kerstmarkt - Foto: Tourismusverband Erzgebirge e.V. / Wolfgang Schmidt

Ik heb inmiddels al meerdere artikelen geschreven over het Ertsgebergte. Zo bezocht ik al meerdere malen Freiberg en heb ik ook enkele dorpjes in het Mittleres Erzgebirge bezocht. Wie weet kan ik ook eens gaan schrijven over de sfeer bij de kerstmarkten?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie
Booking.com