Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Anouk

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Het levert bijzondere verhalen op. In deze editie deelt Anouk haar ervaringen en tips. Anouk woont in Costa Rica en heeft een eigen website: Bestemming Pura Vida. Op deze site deelt ze alles met betrekking tot reizen en wonen in Costa Rica. Hoewel ze in Midden-Amerika woont, reist ze graag naar Azië, haar favoriete continent.

Naam: Anouk

Leeftijd: 30

Woonplaats: Dos Bocas, Costa Rica

Bezochte landen: Duitsland (Berlijn), Ierland (Dublin), Griekenland, Singapore, Maleisië, Cambodja, Vietnam, Thailand, Laos, China, Nepal, Costa Rica, Panama, Nicaragua.

Anouk - De Orchideeën Hoeve
Tijdens mijn laatste reis naar Nederland bezocht ik de Orchideeën Hoeve - © Anouk

Waarheen ging je laatste reis?
Mijn laatste reis ging naar Nederland. In augustus ben ik voor bijna zes weken naar Nederland gegaan om familie te bezoeken en om even uit de coronastress te zijn. Ik heb dan ook niet veel gedaan, het was vooral genieten van vrienden en familie. We hebben één dagje uit gepland: we bezochten de Orchideeën Hoeve in Flevoland. Je kunt hier verschillende (tropische) tuinen bezoeken, het is echt veel meer dan alleen orchideeën. Het was een leuk dagje uit waarbij we een beetje van Costa Rica in Nederland vonden. Voor een tropisch gevoel kun je dus hier terecht.

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Voorlopig staat er geen nieuwe bestemming op de planning. Ik hoop dat ik snel weer op pad kan in eigen omgeving, maar we zullen toch even moeten afwachten hoe het verder gaat met het coronavirus. Ik reis graag buiten de gebaande paden en ik verzamel tussendoor steeds leuke bestemmingen die ik zou willen bezoeken. Ik wil graag een keer naar de Caribische kust gaan om die te verkennen, dit schijnt weer een heel ander stuk Costa Rica te zijn.

Anouk - Lichtfestival in Laos
Ik was in Luang Prabang tijdens het Lichtfestival - © Anouk
Anouk - Koh Lanta, Thailand
Anouk - Khao Sok NP, Thailand
Anouk - Kaho Sok NP, Thailand
In Thailand genoot ik van de prachtige natuur en leerde ik over de geschiedenis van het land - © Anouk

Wat is je favoriete continent (of land)?
Drie keer heb ik een reis gemaakt naar Azië en met alle herinneringen is het mijn favoriete continent. Het reizen is er zo makkelijk. Het eten is er zo lekker en de mensen zijn vriendelijk. Het is ook heel divers en er zijn best mogelijkheden om buiten de gebaande paden te reizen. Tijdens mijn eerste verre reis bezocht ik samen met een vriendin Singapore, Maleisië, een klein beetje van Cambodja en we reisden van het zuiden naar het noorden van Vietnam. Tijdens een tweede reis ging ik samen met een vriendin naar Nepal en een derde keer vertrok ik alleen naar China, Laos en Thailand. Vanuit Bangkok trok ik via Phimai naar de grens met Laos. Ik was in Luang Prabang tijdens het Lichtfestival. Ik ontmoette vele leuke mensen, voor een kort praatje of waar ik iets langer mee op trok. Mijn moeder zocht mij op in Thailand, het was haar eerste verre reis. Waar ik al gewend was aan het een en ander viel zij van de ene verbazing in de andere. Het continent heeft een prachtige natuur en vaak kun je ook een combinatie maken met het leren van een stukje geschiedenis van het land. Dat laatste probeer ik altijd wel op te zoeken.

Azië is mijn favoriete continent. Het reizen is er zo makkelijk, het eten is lekker en de mensen zijn vriendelijk.

Anouk - Parijs Versailles
Samen met mijn man bezocht ik voor het eerst Parijs - © Anouk

Welke stad kan jij aanbevelen voor een stedentrip?
In 2019 heb ik samen met mijn Costa Ricaanse man Eliseo voor het eerst Parijs bezocht. Waarschijnlijk heb je deze stad al eens bezocht, maar voor mij was het ook de eerste keer. Toen we ons ticket naar Nederland hadden geboekt vroeg hij bijna meteen of Parijs ver van Nederland af ligt. Met Flixbus zijn we vanuit Nederland vertrokken en twee dagen lang hebben de prachtige stad ontdekt. Je weet natuurlijk hoe die beroemde gebouwen eruit zien, maar als je daadwerkelijk door de stad loopt is het nog mooier! Ik was echt verrast. De boottocht over de Seine was ook perfect: we gingen precies tijdens de zonsondergang en bij het aanmeren gingen de lampjes van de Eiffeltoren aan. Ik zou zo nog eens naar Parijs gaan. We hebben samen echt genoten.

Anouk - Rio Celeste, Costa Rica
Anouk - Rio Celeste, Costa Rica
De Río Celeste in Costa Rica - © Anouk

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
In Costa Rica kun je in nationaal park Volcán Tenorio de prachtig blauwe rivier Rio Celeste bezoeken. Dit is een van de meest bijzondere rivieren ter wereld: door een zeldzame samenkomst van bepaalde mineralen kleurt het water blauw. Dit moet je met eigen ogen gezien hebben. Let wel op de weersomstandigheden, met een bewolkte lucht of met regen is de kleur minder intens dan wanneer de zon schijnt. Met de locatie in het regenwoud maak je ook nog eens een mooie wandeling door het park. Het park ligt inmiddels bij velen op de route door Costa Rica, dus het kan druk zijn. Als je op tijd bij de ingang staat kun je de grootste drukte echter vermijden.

De Río Celeste is één van de meest bijzondere rivieren ter wereld.

Anouk - Nepal
In 2015 trok ik met een goede vriendin door Nepal - © Anouk

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Samen met een goede vriendin ben ik in 2015 naar Nepal gereisd voor drie weken. Op de bonnefooi trokken we met het openbaar vervoer door het land. In de hoofdstad dwaalden we door de wijk Thamel en bezochten we de bekende bezienswaardigheden. Ook hier maakten we gebruik van het openbaar vervoer, dit was geweldig! De inwoners van stad waren erg nieuwsgierig en zorgden ervoor dat we bij de goede halte uitstapten. Vanuit Pokhara vertrokken we voor een trekking van ongeveer een week. Ik zag er stiekem een beetje tegenop, maar het was echt een prachtige ervaring die ik nooit zal vergeten. De omgeving is zó mooi. We waren er in maart en de rododendrons stonden in bloei. Elke dag was weer anders en even indrukwekkend. De inwoners van Nepal zijn zo aardig en gastvrij. Als er een reis is die ik nog een keer zou mogen maken dan zou het deze zijn.

Anouk - De Verboden Stad, China
Het was heel koud toen ik de Verboden Stad bezocht - © Anouk

Welke bestemming (of reis) vond je tegenvallen?
Ik was in de maand december in China en het was toch wel heel koud in Beijing. Hoewel ik het prachtig vond om op de Chinese Muur te staan met de sneeuw kreeg de kou me uiteindelijk toch wel te pakken tijdens mijn verblijf. Zo ben ik eigenlijk te snel door de Verboden Stad heen gelopen. Ik trok het gewoon niet meer.

Anouk - Kathmandu, Nepal
Een prachtige stupa in Kathmandu - © Anouk

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
In Kathmandu (Nepal) zijn we gewoon maar gaan dwalen door de wijk Thamel. Opeens kwamen we uit bij een prachtige stupa. Ik heb geen idee wat de naam is of waar hij in de wijk te vinden is, daardoor was het des te leuker dat we hier per ongeluk terecht kwamen. Kinderen waren er aan het spelen, moeders zaten gezellig te kletsen. We hebben hier een tijdje gezeten en ons ontzettend gelukkig gevoeld.

Anouk - Summer Tanager in Costa Rica
Dit jaar zag ik de Summer Tanager - © Anouk

Welk bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Er is een klein vogeltje dat leeft in Noord-Amerika maar in de winter naar onder andere Midden-Amerika trekt. Ik zag een foto van deze Summer Tanager in de Lonely Planet en door de felle kleur rood dat het mannetje heeft wilde ik dit vogeltje graag een keer zien. Het vrouwtje is geel/groen. Dit jaar zag ik ineens dat rode fel afsteken tegen het groen van de bananenbladeren: dat is de Summer Tanager! Eerst als een vlekje in de verte, later kwam hij dichtbij. We waren in Bijagua, Costa Rica. Ik heb maar één kans gehad voor een foto, hij was snel weer gevlogen.

Wat voor type reiziger ben je? (en hoe bereid jij je reis voor?)
Eerder ging ik graag met de backpack op pad. Ik stippelde wel een route uit, maar ik legde niets vooraf vast. De leukste situaties ontstaan vaak toch spontaan. Met het openbaar vervoer trok ik alleen of samen met een vriendin van bestemming naar bestemming. Ik ben niet van de hele spannende activiteiten, ik genoot altijd heel erg van het ‘verdwalen’ in de steden en van het observeren van mensen

In Costa Rica reis ik graag buiten de gebaande paden. Zelf hebben we bijna geen tijd om weg te gaan, maar als mijn familie op bezoek komt dan probeer ik wel een paar dagen samen met hen op pad te gaan. Vooraf boek ik de accommodaties en ik bedenk wat we kunnen doen, maar wat het uiteindelijk wordt zien we op het laatste moment. Als ze er dan zijn wil ik er in ieder geval wel zeker van zijn dat we een leuke plek hebben om te overnachten. De laatste keer gingen we van start met de meest avontuurlijke locatie: we sliepen in een hostel in de jungle. We konden er niet met de auto komen dus we moesten het laatste stuk lopen. Dit zette natuurlijk wel de toon! De andere accommodaties waren minder avontuurlijk maar daar hebben we ook heerlijk kunnen genieten van de omgeving.

Heb je een reisblog? Wanneer ben je hiermee gestart en waar schrijf je over? Ben je anders gaan reizen sinds je je blog hebt? Doe je het alleen of samen met andere bloggers?
Nadat ik geëmigreerd ben naar Costa Rica ben ik Bestemming Pura Vida gestart. Hier deel ik mijn ervaringen met betrekking tot reizen en wonen in Costa Rica. Ik schrijf over bestemmingen en handige reistips maar ook over de manier waarop mijn leven veranderd is. Tot nu toe ben ik niet anders gaan reizen, ik let wel meer op de praktische dingen om deze met de lezers te kunnen delen. In de rubriek ‘ervaringen van anderen’ komen andere Nederlanders of Vlamingen aan het woord die een mooie ervaring hebben opgedaan of die verhuisd zijn naar Costa Rica. Denk aan vrijwilligerswerk of aan rondreizen met een auto met een daktent.

Op Bestemming Pura Vida deel ik mijn ervaringen met betrekking tot reizen en en wonen in Costa Rica.

Wat is jouw ultieme reislied?
Cucurucu van Nick Mulvey. Ik krijg kippenvel als ik dit hoor en ik droom meteen weg.

Anouk - Luiaard in Costa Rica
Anouk - Brulaap in Costa Rica
Met mijn Sony A6000 kan ik dieren mooi op de foto krijgen - © Anouk

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jouw onmisbaar op reis?
Ik ben niet zo van de gadgets. Mijn telefoon gebruik ik voor het maken van foto’s en korte video’s, mijn Sony A6000 gaat mee op pad om de dieren mooi op de foto te krijgen. Tijdens eerdere reizen heb ik wel eens een GoPro gebruikt.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Ik zou dolgraag nog een keer samen met Eliseo naar Europa gaan. We willen ook graag een keer naar Peru. Eliseo heeft daar een aantal maanden gewoond, ik zou het leuk vinden om te zien waar dat dan was.

***

Ben jij ook van plan om eens naar Costa Rica te reizen? Of heb je misschien ook de droom om eens in het prachtige Costa Rica te wonen? Kijk dan zeker eens op de website Bestemming Pura Vida. Je kunt Anouk ook volgens op Instagram en Facebook.

Op reis kun je ook geocachen. Je komt geheid om plekken waar je normaal gesproken niet zomaar zou komen. GeoKars en GEOrgCACHING reizen rond met een camper en zoeken gedurende hun reizen naar geocaches.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en reistips van anderen. Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Over de auteur
Over de auteur

Anouk

Per ongeluk ben ik op het platteland van Costa Rica beland maar ik heb er mijn thuis gevonden. Na drie jaar ben ik nog wel steeds bezig om een balans te vinden. Ik ben ondernemend en nog altijd een Nederlandse, dus ik kan mij niet helemaal laten gaan in het pura vida-leven al doet het leven in de natuur mij wel erg goed. Het leven met de dag gaat me ook steeds beter af dus misschien komt die balans er ooit nog wel.