Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Erik & Judith

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. We interviewden Erik & Judith afgelopen maand. Zij vertellen over hun laatste reis in Japan, hun mooiste reis door Panama en Costa Rica en hun ontmoeting met orang-oetangs en neusapen. Komend jaar vertrekken ze voor vier maanden naar Zuid-Amerika. Volg ze op hun website.

Naam: Erik & Judith

Leeftijd: 34 & 30

Woonplaats: Kruisland

Bezochte landen: Verenigde Staten, Costa-Rica, Panama, Japan, Maleisië, Canada, Noorwegen, Litouwen, Letland, Polen, Turkije en nog 15 landen in Europa

Waarheen ging je laatste reis?

Onze laatste reis was naar Japan, dit was in de zomer van 2017.We hebben daar met de trein door Japan gereisd, de beste manier om dit fascinerende land te verkennen. Na een aantal dagen in Tokyo hebben we onder andere Kyoto, Osaka, Hiroshima en Nagasaki aangedaan. We hebben zelf de Japanse cultuur kunnen ervaren en de verschillen kunnen ontdekken tussen het moderne Tokyo, het traditionele Kyoto en het Japanse platteland rondom Takayama.

Waar we in de steden in vrij standaard toeristische hotels verbleven hebben we in Takayama in een traditionele Japanse ryokan overnacht. Een ryokan is de meest traditionele manier van overnachten waarbij je op dunne matten op de vloer slaapt, een Japans ontbijt op de kamer geserveerd krijgt en (in de meeste gevallen) gebruik kan maken van een onsen. Een onsen is een Japans badhuis waarop je je volgend de Japanse tradities dient te wassen.

Verkleed als Mario figuren, hebben we enkele uren door de straten van Tojyo gekart.

We hebben een erg afwisselende reis meegemaakt in Japan. Enkele tips zijn toch wel het “Mariokarten” door de straten van Tokyo, waar we volledig verkleed als onze favorieten figuren enkele uren in een kart in de avond door Tokyo hebben gereden. En andere tip is om een fietstour te maken in Takayama. Gedurende enkele uren hebben we daar op een zeer aangenaam tempo door de prachtige landelijke omgeving gefietst onder begeleiding van een kundige gids die daarnaast ook erg aangenaam gezelschap was.

De volgers van Reizen & Reistips: Erik en Judith - Maricar avondtour door Tokyo
Mariokarten in de straten van Tokyo - © Erik & Judith
De volgers van Reizen & Reistips: Erik en Judith - Shibuya Crossing in Tokyo
Het bekende Shibuya Crossing en Tokyo - © Erik & Judith
De volgers van Reizen & Reistips: Erik en Judith - Fietstour Takayama
Tip voor Japan: maak een fietstocht in Takayama - © Erik & Judith

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?

Nadat ik in mei 2017 te horen had gekregen dat mijn contract bij mijn werkgever destijds niet verlengd zou gaan worden hebben mijn vriendin en ik besloten om in 2018 voor langere tijd op reis te gaan. Mijn tijdelijke baan loopt t/m juni en vanaf 11 juli zullen we voor 4 maanden door Zuid-Amerika gaan trekken.

Een groot deel van de voorbereidingen zijn inmiddels getroffen. We zullen 11 juli naar Lima (Peru) vliegen en op 9 november vanuit Rio de Janeiro (Brazilië) terug naar Nederland vliegen. Voor deze reis willen we zo min mogelijk van tevoren regelen wat betreft overnachtingen en vervoer. Op deze wijze blijven we flexibel en kunnen we gedurende de reis bepalen hoelang we ergens blijven en welke richting we op zullen gaan.

We willen graag Machu Picchu, de Naczalijnen, en het Titicaca meer in Peru, de zoutvlaktes in Bolivia en de watervallen van Iguazu in Brazilië zien.

Uiteraard hebben we wel een aantal landen en bezienswaardigheden op onze lijst staan die we graag willen zien. Zo willen we graag Machu Picchu, de Naczalijnen, en het Titicaca meer in Peru, de zoutvlaktes in Bolivia en de watervallen van Iguazu in Brazilië zien. De lijst is nog veel langer, maar het doel is vooral om te genieten van onze tijd in Zuid-Amerika en van alles wat we zullen gaan zien.

Wat is je favoriete continent (of land)?

De wereld is veel te groot en mooi om een favoriet land of continent te hebben, maar de reis die veel indruk op ons heeft gemaakt is onze reis naar Maleisië in 2015. Het land biedt een enorme verscheidenheid wat betreft natuur, van de jungle in Borneo tot de theeplantages in de Cameron Highlands. Daarnaast beschikt Maleisië over prachtige steden zoals Kuala Lumpur en Penang.

De hoofdreden om naar Maleisië te gaan is toch wel de prachtige natuur, en dan met name op Borneo. We hebben daar verschillende parken bezocht, overnacht bij de inheemse bevolking in de jungle en daar orang-oetans in het wild gezien. Een ervaring die je nooit meer zal vergeten!

Erik & Judith - Penang in Maleisië
Erik & Judith - Bate Caves in Maleisië
Penang en Batu Caves in Maleisië - © Erik & Judith
Erik & Judith - Cameron Highlands in Maleisië
Cameron Highlands in Maleisië - © Erik & Judith

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?

Misschien wel het minst originele antwoord dat je kan geven is Londen, en dat is precies het antwoord dat ik ga geven. Londen is met afstand de stad die ik het meest heb bezocht en ik kijk iedere keer al weer uit naar de volgende keer dat we de stad zullen bezoeken. Als groot voetballiefhebber kan je in deze stad je hart ophalen, en dat is dan ook altijd een vast onderdeel van ons bezoek aan Londen.

Daarnaast is het nu een voordeel dat we al vaak in Londen zijn geweest, want we hoeven niet iedere keer de Big Ben, Buckingham Palace, Westminster Abbey en St. Paul’s Cathedral te bezoeken. Dit geeft alle ruimte om bijvoorbeeld lekker wat te eten in Borough Market, wat te drinken in the Tollington Pub nabij het Emirates Stadium en eens te genieten van het (gratis) uitzicht vanuit de Skygarden.

Erik & Judith - FA Cup Finale 2015 in Londen
Als voetballiefhebber kun je in Londen je hart ophalen - © Erik & Judith

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?

In 2013 hebben we met de auto een rondreis door Europa gemaakt waarbij we onder andere Krakau hebben aangedaan. Vanuit hier hebben we een bezoek gebracht aan het voormalig concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. Dit bewaard gebleven concentratiekamp is al enkele jaren na de sluiting geopend als museum en is absoluut een must om te bezoeken. Je krijgt er een aangrijpend beeld van wat er hier heeft plaatsgevonden, en kan met eigen ogen zien op welke schaal dit is gebeurd. Dit bezoek zal je nog lang bijblijven en is voor zowel het zicht op het verleden als de toekomst van belang om door zo veel mogelijk mensen bezocht te worden.

Erik & Judith - Auschwitz in Polen
Het oude concentratiekamp in Auschwitz-Birkenau is een must visit - © Erik & Judith
Erik & Judith - Auschwitz in Polen
Een bezoek aan Auschwitz-Birkenau blijft je lang bij - © Erik & Judith

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?

Misschien wel onze mooiste reis die we gemaakt hebben was de combinatie van Panama & Costa-Rica in 2016. We begonnen de reis in Panama waar we onder andere een prachtige treinrit langs het Panamakanaal hebben gemaakt. Ook zijn we hier in het erg leuke plaatsje Portobelo beland waar we naar een privéstrand zijn gebracht en hier heerlijk hebben gesnorkeld.

In Costa-Rica zijn we met een huurauto het land vervolgens gaan verkennen. Het land is zeer goed te verkennen per auto, al zijn we nog een keer goed weggekomen nadat we met behulp van een local onze auto weer los wisten te krijgen. We hebben de warmte ervaren aan de kustplaats Tambor, en de koelte in het nevelwoud van Monteverde. Hier hebben we ook de Quetzal gespot op een zeer vroege morgen. Daarnaast hebben we in Costa-Rica in een van de mooiste hotels geslapen waar we ooit zijn geweest, het Drake Bay Getaway Resort in Drake Bay. De prachtige hutjes stonden tegen een berg opgebouwd en hadden een prachtig uitzicht waar we nog regelmatig aan terug denken. Voor de echte natuurliefhebber is Costa-Rica dan ook een uitstekende bestemming.

Erik & Judith - Portobelo in Panama
Portobelo, Panama - © Erik & Judith
Erik & Judith - Portobelo in Panama
Een stukje paradijs in Portobelo, Panama - © Erik & Judith
Erik & Judith - Drake Bay in Costa Rica
Het uitzicht vanaf de hotelkamer in Drake Bay, Costa Rica - © Erik & Judith

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Onze favoriete reisfoto is gemaakt in Noorwegen. We hebben oud & nieuw 2016 doorgebracht in Noorwegen met als hoofddoel het zien van het noorderlicht. Op 28 & 29 december hebben we daarom 2 nachten vanuit Tromso een tour gedaan op jacht naar het noorderlicht, middels de professionele begeleiding van “Chasing Lights”. Beiden avonden hadden we het geluk dit te mogen ervaren, maar vooral de 2e avond was het licht vrij sterk. Het was werkelijk een unieke ervaring om midden in de nacht in  de Noorse sneeuw dit natuurverschijnsel te aanschouwen. Ik raad daarom ook echt iedereen aan om eens op jacht te gaan naar het noorderlicht, het is het meest bijzonder natuurverschijnsel wat ik ooit heb aanschouwd.

Het Noorderlicht is het meest bijzondere natuurverschijnsel wat ik ooit heb aanschouwd.

Erik & Judith - Het noorderlicht in Noorwegen
Het noorderlicht in Noorwegen tijdens oud en nieuw 2016 - © Erik & Judith

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?

Het meest bijzondere dier wat gezien hebben tijdens een van onze reizen is de neusaap (Nasalis larvatus) tijdens een bezoek aan Bako National Park op Borneo. Met behulp van een gids konden we hem op gepaste afstand goed aanschouwen.

Het was voor ons echter meer bijzonder om tijdens dezelfde reis door Maleisië orang-oetans in het wild te zien. Na een verblijf van 2 nachten in de Nanga Sumpa Lodge in de jungle van Borneo leek de hoop om orang-oetans in het wild te zien steeds kleiner. Onze gidsen gaven aan dat dit zeer zeldzaam is, maar tijdens de boottocht terug naar de bus hoorden ze toch iets in de bomen. Men stopte de boot en daar zagen we een groep van maar liefst 7 orang-oetans door de bomen slingeren. Het was doodstil en met volledige opwinding hebben we met open mond zitten kijken. Op zo’n moment ervaar je de impact van het dieren spotten in het wild.

Erik & Judith - Orang-oetangs in Maleisië
Erik & Judith - Neusapen in Maleisië
Op Boreo spotten Erik en Judith orang-oetangs en neusapen - © Erik & Judith

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
We hebben nog nooit echt ergens spijt van gehad op reis. Natuurlijk maak je wel eens een verkeerde keuze wat betreft het verblijf of avondeten, maar ook dit zijn momenten die je bijblijven en nooit echt een nare nasmaak geven aan de reis. Meestal hebben we vooral spijt dat we niet langer zijn gebleven, maar dat is helaas nou eenmaal niet altijd een mogelijkheid.

Hoe bereid jij je voor op een reis?
De meeste reizen hebben we via kleinschalige reisorganisaties geboekt. Deze specialistische bureaus zijn bekend met de landen en konden daarom voor ons een op maat gemaakte reis samenstellen. Inmiddels zijn we dermate ervaren dat we de reis van komende zomer zelf voorbereiden. De voorpret begint echter ook met het lezen van de bekende reisgidsen, het afspeuren van interessante blogs en zelf ben ik ook een enorme liefhebber van het doorzoeken van YouTube naar leuke filmpjes.

Wat is jouw ultieme reislied?
Al sinds het begin van mijn jeugd is Rowwen Heze mijn favoriete band. De Limburgse band heeft ooit het prachtige “Auto, Vliegtuug” gemaakt en dit nummer is nog altijd standaard het nummer wat ik op mijn oortjes zit te beluisteren als het vliegtuig zich optrekt voor de volgende reis.

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Mijn favoriete gadget blijft toch mijn Nikon 1 J5 systeemcamera, een van mijn beste aankopen van de afgelopen jaren. Het is toch verschrikkelijk zonde dat je geen mooie foto’s kan maken wanneer je op de mooiste plekken van de aarde staat. Aangezien ik geen liefhebber ben van de onhandig grote en (voor mij) te uitgebreide spiegelreflexcamera’s is deze systeemcamera onmisbaar.

Daarnaast neem ik uiteraard mijn iPhone mee op reis, waar ik voor iedere reis de nodige handige apps op zet maar eigenlijk vooral gebruik om muziek te luisteren. Tenslotte vergeet ik ook nooit mijn iPad. Vooral voor het backuppen van foto’s is dit de perfecte gadget, maar ook films en series staan er altijd op. Natuurlijk wordt hij gretig gebruikt om social media bij te houden en contact met het thuisfront te blijven houden.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Er zijn nog verschrikkelijk veel bestemmingen waar we heel graag heen zouden willen gaan. We hebben wel de regel om ons altijd eerst te focussen op onze volgende reis en daarna pas weer de volgende bestemming te selecteren. Je moet immers niet vergeten te genieten van hetgeen wat voor je ligt.

Onze wensenlijst is echter nog heel lang, China, Jordanië, Oeganda… maar eerst begin juli maar eens naar Zuid-Amerika!

Bedankt voor jullie antwoorden Erik en Judith. We wensen jullie heel veel voorbereidingsplezier voor jullie trip naar Zuid-Amerika. We zullen jullie volgen gedurende jullie reis. Willen jullie Erik en Judith ook volgen? Check dan hun website, Instagram en YouTube.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Heb jij ook al het interview met Eric en Claudia gelezen? Ze nemen ons mee in hun geweldige reiservaringen waaronder het spotten van een uit het water springende orka, de ontmoeting met de berggorilla in Oeganda.

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_5a73076bdc282_selected-products” products=”9200000075542493,9200000067181620,9200000036403928,9200000058834998,9200000077102089″ name=”reisinterview-enenc” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Reisroutes

Carretera Austral reisroute

In 2018 maakte ik een geweldige rondreis door het zuiden van Patagonië. Nog altijd is dit één van mijn favoriete reizen die ik ooit heb gemaakt. Destijds eindigde ik deze reis in de regio Aysén...

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Gastartikel

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Wanneer je op vakantie gaat, zijn er altijd nog allerlei dingen die je moet regelen voor vertrek. Daarbij kun je denken aan het wassen van je spullen en het leeghalen van de wasmachine, maar ook aan...

Kerstmarkt van Erfurt

Kerstmarkten

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de...

Over de auteur

Erik & Judith

Wij zijn Erik van Turnhout (34) en Judith Doomen (30) en wonen inmiddels bijna 7 jaar samen in Kruisland, een klein dorpje in het westen van Brabant. Ik (Erik) ben actief als planner in een productiebedrijf, en Judith is in het dagelijks leven leerkracht in het basisonderwijs. Reizen is uiteraard onze grote gezamenlijke passie, maar daarnaast houden we erg van carnaval en het bezoeken van concerten. We zijn zeer positief ingestelde mensen die graag genieten van al het moois wat de wereld te bieden heeft. Deze passie delen we dan ook graag via onze blog waar we onze reizen graag delen met iedereen die hier in geïnteresseerd is: https://erikenjudith.wordpress.com/