Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: GeoKars & GEOrgCACHING

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Het levert bijzondere verhalen op. Ditmaal kunnen we lezen dat je namelijk op een totaal andere manier kunt reizen. GeoKars en GEOrgCACHING reizen rond met een camper en zoeken gedurende hun reizen naar geocaches. Op die manier komen ze op onverwachte plekjes in een stad of in de natuur.

Namen: GeoKars & GEOrgCACHING

Leeftijd: we zijn allebei 56, GEOrg is maar liefst 10 dagen ouder dan GeoKars;-)

Woonplaats: Den Haag NL (GeoKars) en Bedburg DE (GEOrg)

Bezochte landen: dat zijn er nog niet zo heel veel, omdat wij nog niet zo lang samen zijn. Inmiddels waren wij samen in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk.

Waarheen ging je laatste reis?
Onze laatste reis ging – heel onverwachts – naar Nederland. Althans: GEOrg kwam naar Nederland en ik was er natuurlijk al. Onverwachts, want eigenlijk hadden we heel andere reis voor ogen, maar Corona gooide roet in het eten. Dus besloten we last minute tot een rondje IJsselmeer met onze camper. Het werd de short-cut rond het IJsselmeer, want we gingen heen over de Afsluitdijk en terug over de Houtribdijk (Lelystad – Enkhuizen). Vrijwel onvoorbereid, maar we hebben ervan genoten. Wat is Nederland toch mooi! En ook onvoorbereid blijk je – in elk geval met de camper – prima in het hoogseizoen op vakantie te kunnen zonder vooraf te reserveren.

Geheel onverwachts en onvoorbereid gingen we naar Nederland. Wat is Nederland toch mooi.

GeoKars & GEOrgCACHING - Nederland is mooi
GeoKars & GEOrgCACHING - Nederland is mooi
Heel onverwachts gingen we dit jaar naar Nederland. Wat is Nederland toch mooi - © GeoKars & GEOrgCACHING

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Wij maken op het moment bewust geen lange termijn planning, omdat er momenteel nog te vaak landen ineens weer op ‚oranje’ gaan vanwege Corona en dat kan dan dus zowel voor Nederland als voor Duitsland zijn. Wel zijn we elk weekend met de camper op pad, maar we besluiten meestal in het weekend pas waar we het volgende weekend heen gaan (of soms nog later zelfs). En hard hoeven we ook niet na te denken over een nieuwe bestemming, want de ‚oude’ van dit jaar ligt nog in de kast. We wilden eigenlijk met de camper via Frankrijk tot aan Zwitserland rijden en terug via Duitsland weer naar het noorden. En als Corona reizen naar het buitenland volgend jaar ook nog moeilijk of onmogelijk maakt? Dan hebben we altijd Rondje IJsselmeer deel 2 nog. Wij namen tenslotte de ‚short cut’.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Ons favoriete land is Frankrijk. Als kind kwam ik (GeoKars) daar al vaak (en graag!) met mijn ouders. Als 20-er kwam ik er weer en ik vond Frankrijk echt geweldig! Enige jaren geleden trouwde mijn broer er: een onvergetelijke ervaring. Sindsdien kom ik er regelmatig en heb ik mijn hart aan Frankrijk verpand. Ook GEOrg was als kind en later als volwassene veel in Frankrijk. Hij maakte een „Tour de France” met zijn ouders en een vouwwagen, had er vakanties aan zee, was met vrienden op de motor in de Pyreneeën en met de camper in de Elzas en aan de Middellandse Zee.

Dus de keuze voor onze eerste vakantie samen was gauw gemaakt: Frankrijk! En daarbij viel de keuze op Bretagne. Maar na Bretagne is er nog zoveel meer te ontdekken. Frankrijk is altijd leuk, heeft voor elk wat wils en iedere regio is anders. Leuke dorpjes met lokale marktjes of prachtige natuur; binnenland en kust (zowel ruig als lieflijk), lekker eten en gastvrije mensen. Laissez-faire – genieten van het leven! En dat is waar wij van houden.

Wat wij ook echt fantastisch vinden in Frankrijk is dat we daar vrij in de natuur mogen overnachten met onze camper. We hebben daar echt op de mooiste plekjes gestaan.

Frankrijk heeft leuke dorpjes met lokale marktjes of prachtige natuur; binnenland en kust, lekker eten en gastvrije mensen.

GeoKars & GEOrgCACHING - Vrij staan in Bretagne
In de vrije natuur overnachten met onze camper - © GeoKars & GEOrgCACHING

Welke stad kan jij aanbevelen voor een stedentrip?
Wij zijn geen stedenmensen, wij zoeken liever de rust en schoonheid van de natuur op voor een wandeling of fietstocht, al dan niet gecombineerd met het zoeken van geocaches.

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Onze ultieme tip is: ga geocachen! Zoals gezegd is dat schatten zoeken en wel met je GPS of telefoon. Maar het is zoveel meer! Juist doordat je een geocache zoekt, kom je op de mooiste en meest onontdekte plekjes in een stad of in de natuur. Want deze geocaches zijn daar namelijk door de ‚locals’ neergelegd en die weten jou als geen ander de bijzonderste locaties of mooiste natuurschoon te tonen.

Wij zullen bijvoorbeeld nooit meer de geocache „Moira The Return’ vergeten. Het is een wandeling over de Mont d’Haurs in Givet (F). Bovenop die berg liggen de muren van een oude vesting uit het eind van de 17e eeuw. Deze zijn gebouwd in de vorm van een kroon en in de vallei die zo ontstaat, waren destijds zo’n 20.000 militairen en 3.000 paarden gehuisvest, dan heb je een beetje een indruk van de grootte. De toeristische wandeling gaat over deze vestingmuren. Op zich al een zeer indrukwekkende wandeling. En dan leidt de GPS je plotseling vlak naast het wandelpad (niet meer dan 2-3 meter). Daar blijkt een gat te zitten. Via dat gat en een heel tunnelsysteem kom je dan in de diepte in die vallei terecht. En daar ga je dus op zoek naar ‚de schat’ oftewel de geocache. Echt heel spectaculair!!! Helaas is deze geocache inmiddels het archief in, dus wij zijn heel blij dat we hem nog gedaan hebben.

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Onze mooiste reis was – tot nu toe – die naar Bretagne. Bretagne stond al heel lang op onze wenslijst en heeft onze verwachtingen overtroffen. Behalve het weer dan, want dat was niet om over naar huis te schrijven. Wij zijn voor het grootste gedeelte langs de kust gereden en hebben elke nacht op de mooiste en stilste plekjes aan de kust of in de natuur overnacht met ons campertje. Wat is Bretagne mooi en afwisselend met prachtige rotsformaties aan de kust! Of was dit onze mooiste reis omdat het onze eerste reis samen was?

GeoKars & GEOrgCACHING - Bretagne
GeoKars & GEOrgCACHING - Bretagne
GeoKars & GEOrgCACHING - Bretagne
Onze reis naar Bretagne is de mooiste tot nu toe- © GeoKars & GEOrgCACHING

Welke bestemming (of reis) vond je tegenvallen?
Eigenlijk vinden wij elke bestemming leuk. Overal is wat te zien en te beleven. En als het weer tegenvalt, bloggen we wat of spelen gezellig rummikub.

GeoKars & GEOrgCACHING - Bij tegenvallende locatie rummikub
Een potje rummikub - © GeoKars & GEOrgCACHING

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Dit is onze favoriete reisfoto. Wij schrijven hier onze naam DNF in het logboek tijdens een groot, internationaal geocache-event in België (in Rotselaar bij Werchter). En waarom wij deze foto zo bijzonder vinden? Dit is namelijk precies wat geocachen voor ons (ook) zo bijzonder maakt. Geocaching verbindt: tijdens dit event waren een lang weekend ruim 100 campers aanwezig. Overdag in kleine groepjes op pad om geocaches te zoeken en `s avonds een BBQ met z’n allen. Dat was zo’n gezellig weekend! Want zoals de geocacher zegt: the best finds are other geocachers! En dat geldt voor ons als voor geen ander. Wij hebben elkaar tijdens het geocachen ontmoet en zijn nu al bijna twee jaar een koppel.

GeoKars & GEOrgCACHING - Favoriete foto
Tijdens het internationaal geocache-event in België - © GeoKars & GEOrgCACHING

Welk bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Voor ons is de vlinder bijzonder. Niet alleen omdat het prachtige dieren zijn en je ze in alle soorten en maten hebt. Maar ook omdat wij er mooie herinneringen aan hebben. Het herinnert ons namelijk aan een van de eerste weekenden dat we samen ging geocachen. Nou ja…..samen…..we waren met een groepje maar hadden eigenlijk alleen oog voor elkaar. De geocaches die we daar vonden, stonden veelal in het teken van de vlinder, kijk maar eens naar de foto voor een voorbeeld. En wij hadden ook vele vlinders in onze buik! Het was ook een van de eerste Duitse woorden die ik (GeoKars) leerde: Schmetterling. En nog steeds vinden wij ze bijzonder. Het lijkt ook wel of de vlinders dat weten. Laatst tijdens onze wandeling door de Oostvaardersplassen (ook prachtig trouwens!) gingen er steeds weer opnieuw vlinders op GEOrg zijn benen en armen zitten, ik heb dat nog gefilmd.

GeoKars & GEOrgCACHING - Vlinder
Geocaches die in het teken van vlinders staan - © GeoKars & GEOrgCACHING

Wat voor type reiziger ben je? (en hoe bereid jij je reis voor?)
Wij zijn echte camperaars en staan het liefst – daar waar toegestaan – helemaal alleen in de vrije natuur. Alhoewel we zo af en toe een groot geocache-weekend met vele geocachende camperaars ook niet afslaan! Maar meestal genieten we heerlijk van de rust en de ruimte. Vaak weten we globaal wel wat we graag willen zien onderweg en waar we heen willen, maar meer dan dat dan ook niet! Reizen is voor ons: wakker worden zonder wekker, lekker ontbijten met warme broodjes (ja, die bakken we zelf!) en dan op pad. Een stuk(je) verder reizen en daar waar het leuk lijkt, uitstappen om een stuk te wandelen of fietsen. En dat gaat eigenlijk altijd gepaard met het zoeken van één of meer geocaches. Aan het eind van de dag pakken we de app en zoeken we een leuke plek om te overnachten. Doordat we onze reizen niet tot in de puntjes toe voorbereiden, missen we ook wel eens wat onderweg. Daar staat tegenover dat we regelmatig ook wat extra’s zien of ondernemen door een van onze spontane acties of routes of doordat een geocache ons daarheen leidt.

GeoKars & GEOrgCACHING - Privéterrein in Holterberg
GeoKars & GEOrgCACHING - Vrijstaan bij Mont Saint Michel
GeoKars & GEOrgCACHING - Vrijstaan in Bretagne
We zijn echte camperaars - © GeoKars & GEOrgCACHING

Heb je een reisblog? Wanneer ben je hiermee gestart en waar schrijf je over? Ben je anders gaan reizen sinds je je blog hebt? Doe je het alleen of samen met andere bloggers?
Ja we hebben sinds begin van dit jaar een blog. Het begon ermee dat we voor een geocache-magazine een artikel schreven. Daar beleefden we veel plezier aan en er kwamen mooie herinneringen naar boven. Vervolgens besloot Duitsland dat Nederland aangewezen werd als risicogebied in Corona-tijd, wat tot gevolg had dat GEOrg in quarantaine moest omdat hij bij mij (GeoKars) in Nederland was geweest. Het was op dat moment niet duidelijk of de grenzen open bleven en het zag ernaar uit dat wij elkaar weken (of nog langer) niet zouden kunnen zien. Dat was voor ons het duwtje in de rug een blog te beginnen. Gelukkig is het – tot nu toe – nog niet zover gekomen en hebben wij elkaar elk weekend en elke vakantie kunnen zien. Maar de blog blijft! We bloggen over onze geocache- en camperavonturen en hebben ook een blog gemaakt over de route van ons Rondje IJsselmeer, inclusief camperplaatsen, geocaches en bezienswaardigheden.

We zijn niet anders gaan reizen door het bloggen, we volgen nog steeds ons eigen pad. Wél maken we nu aantekeningen onderweg. Ieder van ons schrijft regelmatig een blog, het hangt er maar net van af waar hij/zij op dat moment inspiratie voor heeft. Wel vullen we altijd elkaars blog aan (c.q. passen correcties toe). En GEOrg schrijft in het Duits, hetgeen GeoKars dan vertaalt naar het Nederlands, omdat onze oorspronkelijke blog in het Nederlands is. Wel kun je op onze website heel gemakkelijk de blog omzetten naar een andere taal. Wel zo makkelijk, want wij hebben veel internationale lezers, vooral Duitse, maar ook veel uit de Verenigde Staten en zelfs lezers uit Thailand, Japan en Rusland!

GeoKars & GEOrgCACHING - DNF gevonden
We hebben een DNF gevonden - © GeoKars & GEOrgCACHING

Wat is jouw ultieme reislied?
Wij hebben geen ultiem reislied. Eigenlijk hebben wij onderweg vrijwel nooit de radio aan, want we hebben elkaar meestal genoeg te vertellen. En als we uitgekletst zijn, genieten we gewoon in alle rust van alles wat we zien onderweg. Eenmaal op de plek van bestemming hebben we zelfs nooit de radio aan.

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jouw onmisbaar op reis?
Onmisbaar onderweg zijn allereerst onze GPS (Georg) en telefoon (GeoKars) om te geocachen en een pen om onze naam in het logboek te schrijven. Met daarbij extra batterijen voor de GPS en een powerbank voor de telefoon. Foto’s maken wij meestal gewoon met onze telefoon en we gebruiken zo af en toe onze monkey stick. Op de wenslijst staat een nieuwe iPhone en misschien ooit een Drone. Het lijkt ons zo leuk die prachtige plekjes in de natuur waar we met de camper staan van bovenaf vast te leggen.

GeoKars & GEOrgCACHING - apparatuur
Onmisbaar op reis - © GeoKars & GEOrgCACHING

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
We hebben nog vele bestemmingen op onze wenslijst staan, zoals bijvoorbeeld Mallorca (met de camper, niet met het vliegtuig). Op Mallorca kun je fantastisch wandelen, fietsen en……geocachen. Mallorca is een waar paradijs als je van de natuur en/of van geocachen houdt. Als je daarheen gaat voor een zon-/strandvakantie, mis je een hoop!

En verder nog de Baltische Staten en Portugal, ook met de camper. Maar eigenlijk willen we voor deze reizen wat langer de tijd nemen, dus dat moet helaas nog even wachten.

***

Wat een leuke manier om te reizen! Uit eigen ervaring weet ik dat je tijdens een sessie geocachen op plekken kunt komen waar je normaal gesproken niet zult komen. Daarnaast zijn sommige multicaches ook nog eens leuk om te doen als ze een verhaal vertellen. Leuk en leerzaam tegelijk.

Willen jullie GeoKars en GEOrgCACHING blijven volgens tijdens hun trips? Volg hun dan op Instagram of Facebook of bezoek de website DNF-finder.

Meer interviews teruglezen? Vorige maand hebben we Shamira en Niels geïnterviewd.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en reistips van anderen. Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Over de auteur
Over de auteur

GEOrgCACHING en GeoKars

Wij zijn DNF. Wij (GEOrgCACHING en GeoKars) komen namelijk uit respectievelijke Duitsland (de D) en Nederland (de N). Wij reizen zeer veel met onze camper rond, een VW T5. Tijdens deze reizen zoeken wij geocaches. Heel in het kort gezegd zijn dat schatten die in de natuur (of een stad) verstopt zijn (maar daarover later meer). In de geocachers-wereld spreek je over DNF (Did Not Find) als je een geocache niet kunt vinden. Voor een geocacher héél vervelend natuurlijk! Maar voor ons betekent DNF Deutsch Niederländsche Freundschaft (Duits Nederlandse Vriendschap). En als wij een geocache vinden, schrijven wij onze naam DNF in het logboek, hetgeen veel geocachers hilarisch vinden, want we hebben de cache tenslotte wél gevonden!