Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Marjolijn

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Tijdens een persreis of FAM-trip leer je nieuwe mensen kennen die dezelfde passie delen voor reizen. Zo leerde ik Marjolijn kennen die als Travel Manager werkt voor haar eigen reisbureau. In dit interview kun je meer te weten komen over haar reizen en wat haar reistips zijn.

Naam: Marjolijn Gerrits

Leeftijd: 42

Woonplaats: Zwolle

Bezochte landen: België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Noorwegen, Finland, Tsjechië, Roemenië, Hongarije, Slovenië, Kroatië, Griekenland, Schotland, Engeland, Ierland, Wales, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Turkije, Maleisië, Singapore, China, Noord-Amerika, Canada, Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Namibië, Botswana, Mozambique.

Waarheen ging je laatste reis?

Ik ben onlangs op FAM-Trip naar de omgeving Tzoumerka in Griekenland geweest. Dit is een oriëntatie reis op uitnodiging om een gebied te verkennen en te ontdekken. Als je van bergen en sportieve activiteiten houdt, ben je hier aan het goede adres. Het is er nog heerlijk rustig. We zijn met een groep van 7 personen wezen hiken, bergdorpjes en prachtige kloosters bezocht. Mocht je de kans, tijd en lef hebben, ga dan raften in de canyon!

Raften in Tzoumerka - © Marjolijn

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?

Ik vertrek binnenkort naar Cappadocië en daarna naar Cuba. In Cappadocië kijk ik uit naar de prachtige landschappen. We gaan slapen in een grothotel, kijken naar de overtrekkende luchtballonnen en natuurlijk vroeg op om zelf een ballonvaart te maken. In Cuba laat ik mij onder andere vervoeren in een oldtimer, ga ik de prachtige steden Havana, Trinidad bezoeken en naar Viñales om een heerlijke sigaar te roken!

Bij al mijn trips en reizen is het wel een voorwaarde om te kunnen wandelen.

Wat is je favoriete continent (of land)?

Mijn favoriete continent is Afrika. Mijn favoriete land blijft nog steeds Zuid-Afrika. Mijn liefde voor dit land is begonnen in 1998 tijdens mijn stage. Ik heb inmiddels de gelegenheid gehad om het gehele land meerdere malen te bezoeken en te zien. Er zijn zoveel verschillende landschappen, prachtige flora en fauna, overweldigende natuur en dierenrijk en een enorme grote kustlijn. Daarnaast fascineert mij de cultuur en onze geschiedenis met dit land: de VOC en de gevolgen daarvan. De taal Afrikaans die ik zo wonderlijk mooi en poëtisch vind. Ik voel mij daar als mens nietig. De natuur heeft de macht.

Zuid-Afrika heeft zoveel verschillende landschappen, prachtige flora en fauna, overweldigende natuur en dierenrijk en een enorme grote kustlijn.

Mijn favoriete land blijft nog altijd Zuid-Afrika - © Marjolijn

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?

Ik ben vorig jaar in Split (Kroatië) geweest. De sfeer van de oude witte stad aan zee vond ik heel bijzonder. Prachtige locatie om foto’s te maken. De watervallen van Krk en met een boot verschillende eilandjes bezoeken, bijvoorbeeld de blauwe grot. Het is er vol van terrasjes, eten en restaurantjes met een heerlijk klimaat. Een duik in de herder blauwe zee is er zo gemaakt en snorkelen kan je daar heel goed.

In Kroatië bracht ik vorig jaar onder meer een bezoek aan de watervallen van Krk - © Marjolijn

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?

Het eilandje Herm, de kleinste van de kanaaleilanden. Bijzonder op een plek te zijn waar zowel auto’s als fietsen verboden zijn.

Herm, het kleinste eiland van de kanaaleilanden - © Marjolijn

Cape Vidal in het oosten van Zuid-Afrika. Een natuurgebied aan de kust met hagelwitte stranden met daarbij een verblijf in een paallodge in het natuurgebied, van waaruit je via een klein privé paadje op het strand komt. De nachtdieren en wilde dieren om je heen geven een heel speciaal gevoel. Hier kwamen wij oog in oog te staan met een luipaard en andere katachtigen. Het is een ander wild ervaring dan in een wildreservaat, zoals het Krugerpark.

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?

Elke reis heeft zijn eigen bekoring. Een reis komt tot stand wat met mijn behoefte te maken heeft. Wat ik een bijzondere ervaring vond om alleen op reis te gaan naar Maleisië. Vertrouwen op jezelf en op anderen. En erachter komen dat ik mijzelf goed kan vermaken. Alleen reizen doe je eigenlijk nooit alleen, je hebt heel snel contact met andere mensen en ik vond het heel stoer van mijzelf dat ik daardoor op plekken ben gekomen door het gewoon te doen.

In 2016 heb ik samen met mijn partner 7 weken de Camino del Norte gelopen naar Santiago de Compostela en daarnaar door naar Finesterre (einde van de wereld) in Spanje. Een tocht van 1000 km. langs de kust. Een lange voettocht en zolang onderweg zijn doet iets met je. In de voorbereiding van deze voettocht kregen wij als tip mee om gedurende de reis overal JA op te zeggen. Zonder soms te snel een uitnodiging of hulp van anderen af te slaan, heeft dit woordje ‘JA’ zoveel mooie situaties opgeleverd. Heel kostbaar!

Tijdens mijn Camino del Norte wandeltocht kreeg ik als tip om overal JA op te zegge/. Zonder soms te snel een uitnodiging of hulp van anderen af te slaan, heeft dit woordje ‘JA’ zoveel mooie situaties opgeleverd.

Samen met mijn partner heb ik 7 weken lang de Camino del Norte gelopen - © Marjolijn

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?

Deze foto is genomen op 7 april 2013. Ik was samen met mijn oudste zus in China omdat mijn broer en zijn gezin daar woonde. Mijn zus en ik hebben op deze dag op de Chinese muur een wandeltocht gemaakt op de verjaardag van onze overleden moeder. Symbolisch hebben wij een turquoise steen verstopt en achtergelaten in de muur. Wij hebben zelf een eigen steen thuis.

Een doorkijkje bij de Chinese Muur - © Marjolijn

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?

Walvissen, in de nacht op zoek naar de zeeschildpadden en nijlpaarden in de tuin in het plaatsje Sint Lucia. Deze nijlpaarden lopen gewoon los en gaan ’s nachts op zoek naar voedsel. Een spannende ervaring en dat dit in combinatie met het dorpje mogelijk is. Er staan overal verkeersborden als waarschuwing.

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?

Ik heb niet snel spijt, omdat ik geloof dat dingen gebeuren als ze horen te gebeuren op het juiste moment (of misschien soms niet…) 🙂

Hoe bereid jij je voor op een reis?

Een voorkeur voor een reis ontstaat omdat het juiste moment zich aandient. Ik zie dan wel kans om de omstandigheden zo te creëren om dan op pad te gaan of de reis te plannen. Ik krijg eens in de zoveel jaar bijvoorbeeld weer de kriebels dat ik Zuid-Afrika weer moet zien. Het kan zijn dat ik dan bijvoorbeeld alleen ga omdat het thuisfront niet die behoefte heeft. Ik vind het altijd leuk om ouderwets een kaart te markeren met data wanneer ik waar ben en zo een overzicht heb van mijn reis en planning. Ook kan ik uren bladeren en kijken in een atlas. Ik ben wel van het vastleggen, omdat ik niet tijdens een reis bezig wil zijn om een route te bepalen. De reis maak ik thuis daardoor al vooruit om het later in het echt te maken. Ik lees over de bestemming, weet wat ik wil zien of doen. Ook de reis ernaar toe of terug is voor mij onderdeel van de reis. Ik ben daarnaast erg flexibel en laat mij niet leiden of mijn stemming bepalen door weersomstandigheden.

Wat is jouw ultieme reislied?

Ik luister graag naar muziek van Amanda Strydom of Laurika Rauch, Zuid-Afrikaanse zangeressen. Muziek roept bij mij snel herinneringen op.

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?

Mijn telefoon is heel belangrijk voor mij en daar maak ik tegenwoordig al mijn foto’s mee. Een spiegelreflex neem ik niet meer mee. Daarnaast download ik vooraf kaarten van bestemming op de app: MapsMe. Ook neem ik altijd oordoppen mee, omdat ik op heel veel verschillende plaatsen slaap.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?

Ik zou graag naar Suriname, Eritrea/Ethiopië en Costa Rica gaan.

Ik heb een fascinatie voor landen waar Nederland geschiedenis mee heeft. Dat maakt dat ik heel graag naar Suriname zou gaan. Mijn eerste ervaring als kind van 5 jaar met culturen was dat dat ik een vriendje uit Eritrea had die bij ons in het kleine stadje Hasselt kwam wonen. Dat was heel bijzonder. Het jongetjes was met zijn gezien na een tijdje plotseling verdwenen. Dit blijft mij nog steeds puzzelen. Ook Costa Rica lijkt mij bijzonder vanwege natuur en de ECO-toerisme zou ik graag willen onderzoeken.

 

*****

Bedankt voor dit leuke interview Marjolijn. Het was leuk je te mogen ontmoeten en hopelijk kun je nog veel mooie reizen maken.

Wil jij zelf eens een reis boeken bij Marjolijn? Neem dan contact op via haar website en volg haar op Instagram, Facebook, Twitter en YouTube.

 

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Meer reisinterviews lezen? Ook Mechteld leerde ik kennen tijdens een persreis. Zij vertelt in haar interview je waar je mooie wandelingen kunt maken.

Over de auteur
Over de auteur

Marjolijn

Ik ben 42 jaar en woonachtig in Zwolle. Als kind kwam ik jong in aanraking met andere culturen, niet door te reizen maar gewoon bij ons thuis. Ik wist toen al dat de wereld groter was dan het kleine stadje waar ik opgroeide. Onderweg zijn, dichtbij of ver weg opent mijn zintuigen, maakt mij opener, vrijer, drang naar ontdekken. Uren dwalen in atlassen en fantaseren of draaien aan de wereldbol van mij opa en oma.

In mijn banen kwam ik altijd in aanraking met culturen. Een paar jaar geleden heb ik besloten om meer met reizen te willen doen, voor anderen en voor mijzelf. Ik ben mijn eigen reisbureau begonnen en gestart als Travel Manager. Als mijn klanten op reis zijn, reis ik zelf ook altijd een beetje mee. Zo ben ik bijna elke dag onderweg zonder zelf altijd op reis te zijn.

Interessante artikelen voor dit bericht

var bol_pml={“id”:”bol_1527625816239″,”baseUrl”:”partnerprogramma.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000075542493&productid=9200000067181620&productid=9200000036403928&productid=9200000058834998&productid=9200000094130570&”,”site_id”:”32925″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”link_name”:”interviews”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};