Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Tjapke

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Deze keer konden we Tjapke interviewen van Tjapke op Reis. Zij is een groot liefhebber van Europa en Italië is haar favoriete land. Ze vertelt over haar prachtige reis in het zuiden van Frankrijk en waarom Padua en Genève haar favoriete steden zijn.

Naam: Tjapke

Leeftijd: 23 jaar

Woonplaats: Landegem, België

Bezochte landen: Nederland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Zwitserland, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Spanje …

Waarheen ging je laatste reis?

Deze zomer ging ik met m’n mama en m’n broer naar het zuiden van Frankrijk. We verbleven eerst een week op een camping in de buurt van Marseille. We bezochten deze prachtige stad en maakten een boottocht langs de adembenemende Calanques. We hebben ook een uitdagende, maar heel mooie wandeling gemaakt naar Calanque d’En Vau. Het kustdorpje Cassis en de Route des Crêtes aan Cap Canaille waren ook echt de moeite waard. Na onze week hier verhuisden we naar een camping in Castellane om de Gorges du Verdon te gaan ontdekken. De Gorges zijn heel erg toeristisch in de zomer, maar ik begrijp echt wel waarom. We vielen tijdens een roadtrip langs de Gorges van de ene verbazing in de andere. De uitzichten zijn gewoonweg fantastisch en op verschillende plaatsen kan je vale gieren spotten die langs de rotswanden zweven. Magisch! Ook een boottochtje op het Lac de Sainte Croix en de Verdon, een bezoek aan de gezellige dorpjes Moustiers-Sainte-Marie en Castellane en een roadtrip door de lavendelvelden op het Plateau de Valensole zijn echte aanraders! Ook onderweg naar huis hebben we nog wat meegepikt. We reden een aantal mythische cols op zoals de Col d’Izoard, de Col du Lautaret, de Col du Galibier en de Col du Télégraphe. En ook hier kwamen wondermooie panorama’s ons tegemoet. Het was echt een reis om nooit te vergeten!

Samen met mijn moeder en broer verkende in deze zomer het zuiden van Frankrijk waarbij we onder meer Calanque d’En Vau, Cassis, de Verdon en enkele mytische cols bewonderden. Een reis om nooit te vergeten.

We maakten een boottocht langs de adembenemende Calanques - © Tjapke
Het kustdorpje Cassis - © Tjapke
Bloeiende lavendelvelden op het Plateau de Valensole - © Tjapke
Prachtig water bij Verdon - © Tjapke

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?

Voorlopig staat er nog geen nieuwe reis gepland, maar we hebben wel al besloten wat onze bestemming voor volgende zomer wordt: Slovenië. Ik zou het echt heel leuk vinden om het Triglav National Park, de Soça-rivier, de meren Bled en Bohinj, hoofdstad Ljubljana, de kuststeden Piran en Izola… te gaan ontdekken. Ook voor onderweg heb ik al ideeën! Een tussenstop in Salzburg lijkt me super en wie weet kiezen we ook deze keer om een bergpas te rijden want de Großglockner Hochalpenstraße ligt ongeveer op onze route! Het begint al te kriebelen!

Wat is je favoriete continent (of land)?

Mijn favoriete continent is Europa. Dat kan ook niet echt anders aangezien ik nog nooit buiten Europa ben geweest. Ooit ben ik dat wel van plan, maar waarom zou ik zo ver weg gaan als er bij ons in Europa ook zoveel moois te ontdekken valt? Binnen Europa heb ik ook een favoriet land: Italië. Al van kindsbeen af ben ik verliefd geworden op de taal en die liefde is alleen maar groter geworden. Niet alleen de taal, maar ook het land heeft m’n hart veroverd. Van de ruige Dolomieten tot het paradijselijke Sardinië: Italië heeft het allemaal! Ik hoop ooit eens alle 20 regio’s te hebben ontdekt!

Ik ben nog nooit buiten Europa geweest, maar waarom zou ik zo ver weg gaan als er bij ons in Europa ook zoveel moois te ontdekken valt?

De ruige Dolomieten - © Tjapke
Toscane - © Tjapke
Venetië - © Tjapke

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?

Een voor velen onbekende stad die ik erg kan aanbevelen is het Italiaanse Padua. Ik heb er enkele jaren terug 5 maand gewoond en gestudeerd. Het is een stad die veel te bieden heeft: een prachtige botanische tuin, de imposante Basilica di Sant’Antonio, het grote plein van Prato della Valle, een eeuwenoude universiteit en ga zo maar door! Kortom, deze stad, die vaak overschaduwd wordt door Venetië, is echt een bezoekje waard!

Padua wordt vaak overschaduwd door Venetië, maar deze stad heeft veel te bieden. Ik heb hier zelfs 5 maanden gewoond en gestuurd.

De Basilica di Sant'Antonio en Prato della Valle in Padua - © Tjapke
De botanische tuinen van Padua - © Tjapke
Het grote plein Prato della Valle - © Tjapke

Een andere stad die me aangenaam heeft verrast is Genève. Ik ben er een Italiaanse vriendin gaan bezoeken. Het was een heel erg kort bezoek: ik ben de woensdagavond toegekomen en de zaterdagochtend keerde ik al terug naar België. Ondanks het feit dat ik er maar twee volledige dagen was, hebben we heel erg veel gedaan en gezien. Zo bezochten we de VN en het museum van het Rode Kruis, kuierden we langs het meer van Genève, beklommen we de torens van de kathedraal, wandelden we naar Jonction (het punt waar de Rhône en de Arve samenkomen) en maakten we een boottocht op het meer. Heel handig is trouwens ook dat je in het hotel een kaartje krijgt waarmee je tijdens je verblijf gratis gebruik kan maken van het openbaar vervoer.

Genève heeft me aangenaam verrast - © Tjapke
Ik was in Genève om een Italiaanse vriendin te bezoeken - © Tjapke
Ik maakte een boottocht op het meer - © Tjapke

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?

Een plaats die nog relatief onontdekt is en die ik graag nog eens zou willen bezoeken is het Nationaal Park Monti Sibillini in Umbrië en de Marken. Tijdens onze reis naar Umbrië hebben we in dit park een rondrit gedaan die ons onder andere ook op de prachtige hoogvlakte ofwel Piano Grande van Castelluccio di Norcia heeft gebracht. Door het weidse karakter van deze hoogvlakte voel je je echt klein en in deze oase van rust kan je niet anders dan genieten. De beste tijd om deze hoogvlakte te bezoeken is eind juni, dan staan de bloemen in de velden namelijk in bloei en dat geeft een prachtig zicht. Wij waren er in augustus, geen bloemen te zien dus, maar het was daarom niet minder spectaculair. Jammer genoeg werd het dorpje Castelluccio di Norcia verwoest door de aardbeving van oktober 2016 en een aantal toegangswegen zijn nog steeds afgesloten. Het lijkt erop dat het dorpje nooit meer volledig terug zal worden opgebouwd.

Het Nationaal Park Monti Sibillini in Umbrië is nog relatief onontdekt. In een oase van rust voel je je in deze hoogvlakte echt heel klein.

Nationaal Park Monti Sibillini is nog relatief onontdekt - © Tjapke
De prachtige hoogvlakte Piano Grande - © Tjapke
Castelluccio di Norcia - © Tjapke

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?

Wat is het moeilijk om daar een keuze in te maken, ik heb al heel wat mooie reizen gemaakt! Eén van de mooiste reizen die ik gemaakt heb was de reis naar Sardinië. Het azuurblauwe water heeft daar echt een enorme indruk op me gemaakt! We huurden een bootje en maakten een fantastische boottocht langs de Golfo di Orosei, we daalden honderden trappen af naar de Grotte di Nettuno, gingen flamingo’s spotten in de buurt van Cagliari… We maakten ook enkele fantastische autoritten langs de kust en in het binnenland langs de Gola di Gorropu. Ik denk dat de reis ook zo geslaagd was omdat ik heel goed voorbereid was. Ik had op voorhand genoeg research gedaan en zo een soort ‘bucketlist’ voor onze reis opgesteld. We verbleven ook op twee verschillende plaatsen, eerst een week in het zuidoosten en dan een week in het noorden van het eiland. Op die manier konden we zoveel mogelijk van Sardinië zien. Ook de reis van deze zomer naar Zuid-Frankrijk hoort zeker bij de mooiste reizen die ik al gemaakt heb!

Één van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt was de reis naar Sardinië. De reis was geslaagd omdat ik heel goed voorbereid was.

Het azuurblauwe water van Sardinië - © Tjapke
We maakten een geweldige boottocht langs de Golfo di Orosei - © Tjapke
In de buurt van Cagliari hebben we flamingo's gespot - © Tjapke
Het wandelpad naar Grotte di Nettuno - © Tjapke
Genietend van een zonsondergang in Sardinië - © Tjapke
Zonsondergang - © Tjapke

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?

Mijn favoriete reisfoto nam ik twee jaar geleden tijdens onze roadtrip door Noorwegen. Na ons bezoek aan de Briksdal-gletsjer verbleven we een nachtje op een camping aan het Oldevatn-meer. Van hieruit had je een prachtig zicht over het turquoise meer, de achterliggende bergen en een deel van de gletsjer. In de boom op de camping hingen verschillende lampionnen en hartjes. Ik fotografeerde dus het hartje op de voorgrond en het prachtige landschap op de achtergrond. Het is misschien niet mijn allerbeste foto, maar de foto toont echt wel hoe ik mij op dat moment voelde. Het adembenemende Noorwegen heeft echt m’n hart veroverd!

Deze foto maakte in twee jaar geleden in Noorwegen - © Tjapke

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?

In Ierland hebben we Fungie gezien, de dolfijn die al jaren in de baai van Dingle woont. Het was een speciaal moment aangezien dolfijnen mijn lievelingsdieren zijn. En toch was het gevoel een beetje dubbel. Tijdens de boottocht om Fungie te spotten leek het alsof ze hem aan het opjagen waren. De verschillende bootjes omsingelden hem zodat iedereen hem goed zou zien. Ik kan me niet echt inbeelden dat dit voor Fungie leuk was.

Dolfijnen zijn mijn lievelingsdieren. Het was dus een speciaal moment toen in een dolfijn spotte in de baai van Dingle.

In de baai van Dingle hebben we een dolfijn gezien, mijn lievelingsdier - © Tjapke

Ook de vale gieren in de Gorges du Verdon en op de Col du Galibier vond ik heel erg bijzonder! De manier waarop ze langs de rotswanden zweven is ronduit intrigerend! Je kan er echt uren naar blijven kijken!

Ik kan echt uren naar de vale gier kijken - © Tjapke

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?

Tijdens onze citytrip naar Barcelona zijn we ook even naar Camp Nou, de thuisbasis van FC Barcelona, gegaan. Het stadion konden we niet bezoeken aangezien er ’s avonds een wedstrijd werd gespeeld. Na even in de souvenirwinkel te hebben rondgelopen, gingen we terug naar het centrum. Achteraf hebben we toch wel spijt gehad dat we geen tickets gekocht hadden om de wedstrijd bij te wonen. De sfeer moet daar echt fantastisch zijn.

Hoe bereid jij je voor op een reis?

Tijdens de ene reis bepalen we al de bestemming voor het volgende jaar. Ik kan moeilijk uitleggen hoe we onze bestemming kiezen, het komt gewoon in ons op. Dan overleggen we of we het allemaal zien zitten en het plannen kan beginnen. We bekijken eerst de toeristische trekpleisters en andere plaatsen die we echt willen gezien hebben of een reisroute die we echt willen volgen en dan zoeken we rond die plaatsen een aantal campings uit. Als de reservaties gedaan zijn, maak ik een soort ‘bucketlist’ op voor onze reis met alles wat ik wil zien en doen. Tijdens onze reis zelf bekijken we dan wat we wanneer doen en waar we zin in hebben. We proberen trouwens ook om zoveel mogelijk langs de panoramaroutes/bergpassen te rijden, aangezien ook onderweg zijn deel uitmaakt van onze reis. We houden er namelijk niet van om zo snel mogelijk op onze bestemming te zijn en genieten graag ook onderweg van al het moois dat we tegenkomen.

Wat is jouw ultieme reislied?

Ik heb niet echt een ultiem reislied. We vullen elk jaar onze playlist aan met de nieuwe hits en zorgen dat er voor elk wat wils is. Dat gaat van Marco Borsato en Shawn Mendes tot Avicii en zelfs Metallica. Ik hou ervan om mee te zingen met elk liedje dat ik ken, iets wat mijn reisgenoten misschien niet altijd even leuk vinden. ? Twee liedjes die wel perfect beschrijven hoe ik naar het leven (en naar reizen) kijk, zijn ‘Mooi’ van Marco Borsato en ‘On My Way’ van Phil Collins. Deze liedjes zijn me op het lijf geschreven.

 

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?

Mijn trouwe Sony Cybershot gaat àltijd mee op reis. Ik kan echt niet zonder! Daarnaast neem ik ook mijn statief mee, al gebruik ik dat nog te weinig. We hebben ook een onderwatercameraatje, altijd leuk op zuiderse bestemmingen. En niet te vergeten: een powerbank! Het zou zonde zijn om net bij die prachtige zonsondergang geen foto’s te kunnen nemen door een lege batterij. Daarom heb ik dus ook steeds een powerbank mee.

Ik kan niet zonder mijn Sony Cybershot - © Tjapke

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?

Dit is echt een heel moeilijke vraag, mijn verlanglijstje is namelijk heel erg lang en voor elke bestemming die ik kan schrappen komen er weer drie bij. ? De bestemmingen die ik in Europa nog heel graag wil ontdekken zijn: IJsland, Montenegro, Noordkaap en de Lofoten enz. Als ik moet kiezen voor een aantal bestemmingen buiten Europa ga ik voor Patagonië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

 

 

Wauw Tjapke! Je laat ons zien dat je helemaal niet ver hoeft te reizen om prachtige streken te zien. Ook in Europa valt er nog veel te ontdekken. Wij krijgen er alleen maar meer zin in om ons eigen continent ook eens beter te gaan bewonderen! Bedankt voor je leuke tips en je uitgebreide antwoorden. We hopen dat je alle 20 streken van Italië zult gaan bewonderen en dat je je verlanglijstje steeds mag aanvullen én afstrepen! Wil je Tjapke blijven volgen? Neem dan een kijkje op hun Instagram, Facebook, Instagram en YouTube pagina of bezoek haar website.

 

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Heb jij ook al het interview met Paulien gelezen? Zij maakte samen met haar vriend een wereldreis en vertelt over haar geweldige ervaringen.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Gastartikel

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Wanneer je op vakantie gaat, zijn er altijd nog allerlei dingen die je moet regelen voor vertrek. Daarbij kun je denken aan het wassen van je spullen en het leeghalen van de wasmachine, maar ook aan...

Kerstmarkt van Erfurt

Kerstmarkten

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de...

Eiland Cres, Kroatië - Lubenice

Reistips

Tips voor eiland Cres in Kroatië

Kroatië telt in totaal 1185 eilanden. Het is daarom een ideale bestemming om te eilandhoppen. Een aantal populaire eilanden zijn gelegen in de Kvarner Baai. Krk, Lošinj, Rab en het eiland Cres...

Over de auteur

Tjapke

Ik ben al van kindsbeen af gebeten door de reismicrobe en heb er al menig kampeerreisje binnen Europa op zitten! Enkele jaren terug besloot ik om mijn reisverhalen te delen op een blog en zo is ‘Tjapke Op Reis’ ontstaan. Op die manier kan ik mijn passie voor reizen (en fotografie) met iedereen delen en anderen inspireren! Wat ik naast dat reizen en erover schrijven nog allemaal doe? Ik ben nog niet zo lang afgestudeerd en werk momenteel als leerkracht Frans-Italiaans in het secundair onderwijs. Daaruit blijkt nog een van mijn passies: vreemde talen!