Persoonlijk

Liebster Award (part 2)

Dankzij Patrick van patrickopreis.nl ben ik wederom genomineerd voor de Liebster Award. Bedankt hiervoor Patrick. Dit is voor mij de tweede keer dat ik genomineerd ben, want ook in februari was ik genomineerd en heb ik de vragen van Leana van der Meijden beantwoord. Ik vind het leuk dat ik nu voor de tweede maal een award toegeschoven krijg en omdat de vragen anders zijn, wil ik ze nogmaals beantwoorden.

Update: Tijdens mijn reis door Guatemala ben ik ook voor de derde maal genomineerd voor de award dankzij Deborah van blijvanreizen.nl, waarvoor dank. Uiteraard zal ik haar vragen ook beantwoorden.

11 vragen van patrickopreis.nl

Van Patrick kreeg ik dus ook weer 11 vragen. Deze vragen zijn bedoeld om de persoon achter een blog een beetje beter te leren kennen.

 1. Als je een wereldticket zou winnen waarbij je één bestemming per continent aan mag doen, welke zijn dat en waarom?
  Leuke vraag, want mijn vriendin en ik proberen juist om zoveel mogelijk verschillende continenten aan te doen. Alleen Oceanië is er tot dusverre niet van gekomen. Als ik een ticket zou winnen en ik mocht één bestemming kiezen zouden de volgende landen uit de koker komen.

  Europa – IJsland: 
  In Europa heb ik wel enkele bestemmingen op mijn lijstje staan, maar ik zou het liefste naar IJsland willen vanwege de prachtige natuur en omgeving.
  Azië – Turkmenistan: Ik heb helemaal niets met Azië, het trekt me ook echt niet. Toch wil ik dolgraag naar Turkmenistan. Het lijkt me zo’n bizar land, dat wil ik echt eens gezien hebben.
  Oceanië – Nieuw-Zeeland: Australië of Nieuw-Zeeland. Moeilijk. Beide zou ik graag willen bezoeken, maar Nieuw-Zeeland valt wat makkelijker te ontdekken in kortere tijd.
  Afrika – Namibië: Ik vond Kenia en Tanzania fantastisch vanwege de dieren. Dus eigenlijk zou ik Zimbabwe en Botswana bijvoorbeeld ook willen bezoeken. Maar kijk eens de foto’s als je zoekt op Google. Fantastisch toch?
  Zuid-Amerika – Bolivia: Bolivia heb ik al ruim een jaar in mijn hoofd gezet. Die zoutvlakte, de gevaarlijkste weg ter wereld, Lake Titicaca. Hopelijk zullen we het snel zien.
  Noord-Amerika & Centraal-Amerika – Alaska (en als ik Midden-Amerika erbij mocht kiezen zou ik ook voor Nicaragua kiezen): Amerika komt ooit wel een keer. Dat zeg ik al jaren en dat gaat ook absoluut gebeuren. Eerst de bestemmingen bezoeken die je op een oudere leeftijd minder snel zult bezoeken. Alaska, en dan het gebied rondom Yukon, bijvoorbeeld.
 2. In wat voor soort accommodaties slaap je het liefst?
  Dit is puur afhankelijk van het type reis. Ga ik op een stedentrip binnen Europa wil ik gewoon een simpel, maar net hotel niet te ver van het centrum. Ga ik naar Midden-Amerika dan voldoen simpele hostels ook gewoon. In principe ben ik er alleen om te slapen. Ik wil dan wel warm water hebben om te kunnen douchen. Dat hebben ze helaas niet overal. Soms ga ik ook met de gehele familie naar hele luxe 5 sterren hotels wat natuurlijk enorm prachtig, mooi en fijn is. Maar gezien het kostenplaatje zou ik er zelf nooit voor kiezen.
 3. Wat je jouw favoriete werelddeel?
  Absoluut Midden- en Zuid-Amerika. De meeste landen in die hoek staan op mijn wishlist. De natuur, de dieren en de sfeer vind ik geweldig in die landen. Nu nog Spaans leren.

  Midden- en Zuid-Amerika, mijn favoriete werelddeel

  Midden- en Zuid-Amerika, mijn favoriete werelddeel

   

 4. Heeft het reizen jou als persoon veranderd?
  Vroeger had ik niet heel erg veel met reizen. Ik ging jarenlang met mijn ouders en zus naar Turkije en hingen daar dagenlang aan het zwembad. Als we eens een uitje hadden, bleef ik soms zelf de hele tijd in de bus wachten. Bijvoorbeeld in Cappadocia, waar ik samen met mijn zus gewoon in de bus bleef wachten tot de groep weer terug kwam…. Later met vrienden draaide het alleen maar op stappen. In 2006 was ik daar helemaal klaar mee en wilde ik meer van de wereld zien. Samen met mijn beste vriend zijn we naar Mexico gegaan en hebben we voor 8 dagen een auto gehuurd. Hier ben ik erachter gekomen dat deze manier van reizen me enorm beviel. Een auto huren en zelf kunnen bepalen waar je heen gaat en voor hoe lang. Het liefst reis ik ook niet in groepen en ik wil absoluut niet afhankelijk zijn van andere mensen. Tegenwoordig wil ik heel veel van de wereld zien, zelfs de meest gekke plaatsen. Sinds ik mijn website Reizen & Reistips heb, ben ik ook steeds meer en drukker bezig met de fotografie en met filmen. Ik wil zoveel mogelijk zien in korte tijd. Daar wordt mijn vriendin soms knettergek van.

  Fotograferen en filmen

  Fotograferen en filmen

   

 5. Welke bestemming staat bovenaan jouw bucketlist?
  Op dit moment staan Bolivia en Turkmenistan heel hoog op mijn wishlist. In Bolivia wil ik graag de enorme zoutvlakte zien (want check de foto’s eens) en met de fiets over de de gevaarlijkste weg ter wereld fietsen. Turkmenistan had ik ooit in het boek Trabant Trek over gelezen, daarna van diezelfde Trabant Trek afleveringen op tv gezien en nadat Tom Waes daar is geweest ben ik helemaal om. Turkmenistan is zo’n bizar land, heeft de nog bizardere ‘Door to hell’ dat ik het land ineens met stip op 1 had staan op mijn bucketlist. Ik verwacht dat ik Bolivia eerder zal bezoeken, want mijn vriendin wil gewoonweg niet naar Turkmenistan toe. Misschien als ik heel lang blijf drammen.
 6. Natuur, stad of …?
  Allereerst zou ik kiezen voor natuur en dan met name natuur met dieren. Dit is dan met name het geval in landen van Midden-Amerika en Afrika. In Europa zou ik eerder kiezen voor steden.
 7. Welke bestemming vond je achteraf zwaar tegenvallen?
  Vorig jaar ben ik naar Parque Nacional Corcovado geweest in Costa Rica. Wanneer je de boeken leest en op internet struint, zul je vaak te lezen krijgen dat dit hét park van de wereld moet zijn. Hier zouden zoveel dieren leven en de natuur zou geweldig moeten zijn. Ik kan niet ontkennen dat de natuur prachtig was en wellicht zouden hier ook enorm veel dieren zijn als je rustig de tijd zou krijgen om het park te verkennen. Echter werden wij in ladingen boten gedropt in Corcovado en liepen we in kuddes achter elkaar aan. Tegen de tijd dat wij op een bepaalde plek waren, waren de dieren natuurlijk al lang en breed gevlucht. Daarbij werden we ingedeeld in een groep vol Spaanstaligen (waarom als er ook andere Engelstaligen zijn?) en kregen we dus 2x uitleg. Eenmaal in het Spaans en eenmaal in het Engels. Hoewel wel veel dieren hadden gespot, was ik na alle enorm lovende recensies eigenlijk diep teleurgesteld. Ik had iets totaal anders verwacht en ook dacht ik dat we niet in een kudde zouden lopen. Er was overigens ook een optie om in het park te blijven slapen. Wellicht dat dit dé oplossing was geweest.

  Parque Nacional Corcovado - meest teleurstellende bestemming?

  Parque Nacional Corcovado – meest teleurstellende bestemming?

   

 8. Hoe dood jij de tijd op een luchthaven het liefste?
  Het liefst is een groot woord, want ik hou er niet van om stil te zitten en geen kant uit te kunnen. Als ik na enkele rondjes langs te winkels het wel heb gezien, ben ik bezig met mijn telefoon en zet ik een muziekje op.
 9. Wat is het meest bijzondere gerecht wat je ooit op reis gegeten hebt?
  Op Curaçao heb ik een keer leguaan gegeten bij Jaanchi’s. Wanneer je het eiland bezoekt, heeft iedereen het over Jaanchi’s en dan met name over het leguanen gerecht. Ik heb samen met enkele huisgenoten leguaan besteld. Eigenlijk vond ik het helemaal niet naar kip smaken. In het vlees zaten vele kleine botjes, waardoor het helemaal niet makkelijk te eten was.
 10. Wat is de meest lastige situatie die je ooit meegemaakt hebt op reis?
  In Cuba ben ik een keer aangehouden door de politie in Santa Clara. Ik spreek nauwelijks Spaans, dus ik wist ook helemaal niet waarom we überhaupt werden aangehouden. Wel was ik enorm bang voor de sigaren die ik in de auto had liggen. Enkele minuten hiervoor had ik namelijk ‘illegaal’ op de wc van een café twee dozen Cubaanse sigaren gekocht van een man. De prijs was zo lachwekkend goedkoop dat ik dit niet kon weigeren. Ik had echter geen certificaat en deze zou je in principe wel moeten hebben. Ik was bang dat deze agent dit had gezien of dat we waren verlinkt. De politieman wilde onze paspoorten hebben en liep ineens een huis binnen. Hij bleef minutenlang weg en wij wisten totaal niet wat er precies loos was. Het leek wel uren te duren. Gelukkig kwam hij terug en konden we gewoon doorrijden. Maar die minuten dat we moesten wachten zat ik wel even peentjes te zweten. De sigaren kon ik overigens zonder problemen meenemen naar Nederland.
 11. Welke stad moeten wij volgens jou absoluut bezoeken?
  Ik kan iedereen aanraden om Dresden eens te bezoeken. In Dresden is misschien iets minder te zien dan in Berlijn, maar de stad ademt nog steeds historie uit. Ooit was dit wellicht de allermooiste stad van geheel Europa, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad volledig in puin gelegd. Sporen van de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds te zien; kijk maar eens goed naar de gebouwen van de Altstadt. Al het zwarte dat je ziet is nog van het vuur dat er woedde. Ook de Frauenkirche is deels opgebouwd met de oude (zwarte) stenen. Dresden krabbelt langzaam op uit een zware periode na de oorlog en de periode van de DDR.

  Bezoek absoluut eens Dresden

  Bezoek absoluut eens Dresden

11 vragen van blijvanreizen.nl

 1. Wanneer en waarom ben je begonnen met bloggen?
  Eigenlijk was ik nooit van plan geweest om te bloggen. Ik wilde een website beginnen met informatie over de reizen die ik maakte en de bezienswaardigheden die ik bezocht. Hiermee ben ik in 2009 begonnen. Inmiddels heeft de website 3 redesigns gekregen en is de opzet ook compleet verandert. Vorig jaar ben ik begonnen met bloggen om te kijken wat dit teweeg brengt. Ik moet zeggen dat ik stukken meer bezoekers op mijn website krijg, maar het kan allemaal veel beter. Dus like Reizen & Reistips op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn laatste blogberichten.
 2. Wat is de best gelezen post op je blog?
  Dat is het gastartikel van Riksja Travel over Lombok. Dat bericht is verschillende malen gedeeld via social media. Dan gaat het wel hard.
 3. Wat zijn dé 5 travel essentials die nooit ontbreken in je backpack/koffer?
  Uiteraard mijn spiegelreflex en mijn videocamera. Al moet ik zeggen dat deze natuurlijk niet in mijn koffer zitten. Ook heb ik altijd mijn iPod mee, al is het dan wel handig als je een oplaadkabel meeneemt. Verder altijd een reisspel zoals Hippe Kippen, Wollie Bollie, Yahtzee. Dan zou ik denk ik als laatste zeggen een Lonely Planet of een andere reisgids. Eigenlijk zijn de eerste twee echt onmisbaar op mijn reizen.
 4. Als je één ding mee mocht nemen naar een onbewoond eiland, wat zou dat dan zijn?
  Dat zal dan toch mijn spiegelreflex zijn. Ik denk overigens niet dat ik snel naar een onbewoond eiland ga in mijn eentje, haha.
 5. Wat is je meest bijzondere herinnering aan een reis?
  Als ik deze vraag 4 weken geleden gesteld kreeg zou ik hebben gekozen voor de lava die ik zag bij Volcán Arenal in 2007. Destijds was de vulkaan nog actief en op het moment dat we ons gereed maakten om naar de ‘disco’ Volcán Look te gaan, waren de wolken bij de top van de vulkaan weg en kon je de lava zien rollen van de top. Misschien dat ik dit moment twee secondes zag, want ik rende direct naar de kamer om mijn camera te halen. Eenmaal terug, was de vulkaan weer volledig bedekt met wolken. Toch hebben die 2 secondes zoveel indruk gemaakt. Maar aangezien de vraag nu komt en ik zo’n 3 weken geleden de Volcán de Fuego minutenlang lava heb zien spuwen, kan ik nu zeggen dat dat mijn meest bijzondere moment is. Kijk voor mijn verhaal naar voorgaand blog artikel.

  Volcan de Fuego - Guatemala

  Volcan de Fuego – Guatemala

 6. Wat voor type reiziger ben je? (backpack of flashpack, snel of langzaam, groep of solo)
  Volgens mij bestaat er niet echt een benaming voor de manier waarop ik reis. Ik zie mezelf namelijk absoluut niet als backpacker. Reizen in een groep vind ik echt verschrikkelijk, maar geheel solo is ook niet mijn ding omdat ik wel graag de momenten wil delen. Ik wil veel zien in weinig tijd, maar ook de tijd nemen om alles goed in me op te nemen en te kunnen fotograferen en filmen. Het liefste huur in een auto en bepaal ik zelf waar we naartoe gaan en voor hoe lang. En ik wil graag zelf rijden,want stil zitten vind ik echt niets. Ik heb niet de rust om rustig een boekje te lezen. Daarom zul je mij ook niet snel aan het strand zien liggen. Overigens ben ik ook absoluut geen waterrat. Dus als iemand een benaming heeft voor me, verneem ik dat graag.
 7. Zou je ooit naar een ander land willen verhuizen en zo ja, naar welk?
  Ik zou heel graag naar Dresden willen verhuizen ooit. Pure nostalgie naar vroeger, want mijn moeder en mijn zus zijn daar geboren. Mijn oma is er tot de val van de Muur blijven wonen en in die paar jaren dat ik ter wereld was, zijn we er regelmatig heen gegaan. Daarnaast is Dresden ook gewoon een prachtige stad.
 8. Wat is je meest teleurstellende reiservaring?
  Het antwoord is te vinden bij de vragen van Patrick, want ik denk dat het toch echt Parque Nacional Corcovado was. Ik was op de terugweg echt zeer teleurgesteld.
 9. Wie is je favoriete reismaatje?
  Mijn vriendin. Ze moet het toch steeds met me stellen tijdens de reizen. Thuis ben ik liever lui dan moe, op vakantie ben ik compleet het tegenovergestelde. Vroeg opstaan, continu aan de wandel, lange dagen maken, overal filmen en fotograferen (zij filmt en dan kan ik vaak heel kritisch zijn), altijd van alles willen zien en hopen te zien, vulkanen op hiken… Ze gaat toch steeds mee en dat is heel fijn.

  Mijn favoriete reismaatje

  Mijn favoriete reismaatje

 10. Welke reisgids gebruik je het liefst bij het plannen van je reis?
  Bij het uitzoeken van een reis gebruik ik allerlei inspiratieboeken. Onze boekenkast staat vol met boeken, maar meestal heb ik al enkele landen in mijn hoofd die ik graag wil bezoeken. Voor de reis zelf lees ik de Lonely Planet door en ga ik op TripAdvisor ook bepaalde hotspots af en lees ik met name de reacties van de mensen.
 11. Wat is jouw ultieme tip voor de startende (reis)blogger?
  Lastig om te zeggen, aangezien ik nog niet dé ervaren reisblogger ben. Zelf wil ik niet iedere dag een blog tikken, zeker niet als je website nog niet voldoende wordt bezocht. Dan verspil je immers al je kruit. De website moet gewoon kloppen qua SEO zodat je ook goed vindbaar bent. En ow ja… Gebruik geen stopwoorden en vind alles zo geweldig en gaaf en te gek. Als dat continu terugkomt is dat ronduit irritant.

Nieuwe nominatie

Hierbij wil ik graag Aafje van kidslovetravel.net nomineren. Ze is pas gestart met bloggen over reizen met kinderen en verdient het om in het zonnetje gezet te worden. Bezoek haar website en like haar blog.

Dit zijn mijn 11 vragen

 1. Wat is de voornaamste reden dat je over reizen wilde gaan bloggen?
 2. Wat was je eerste verre reis en waarheen ging deze?
 3. Aan welke vakantie heb je de beste herinneringen?
 4. Wat is het meest fascinerende dat je ooit op vakantie hebt gezien?
 5. Welke stad kun je mij en de rest van de wereld absoluut aanraden?
 6. Welke bestemming staat op nummer 1 op je bucketlist?
 7. Hoe kies jij je volgende bestemming(en) uit?
 8. Wat is het smerigste dat je ooit hebt gegeten tijdens je reizen?
 9. Heeft het reizen met kinderen je verandert tijdens de reizen?
 10. Welke bestemmingen kun je zonder problemen met je kinderen bezoeken?
 11. Wat zijn de mooiste momenten om met kinderen te reizen en wat de minder mooie momenten?

De regels van de Liebster Award:

Beantwoord de 11 vragen van de blogger die je genomineerd heeft;
Link naar de persoon/blog die je genomineerd heeft;
Nomineer de bloggers die volgens jou wat aandacht mogen verdienen;
Verzin zelf 11 vragen en stel deze nieuwe vragen aan de door jou genomineerde bloggers;
Als je de link van je Liebster Award Blog deelt op Social Media, tag dan de blogger die jou genomineerd heeft en de bloggers die jij weer nomineert, zodat we je blog kunnen lezen.

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden - Stockholm

Gastartikel

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden

Denemarken en Zweden zijn twee prachtige Scandinavische landen die bekend staan om hun adembenemende natuur, rijke geschiedenis en bruisende steden. Een roadtrip is een geweldige manier om kennis te...

Eisenach, Duitsland

Stedent(r)ips

Hoogtepunten van Eisenach

Eisenach is een stad met een rijke geschiedenis, maar vooral beroemd vanwege de Wartburg. Niet voor niets staat het bekend als de Wartburgstad. Dit kasteel is nauw verbonden met de Duitse...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!