Gastartikel

Sprookjesachtige kerstmarkten in de Moezelstreek

Als de kleurrijke herfst op zijn eind loopt, breekt de adventstijd aan: een tijd van rust en bezinning. Dat de charmante bewoners van het Moezelgebied de neiging hebben om in alles wat zij doen veel gevoel en gezelligheid te leggen, kunnen gasten met eigen ogen aanschouwen op de kerstmarkten in de idyllische wijnsteden aan de Moezel en de Saar. De pittoreske wijndorpen vormen een schitterend decor in het landschap en hebben voor bezoekers veel bijzondere activiteiten in petto.

Sprookjesachtige kerstmarkten in de Moezelstreek - Saarburg Wasserfall
Saarburg Wasserfall - © Saar Obermosel Touristik

Op de prachtige kerstmarkt van Trier wordt de nieuwe Duitse glühweinkoningin gekroond. In het middeleeuwse dorp Bernkastel-Kues wordt Sint-Nicolaas door zo’n honderd dappere ‘fakkelzwemmers’ in een verlichte boot met acht roeiers naar de kerstmarkt begeleid. In Saarburg is een feestelijk versierde waterval te zien en op de Victoriaanse kerstmarkt waant de bezoeker zich terug in de tijd, in de romantische Engelse kerstsfeer van Charles Dickens, met christmas carols en prachtige kostuums. In Cochem voert een met lichtjes versierde panoramatrein bezoekers naar de prachtig verlichte Reichsburg, een kasteel hoog boven de rivier en in de ‘adventstent’ in kerstsfeer zijn er specialiteiten uit de keuken en de wijnkelder te proeven. Wie het buiten te onbehaaglijk en koud vindt worden, kan afdalen in de onderwereld van Traben-Trarbach. Dit jaar gaan de kelderdeuren al voor de 6e keer open en internationale en nationale ambachtslieden en exposanten presenteren elk weekend in verschillende kelders hoogwaardige decoratieartikelen, culinaire specialiteiten, producten rond wijn en wellness, antiek en mode- en sieradendesign.

Verwarmende glühwein – kruidig rood of sprankelend wit – vindt men overal in overvloed, tenslotte is wijn onlosmakelijk verbonden met het landschap.

Sprookjesachtige kerstmarkten in de Moezelstreek - Trabacher Unterwelten
Trabacher Unterwelten - © Tourist Information Traben - Trarbach, M. Stölben

Extra tip

Een bezoek aan het ‘huis van de kerstkribben’, Domus Praesepiorum in Klüsserath. In dit museum zijn op een oppervlakte van 300 vierkante meter meer dan 90 kribben te zien, waarbij de nadruk ligt op kerststallen uit verschillende landen en tijden.

Kerstmarkt van Trier

Informatie

Gezellig rondstruinen op een van de feestelijk versierde kerstmarkten aan de Moezel is puur genieten:
Christkindelmarkt Saarburg van 2 t/m 4 en 9 t/m 11 december
Kerstmarkt in Trier van 21 november t/m 22 december
Kerstmarkt in Bernkastel-Kues van 19 november t/m 18 december
Kerstmarkt ‘Mosel-Wein-Nachts-Markt’ in Traben-Trarbach van 25 november t/m 3 januari
Adventstent en verlichte Reichsburg in Cochem van 18 november t/m 18 december

Sprookjesachtige kerstmarkten in de Moezelstreek - Bernkasteler Weihnachtsmarkt
Bernkasteler Weihnachtsmarkt - © Tourist Information Ferienland Bernkastel Kues, D. Ketz

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Stedent(r)ips

Zamość, de ‘ideale stad’ in Polen

In het zuidoosten van Polen vind je een unieke stad met een bijzondere geschiedenis. De stad Zamość wordt gezien als de ‘ideale stad’ vanwege de stadsplanning uit de Renaissance. Mede vanwege...

Göbekli Tepe - Turkije

Reistips

Göbekli Tepe, de oudste tempel ter wereld

In Zuidoost-Anatolië vind je één van de meest bijzondere prehistorische locaties ter wereld. Göbekli Tepe werd halverwege de 20e eeuw ontdekt en zette de archeologische wereld op zijn kop....

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!