Reisnieuws

Volcán Calbuco barst uit

Opnieuw is een vulkaan uitgebarsten. Ditmaal de Volcán Calbuco in het zuidelijke deel van Chili. Woensdagavond, plaatselijke tijd 18.00, barstte de vulkaan voor het eerst sinds 43 jaar weer uit. Vanochtend volgde een tweede uitbarsting. De uitbarsting kwam onverwacht, want omwonende bewoners kregen geen melding van een mogelijke eruptie. De Volcán Calbuco wordt gezien als een van de drie gevaarlijkste vulkanen, van de in totaal 90 vulkanen in Chili. In een straal van 20 kilometer worden mensen geëvacueerd. Tegen middernacht waren al ruim 4000 mensen gevlucht. Tot op heden zijn er nog geen meldingen van gewonde of vermiste mensen.

De vulkaan ligt in de regio Los Lagos, zo’n 1.300 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago. Ook in Argentinië worden maatregelen genomen. Publieke gebouwen en scholen zijn gesloten en vluchten worden geannuleerd vanwege de vulkanische as die in de lucht is gespoten.

De laatste uitbarsting van de vulkaan was in 1961 en er volgde in 1972 nog een kleine uitbarsting. Chili heeft na Indonesië de grootste ‘keten van vulkanen’. In totaal zouden ruim 500 vulkanen actief kunnen worden.

De laatste periode lijken steeds meer vulkanen uit te barsten of weer actief te worden. Tijdens mijn verblijf in Costa Rica afgelopen november, barstte de Volcán Turrialba uit. Enkele weken geleden was er weer een uitbarsting van dezelfde vulkaan. Ook de Volcán Villarrica in Chili barsste enkele weken geleden uit. Ook in Guatemala is de Volcán Pacaya na enkele jaren rustig te zijn geweest weer actief geworden.

Ondanks het enorme gevaar van de vulkanen, levert het wel prachtige plaatjes op.

Bron hoofdfoto: pxhere

Plan je reis naar Chili