Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Tien meest gelezen blog artikelen van 2021

Aan het einde van het jaar is het inmiddels ook gebruikelijk om te kijken welke artikelen het beste gelezen werden door jullie. Inmiddels bestaat Reizen & Reistips al een aantal jaar en groeit het bestand aan artikelen ieder jaar met een x-aantal artikelen. Hieronder vind je de 10 artikelen die sinds het begin het meest gelezen worden. Over het algemeen is dit lijstje bijna altijd hetzelfde, toch zijn er enkele kleine verschuivingen gekomen.

Urbex: Sanatorium du Basil
5 leuke biercafés in Brugge
Mijn tips voor Gent – 12x doen tijdens een stedentrip Gent
Doel, een spookstad bij Antwerpen
Urbex: Hasard Cheratte
8 leuke biercafés in Utrecht
Top 5 vulkanen in Guatemala die je beklommen moet hebben
5x doen in Vianden
Kosten & budget Patagonië – reis van 4 weken
Vestingstad Heusden

Maar natuurlijk ben ik ook zeer benieuwd welke artikelen van dit jaar het meest werden gelezen. Hieronder volgen de tien meest gelezen artikelen van 2021. Persoonlijk vind ik het een verrassende top 10, maar wellicht geeft het aan wat de favoriete bezigheid was van ons allemaal dit jaar…

Wildlife in Patagonië - Zuidelijke zeeolifant
In Patagonië kun je talloze diersoorten spotten

#10 - Wildlife in Patagonië

Ik vind het ontzettend gaaf dat dit artikel de top 10 heeft gehaald. Het spotten van wildlife is één van mijn favoriete bezigheden tijdens het reizen. Zodra ik Europa verlaat, hoop ik altijd zoveel mogelijk dieren te zien die hier niet voorkomen. Tijdens mijn reis in Patagonië heb ik enkele bijzondere dieren kunnen spotten. Met name de verschillende pinguïnsoorten waren echt tof om te zien. Mijn zus was op hetzelfde moment als ik in Patagonië. Zij had een totaal andere route en zag weer andere dieren. Zo kon ik materiaal verzamelen van de wildlife die je kunt zien in Patagonië.

Wandelen in Noord-Brabant: Langs de vennen van de Stiphoutse Bossen
Wandel langs de talloze vennen van de Stiphoutse Bossen

#9 - Wandelen in Noord-Brabant: Langs de vennen van de Stiphoutse Bossen

Aan het begin van het jaar maakte ik een winterse wandeling door de Stiphoutse Bossen. Een aantal maanden later kwam ik hier per toeval weer terug. Ik wilde een natuurgebied in Nuenen wandelen en zonder dat ik het in de gaten had, liep ik een deel van de wandeling die ik al eerder had gelopen. Zo blijkt maar weer dat de natuur ieder seizoen er echt totaal anders uit kan zien. Tijdens mijn tweede wandeling maakte ik een mooie ronde langs de verschillende vennen die dit natuurgebied rijk is. Het levert in ieder geval prachtige plaatjes op.

In Limburg maakte ik een rondje door de Beegderheide

#8 - Wandelen in Limburg - Rondje Beegderheide

Vanuit het Limburgse Beegden begon ik aan een afwisselende wandeling langs de Maasplassen en de Beegderheide. Het eerste deel van de wandeling loopt langs het water. Bij de Lange Vlieter kon ik enkele mooie vogelsoorten spotten. Ik had nog nooit eerder de krooneend gezien, dus dat vond ik wel bijzonder. Na het water volgt een stuk heidegebied met mooie vennetjes. Het rondje Beegderheide is zo’n 12,5 kilometer.

Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Het Rulse Laarzenpad start op enkele meters van mijn (oude) huis

#7 - Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad

Op slechte enkele meters van mijn (oude) huis start de wandelroute Rulse Laarzenpad. Hoewel dit pad zo dicht bij huis ligt, had ik ‘m nog niet eerder gewandeld. Het werd dus hoog tijd. Op een mooie zonnige dag begon ik aan deze 5,5 kilometer lange wandeling aan de rand van de Strabrechtse Heide. De route loopt dwars door een beekdallandschap en langs de Dommel. In de juiste periode kun je genieten van vele bloemetjes en insecten.

Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Het wandelen met alpaca's was een leuke ervaring

#6 - Alpaca wandeling in Zaamslag

Wandelen met alpaca’s. Je ziet het steeds vaker voorbij komen. Dit jaar had ik de kans om in Zaamslag ook een wandeling te maken met deze lieve beesten. Ik kwam deze activiteit per toeval tegen toen ik een lang weekend boekte in Sint Annaland. Bij Boerderblij Jostine was er nog een optie open om te wandelen met de alpaca’s Jopie en Joep. Na een korte uitleg mochten we op eigen houtje met de dieren wandelen. Je hebt misschien een beetje geduld nodig want echt meelopen doen ze niet, maar wat was dit een super leuke ervaring.

Wandelen in Noord-Brabant: Oirschotse Bossen en Vennen
Een prachtig natuurgebied in Noord-Brabant

#5 - Wandelen in Noord-Brabant: Oisterwijkse Bossen en Vennen

De Oisterwijkse Bossen en Vennen worden door velen omschreven als één van de mooiste natuurgebieden van Noord-Brabant. Ik was er nog nooit geweest, dus ik was benieuwd. En eerlijk is eerlijk, dit natuurgebied is inderdaad prachtig. Er zijn talloze wandelingen, dus er is een grote kans dat ik in de toekomst hier nog andere wandelingen zal gaan maken.

Roermond - Solextochten Roermond
Roermond met de solex verkennen

#4 - Tips voor een weekend Roermond

Ik kreeg de uitnodiging om de stad Roermond te ontdekken. Het doel was om te laten zien dat Roermond niet alleen de Designer Outlet is, maar dat je hier met vrienden ook een leuke tijd kunt hebben in de binnenstad. Er werd een leuk, divers programma voor ons samengesteld. We konden culinair genieten, maar ook diverse activiteiten ondernemen. Conclusie: Roermond is inderdaad veel meer dan de Designer Outlet. Je kunt hier een tof weekendtripje van maken.

De kerstmarkt van Straatsburg was ook tijdens corona tijden uiterst sfeervol

#3 - Kerstmarkt van Straatsburg tijdens corona tijden

Eigenlijk was het de bedoeling om dit jaar de kerstmarkt van Dresden te bezoeken. Pas op het allerlaatste moment werd er een streep gezet door de kerstmarkt en moest ik op zoek naar een alternatief. De keuze viel op Straatsburg, waar ik enkele jaren eerder al eens was. Natuurlijk was ik benieuwd hoe sfeervol deze kerstmarkt is tijdens de corona tijden. Ondanks dat er minder kerstmarkten waren en de kerstmarkten een stuk kleiner, heeft de stad aan kerstsfeer helemaal niets ingeboet. Bezoek je graag een kerstmarkt en ben je eens op zoek naar een bijzondere? Zet deze dan zeker op je lijstje.

Wandelen in Noord-Brabant: De Stippelberg
Wandelen over het vlonderpad bij de Stippelberg

#2 - Wandelen in Noord-Brabant - De Stippelberg (blauwe route)

Bij De Rips ligt het natuurgebied de Stippelberg. Hier wandelde ik de blauwe route, een wandeling van 8 kilometer. Via bospaden wandelde ik naar het heidegebied. Vervolgens loop je weer de bossen in langs greppels en over vlonderpaden. Je kunt tijdens deze wandeling heel wat dieren zien zoals Schotse Hooglanders, insecten en vogels. Toen ik deze wandeling maakte was het echter behoorlijk koud en zag ik niet veel dieren.

Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Ik combineerde de Stratumse Heide met een deel van de Groote Heide

#1 - Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide

Iedere keer dat ik over de A67 rijd richting Leenderheide, rijd ik er langs; de Stratumse Heide. Zo vaak langsgereden, maar nooit bezocht. Daar kwam dit jaar verandering. Het is misschien wel één van de meest onbekende natuurgebieden van Eindhoven. Druk is het in ieder geval niet. Ooit was dit gebied een stuifzandgebied, maar het gebied werd bebost en het overige deel kon zich tot heidegebied ontwikkelen. Je kunt hier Schotse Hooglanders zien en talloze amfibieën. Ik combineer de Stratumse Heide met een deel van de Groote Heide aan de overzijde van de A67. Het blijkt een fijn wandelgebied te zijn, want zeker in de zomermaanden heb ik vanuit Geldrop hier meerdere wandelingen gemaakt.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.