Bestnine2016 - Laguna Colorada in Bolivia
Blog
Persoonlijk

Tien meest gelezen blog artikelen van 2017

In december kijken we natuurlijk met z’n allen terug op het afgelopen jaar en maken de meeste reisbloggers een jaaroverzicht. Het was een mooi reisjaar met vele kleine en enkele langere trips. Ik maakte 23.428 foto’s gedurende alle trips en zocht mijn favoriete tien foto’s uit. Ik ga verder met het volgende jaaroverzicht. In dit artikel zet ik mijn meest gelezen blogs van 2017 op een rijtje.

Er zijn een aantal blogs die goed worden gelezen, maar al wat ouder zijn.

Deze tien artikelen zijn tot dusverre het meest gelezen door jullie. Maar in dit artikel wil ik me richten op de top 10 van artikelen die ik in 2017 schreef. Het resultaat vind je hieronder.

#10 Een bezoek aan de Stasi gevangenis van Dresden

Leuk dat dit artikel in de top 10 staat. Zo lang is het immers niet geleden dat de DDR nog bestond. De Berlijnse Muur kent iedereen wel, maar kent iedereen de geschiedenis van het land en wat er eigenlijk allemaal gebeurde? Het verbaast me vaak dat er tijdens geschiedenislessen eigenlijk nooit gesproken wordt over deze recente geschiedenis. De DDR heeft mij altijd gefascineerd. Er waren zeker ook heel veel goede zaken in de DDR. Mijn moeder is er geboren en heeft er tot aan mijn geboorte gewoond. De meeste mensen kennen alleen de slechte verhalen. De Berlijnse Muur, de Stasi en dat altijd alles grauw en somber was.

De Stasi, de geheime dienst van de DDR, was natuurlijk een groot probleem. De DDR-burgers konden elkaar haast niet vertrouwen. Het kon zomaar zijn dat je buurman, vriend of zelfs familie een informant was bij de Stasi. Wie zich politiek niet correct gedroeg kon worden opgepakt. Het leven in de Stasi gevangenis was absoluut geen pretje. In Dresden bezocht ik de voormalige Stasi-gevangenis ‘Gedenkstätte Bautzner Strasse‘. Indrukwekkend was de rondleiding dankzij de rondleiding van een ex-gevangene die zijn persoonlijke verhaal en ervaringen vertelde. Wie eens naar Dresden reist moet absoluut de Altstadt bezoeken, maar ga zeker ook eens naar deze gevangenis.

De Stasi gevangenis van Dresden

#9 Turkije reisverslag: Laatste dag in Alaçatı

Niet mijn reisverslagen over de ballonvaart in Cappadocië of het bezoek aan de oude steden Pergamon of Efeze waren het best gelezen na mijn reis door Turkije. De laatste dag, waarin ik de markt en een wandeling maakte door Alaçatı was het beste gelezen. De markten van Turkije zijn altijd kleurrijk. Ook wanneer je niets wil kopen, kijk je je ogen altijd uit op de markten. Even kleurrijk is ook het centrum van Alaçatı. De kleine straatjes worden versierd met kleurrijke begonia’s en de restaurant besteden enorm veel aandacht aan de aankleding van hun terrasjes. Dit maakt Alaçatı uitermate fotogeniek en het leverde mij mooie plaatjes op. Maar toch… bekijk ook eens de schitterende foto’s van mijn reis door Cappadocië.

Turkije reisverslag: Laatste dag in Alaçatı - Centrum van Alaçatı
Het artikel over Alaçatı was het best gelezen blogartikel gedurende mijn reis door Turkije

#8 De kerstmarkten van Bielefeld en Münster

In 2017 bezocht ik vijf kerstmarkten. Hoewel ik de meeste en beste tips kon geven over de kerstmarkt van Oberhausen, vonden jullie mijn verslag van de kerstmarkten van Bielefeld en Münster interessanter. Münster is natuurlijk een populaire bestemming voor de Nederlanders gedurende de kerstmarkt. De kerstmarkt bestaat uit vijf kleine kerstmarkten verdeeld over de binnenstad. Er zijn ruim 300 stands waar allerlei lekkernijen en leuke spullen worden verkocht. Hoewel het in Münster behoorlijk druk was, is het absoluut de moeite waard om deze kerstmarkt een bezoek te brengen. Helaas moeten we weer wachten tot november 2018.

Münster kerstmarkt - Kerstspulletjes
Ik bezocht dit jaar vijf kerstmarkten. Die van Bielefeld en Münster vonden jullie het interessantste om te lezen

#7 Stedentrip Karlsbad

In 2016 deed Lianne mee met een fotowedstrijd en zij won! De prijs was een voucher voor twee overnachtingen in het Vienna House Dvořák in het Tsjechische Karlsbad. In maart reden we naar Tsjechië om deze voucher te verzilveren. We maakten er een lang weekend van waarbij we allereerst Rothenburg ob der Tauber bezochten, alvorens we in Karlsbad aankwamen. Karlsbad, of Karlovy Vary in het Tsjechisch, ligt aan de voet van het Ertsgebergte waar zich vulkanisch gesteente heeft ontwikkeld. In de omgeving van de stad zijn ruim 60 bronnen te vinden met een geneeskrachtig zout- en zwavelhoudend water. Hoewel wij niet voor het heilzame water en de waterbronnen kwamen, heeft Karlsbad meer te bieden.

Stedentrip Karlsbad - Markt Colonnade
We wonnen in 2016 een fotowedstrijd en kregen twee overnachtingen in Karlsbad

#6 Urbex: Hasard Cheratte

Dit jaar ben ik samen met een goede vriend begonnen aan urban exploring. Het bezoeken van verlaten of vervallen gebouwen. Jarenlang wilden we dit al eens gaan doen omdat we het spannend vinden, maar ook omdat we er mooie foto’s konden maken. We maakten in december 2016 de afspraak om eens te kijken of we het daadwerkelijk leuk vinden. En zo rijden we in maart naar België waar we een bezoek brengen aan Hasard Cheratte.

Doordat Hasard Cheratte een begrip is in de urbex scene, werd het artikel vaak gelezen. Ik ben dus zeker niet de enige die urban exploring interessant vind.

Urbex: Hasard Cheratte
Mijn eerste urbex-ervaring

#5 De gaafste dieren van Bolivia #10 tot #1

Op Reizen & Reistips kom je geregeld artikelen tegen over dieren. Niet helemaal gek, want ik ben gek op dieren. Als we op reis gaan, hoop ik ook altijd dat we enkele bijzondere dieren spotten. Tijdens onze reis door Bolivia kwamen we veel bijzondere dieren tegen waaronder de jaguar, poema, vicuña en alpaca. Stiekem zagen we er zoveel dat ik besloot op top 30 van de gaafste dieren die we hadden gezien in Bolivia. Helemaal gek is dat het artikel met de top 10 van deze dieren het beste werd gelezen. Benieuwd welke dieren dit zijn?

Bolivia 2016 - Dag 6 - Een poema in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya
In Bolivia zagen we deze poema onder andere

#4 Een vreemd Nederlands/Belgisch dorp: Baarle

Vreemd genoeg maak ik weinig trip in ons eigen kikkerlandje. Wanneer we een weekend weg gaan, gaat mijn aandacht altijd uit naar steden in het buitenland. Toch heeft Nederland ook mooie plekken. Grote kans dat ik in 2018 ook meer van Nederland ga bekijken.

Wie Google Maps opent en een beetje ten zuiden van Tilburg en Breda inzoomt, ziet hier allerlei vreemde lijnen. Deze lijnen zijn de grensgebieden van Nederland en België. 30 stukjes Nederland en België zijn hier in elkaar verweven. Het Nederlandse gedeelte heet Baarle-Nassau en het Belgische gedeelte heet Baarle-Hertog. Ik was benieuwd naar Baarle en bracht het een bezoek waar ik een wandeling maakte door dit vreemd Nederlands/Belgisch dorp.

Een vreemd Nederlands/Belgisch dorp: Baarle - De borden bij binnenkomst
Ben ik nou in Nederland of in België?

#3 Freiberg, de zilverstad in Saksen

In de top drie van de meest gelezen blogartikelen staat mijn bezoek aan de zilverstad Freiberg. Bij een stedentrip in Saksen, zul je snel denken aan steden als Dresden, Leipzig of Chemnizt. Maar toch heeft ook Freiberg veel te bieden. Freiberg wordt ook wel de ‘Silberstadt’ (zilverstad) genoemd. Zilvererts speelde namelijk een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. Nog altijd worden oude mijntradities in ere gehouden. Het centrum is compact en de bezienswaardigheden zijn veelal te vinden in de Altstadt. Hordes toeristen kom je hier niet tegen en je kunt er heerlijk eten. Ideaal toch? Bekijk ook mijn reisvideo van Freiberg.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Obermarkt
Eens wat anders dan Dresden of Leipzig: Freiberg,m de zilverstad van Saksen

#2 Fietsen op de Death Road in Bolivia

De reden dat ik ooit naar Bolivia wilde was vanwege de Death Road. Ooit zat ik in de wachtkamer bij de huisarts. Ik bladerde door de Quest en zag een artikel over de gevaarlijkste wegen ter wereld. Op de eerste plek stond de Camini a los Yungas, ook wel bekend als de Death Road, in Bolivia. Vanaf dat moment heb ik Bolivia al op mijn bucketlist gezet. Tijdens onze reis door Bolivia moesten we dan ook zeker met de fiets van deze gevaarlijke weg af. Het is één van de gaafste en spannendste activiteiten van Bolivia. En daar waren jullie uiteraard ook zeer benieuwd naar.

Fietsen op de Death Road in Bolivia
Ik wilde altijd al eens naar Bolivia vanwege de Death Road

#1 Handige tips voor een Bolivia reis

Het meest gelezen artikel van het jaar. Jullie waren behoorlijk geïnteresseerd naar mijn tips voor een Bolivia reis.

Bolivia heeft absoluut mijn hart veroverd dankzij de surrealistische landschappen, de indrukwekkende wildlife en de spannende activiteiten. Veel mensen bezoeken echter het land in combinatie met Peru. Daar is op zich niets mis mee, maar tijdens deze reizen bezoek je maar enkele geweldige plekken van het land terwijl er zo veel meer is. Voor een reis door Bolivia heb je zeker drie weken nodig, het liefst nog langer. Onze reis door Bolivia duurde 22 dagen en we hebben echt een heleboel keuzes moeten maken. Wie Bolivia gaat bezoeken, moet zich echter goed voorbereiden. En ik gaf enkele handige tips. Ik hoop dat alle lezers die naar Bolivia zijn geweest iets aan mijn tips hebben gehad. Ga je naar Bolivia? Lees het artikel dan zeker nog eens door!

Reisverslag Bolivia: 's wereld grootste zoutvlakte - Salar de Uyuni
Het best gelezen artikel: mijn tips voor Bolivia

Minst gelezen artikel van 2017

Natuurlijk wil ik ook nog één artikel even wat extra aandacht geven. Want niet ieder artikel werd even goed gelezen. Misschien was het artikel niet interessant of heeft het artikel te kort online gestaan waardoor het nog niet goed geïndexeerd is bij de zoekmachines. Omdat het artikel toch ging over één van de mooiste hikes van 2017, wil ik het artikel toch nog even een keer onder de aandacht brengen.

Reisverslag Amerika: In de voetsporen van Butch Cassidy

Capitol Reef National Park vonden we geweldig vanwege het mooie landschap. Wij maakten hier een geweldige wandeling langs stijle rotswanden om de Hickman Bridge te bereiken. We brachten een tweede bezoek aan Goosenecks Overlook, aten een heerlijke pie en bekeken de zonsondergang bij Dead Horse Point State Park. Aan de foto’s zal het niet hebben gelegen dat dit artikel minder goed werd gelezen, toch?

Amerika dag 7 - Capitol Reef National Park - Cassidy Arch Trail
We wandelden in het Capitol Reef National Park de Hickman Bridge Trail
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!