Street Art in Gent - Sorry, Not Sorry Street Art Map Gent
België

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Tien meest gelezen blog artikelen van 2019

Reizen & Reistips bestaat inmiddels al een aantal jaar en het is altijd leuk om eens te kijken welke artikelen het best gelezen worden. In het eerste overzicht kijk ik naar alle artikelen die reeds gepubliceerd zijn en het best gelezen zijn door jullie. Sinds deze website online is zijn dit de 10 meest gelezen blogartikelen:

Maar natuurlijk ben ik ook benieuwd welke blogartikelen uit 2019 het best werden gelezen. Geheel eerlijk is het niet, want de meest recente artikelen zijn uiteraard minder gelezen. Toch vind ik het leuk om te zien welke artikelen het best werden gelezen. Ik schreef dit jaar 134 blog artikelen en dit is de top tien meest gelezen blog artikelen van 2019.

#10 - Soska Pot, wandelen langs de Soca River

In het jaar 2019 maakte ik heel wat mooie wandelingen. In Duitsland, Georgië, Schotland, Zwitserland en Griekenland bijvoorbeeld. En natuurlijk ook tijdens mijn persreis door Slovenië, waar de reis juist in het teken stond van het maken van wandelingen. Te voet de schoonheid van het landschap en de natuur ontdekken. Iedere wandeling in Slovenië was een feest, want overal was het landschap weer anders en even wonderschoon. Wandelen langs de Soča rivier was wat mij betreft het hoogtepunt. In dit artikel neem ik jullie bij de hand en wandelen we samen de Soška Pot. Een trail langs één van de mooiste rivieren die ik ooit gezien heb.

Soška pot wandeling in Slovenië - Soča rivier
De Soška Pot, wandelen langs de Soča rivier

#9 - Mijn reis door het oosten van Saksen

Saksen is mijn favoriete deelstaat in Duitsland. Dit heeft natuurlijk alles te maken met mijn achtergrond aangezien mijn moeder uit de DDR komt. Ik probeer ieder jaar enkele dagen naar Saksen te gaan. Om familie te bezoeken en om nieuwe plekken te ontdekken. Dit jaar kreeg ik van Saksen Toerisme de kans om een mooie reis te samen te stellen in het oosten van Saksen. 10 dagen lang ging ik in mijn eentje op pad. Ik startte mijn trip in mijn lievelingsstad Dresden en bezocht vervolgens de Sächsische Schweiz, Bautzen, Zittau, het Zittauer Gebirge en Görlitz. Steden en natuurgebieden die niet heel bekend zijn bij de Nederlanders, maar absoluut een bezoek waard zijn.

Grand Tour Saksen - Zittau
In samenwerking met Saksen Toerisme maakte ik een prachtige reis door het oosten van Saksen

#8 - Bolivia in 20 beelden

Op mijn bureaublad staat een foto van Bolivia. Iedere keer als ik deze foto zie, denk ik weer terug aan die prachtige reis die we in 2016 maakten door dit land. Bolivia is qua landschap en natuurlijk namelijk adembenemend mooi. Veel mensen die Bolivia bezoeken doen dit in combinatie met een bezoek aan Peru. Eigenlijk is dat best jammer, want je kunt ook enkele weken in Bolivia blijven. Niet alle locaties zijn even gemakkelijk te bezoeken, maar dit vind ik juist de charme. Ik zou het iedereen aan kunnen raden om enkele weken in Bolivia te blijven. Ga eens van het noorden naar het oosten en reis dan door naar het zuiden en westen. Je zult zien dat het land overal totaal verschillend is. Ik wilde jullie die verschillen laten zien met het artikel Bolivia in 20 beelden. Wanneer ga jij hierheen?

Bolivia in 20 beelden - Laguna Charcota
Zo mooi is Bolivia

#7 - Vestingstad Heusden

Het was dit jaar één van mijn doelen om Nederland meer en vaker te bezoeken. Dit is slechts deels gelukt met een bezoek aan Heusden, Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, Het Leudal, Woerden, Nationaal Park de Maasduinen en Texel. Een trip naar de bollenvelden in Zuid-Holland werd door een haperende Trabant door mijn neus geboord. Eigenlijk heb ik ons eigen land te weinig bezocht. Toch staat mijn artikel over de Vestingstad Heusden in de top 10 van de best gelezen blogartikelen. Twee jaar langs kwam ik aan de rand van Heusden, omdat ik daar mijn Trabant renoveerde. Ik had nooit de tijd genomen om de vestingstad zelf eens te bewonderen en dat is zonde, want zeker buiten het hoogseizoen kun je hier heerlijk slenteren. Heusden is uitermate geschikt voor een mooie dagtrip.

Vestingstad Heusden
Ontdek ook eens Nederland, wandel door Heusden

#6 - Wandeling: Seitensprung, de Cochemer Ritterrunde

De meest bekende wandeling in de Duiste Eifel is de Mostelsteig, een 365 kilometer lange wandelroute. Een vrij lange route. Gelukkig zijn er ook volop korte wandelroutes te vinden die je binnen een dag kunt wandelen. De Duitsers noemen deze een Seitensprung (zijsprong), zodat je even kunt afwijken van de Moselsteig. In Cochem liepen wij ook een Seitensprung; de Cochemer Ritterrunde. Met deze wandeling maakten we kennis met Cochem en de Moezelstreek. De route gaat langs prachtige panorama’s, een burchtruïne, indrukwekkende kliffen en over mooie bospaden.

Wandeling: Seitensprung, de Cochemer Ritterrunde
Wandelen in en rondom Cochem, de Seitensprung

#5 - Kettwig, de mooiste wijk van Essen

Op een zonnige vrijdag in maart nam ik de auto en ging ik op zoek naar een leuke Duitse stad die ik kon ontdekken. Ik kwam terecht in Kettwig. Velen zeggen dat dit de leukste wijk is van de stad Essen en niet voor niets noemen ze Kettwig de ‘Parel aan de Ruhr’. Deze parel wilde ik wel eens ontdekken. Ik maakte een wandeling door deze wijk, door idyllische nauwe straatjes en langs prachtige vakwerkhuizen. Omdat Essen-Kettwig niet heel ver van de Nederlandse grens ligt, ben je er al redelijk snel. Het is geen hele grote wijk, dus je kunt er prima drie tot vier uur blijven om alle hotspots te ontdekken. Buiten het centrum zijn nog meer bezienswaardigheden te vinden, maar deze zijn wellicht iets te ver om te voet te verkennen. Een bezoek aan Kettwig kun je bijvoorbeeld ook combineren met een bezoek aan de Zeche Zollverein.

Essen-Kettwig - Mühlengraben
Kettwig, de leukste wijk van Essen

#4 - Urbex: verlaten hotel in Oost-Duitsland

Artikelen over Urban Exploring doen het altijd goed. Wellicht vinden jullie het ook net zo spannend en tof om te doen als ik. Jammer genoeg ben ik dit jaar maar één maal op pad gegaan voor urban exploring en heb ik vooral urbex-artikelen geschreven over oudere bezoekjes. Zo schreef ik bijvoorbeeld over een verlaten hotel in Oost-Duitsland. Ik was alleen op pad en kwam per toeval terecht in dit hotel. Ik heb hier risico’s genomen, want de vloeren van de verschillende verdiepingen waren zo rot als iets, maar ik kon dit niet aan mijn neus voorbij laten gaan. Natuurlijk kan ik jullie niet vertellen waar dit oude hotel staat. Wel kan ik jullie vertellen dat het binnenkort gesloopt zal gaan worden. Zonde.

Urbex: verlaten hotel in Oost-Duitsland
Urban Exploring in mijn eentje

#3 - Kosten & budget Patagonië: reis van vier weken

Vorig jaar maakten we een maand lang een roadtrip door Patagonië. Een reis om nooit meer te vergeten. Het is wat mij betreft één van de mooiste reizen die ik tot op heden heb gemaakt. Niet alleen was deze reis mooi, maar de reis was ook veruit het duurst ooit. Een reis naar Patagonië is namelijk niet goedkoop. Wij wilden sowieso een auto huren, we wilden natuurlijk ook deelnemen aan enkele excursies en we hebben op enkele bijzondere accommodaties geslapen. Aangezien ik best wat vragen heb gekregen wat zo’n reis nou kost, heb ik het artikel Kosten & budget Patagonië geschreven met de kosten die wij gedurende een maand hebben gemaakt.

Reisverslag Patagonië - Laguna de los tres
Patagonië is fantastisch, maar ook behoorlijk duur

#2 - 8 leuke biercafés in Utrecht

Jullie weten wellicht dat ik van (speciaal)bier houd, maar ik weet dat mijn bezoekers dat ook doen. Sinds ik ben begonnen met het schrijven van de leukste biercafés in een stad, zie ik de bezoekers van het artikel omhoog schieten. Dat is voor mij een reden om steden te blijven bezoeken voor de leukste biercafés. Dit jaar schreef ik artikelen over de leukste biercafés in Keulen, Gent, Den Bosch en Utrecht. Het artikel over de leuke biercafés in Utrecht werd veruit het meest gelezen. Volgend jaar gaan we uiteraard weer op zoek naar leuke biercafés.

8 leuke biercafés in Utrecht - Stadskasteel Oudaen
Wat zijn volgens ons de leukste biercafés van Utrecht?

#1 - Mijn tips voor Gent - 12x doen tijdens een stedentrip Gent

En dan is het tijd voor tromgeroffel. Het best gelezen artikel dit jaar zijn mijn tips voor Gent. Enkele jaren geleden maakte ik kennis met deze gezellige stad tijdens een mannenweekend. Met de mannen is het gezellig, maar kom je vooral in cafés en kroegen. Van de stad zelf had ik eigenlijk niet heel veel gezien. Dat vond ik zonde, dus ik keerde in februari nog eens terug om op zoek te gaan naar die leuke plekken. Gent heeft statige kathedralen, een kasteel in het midden van het historisch centrum, mooie huizen met trapgevels langs het water, street art, musea, terrasjes en veel restaurants en biercafés. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een toffe stedentrip van te maken. Ik zette mijn tips op een rijtje.

Mijn tips voor Gent - Beklim het Belfort
Ik geef je mijn tips voor een geslaagd weekendje in Gent
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.