Utah

Bergen in allerlei tinten rood, diepe kloven, grillige rotsformaties, geweldige uitzichtpunten en andere natuurpracht maken de Utah tot één van de mooiste staten van de Verenigde Staten. Je vindt er Nationale Parken, waant je in het decor van cowboyfilms en vind er mormonen.

Oorspronkelijk woonden hier indianenstammen zoals Uintah, Ouray en Utes. Mormonse kolonisten arriveerden op 24 juli 1847 in dit desolate gebied. Destijd behoorde deze regio nog bij Mexico, maar na een oorlog in 1848 moesten de Mexicanen het afstaan aan de Verenigde Staten. De mormonen stichtten talloze nederzettingen om land en grondstoffen voor zich veilig te stellen. Er ontstond een burgeroorlog met het leger uit Washington, die niet blij waren met de mormonen in dit gebied. De mormonen weigerden echter te vechten, maar vernielden en veroverden wel de ossenwagens waarmee de legervoorraad werd aangeleverd. De mormonen bleven en gingen langzaam door met hun manier van leven in het droge gebied. Waar weinig water is kwamen ook de koeien en de cowboys. Ook deze kun je hier nog altijd vinden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd en uranium gevonden en leek de staat een gouden toekomst tegemoet te gaan. Maar uranium werd later nauwelijks gebruikt.

Met vijf nationale parken, zes National Monuments en twee National Recreation Areas is Utah een staat die een bezoek meer dan waard is. Bryce Canyon National Park, Zion National Park, Arches National Park, Canyonlands National Park en Capitol Reef National Park vormen Utah’s Mighy 5. Hoewel enkele van deze parken redelijk toeristisch zijn, is het landschap zo wijds en groot dat je als bezoeker nauwelijks last hoeft de hebben van andere toeristen. Wie ook geniet van prachtige landschappen, zal Utah zeker eens een bezoekje moeten brengen.

Onze bezochte bestemmingen

Onze favoriete bestemmingen in Utah