Gastartikel

Geniet van het Reuzengebergte en haar bieren

Het Reuzengebergte is populair zowel in de winter als in de zomer en biedt uitdagende landschappen met prachtige vergezichten. Je kan er schitterende wandeltochten maken. Combineer dit met bier en succes is gegarandeerd. De mini-brouwerijen in het Reuzengebergte dachten hier precies hetzelfde over en hebben daarom de Krkonose Bierroute‘ ontwikkeld. Al wandelend ontdek je het natuurgebied en kom je bij de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië.  

Het Reuzengebergte van Tsjechië - Foto van Ladislav Renner - ©CzechTourism

Een wandeling waar je dorst van krijgt

De ‘Krkonose Bierroute’  verbindt vier mini-brouwerijen met elkaar die zijn gelegen in het Reuzengebergte. De wandelroute is 22 kilometer, maar kan makkelijk langer worden gemaakt door het brede aanbod aan routes. Deze paden gaan nog steeds langs de brouwerijen, zodat je er zeker van bent dat je ze niet mist. De bierroute kan ook met de mountainbike worden gemaakt, maar gezien het verwachte alchoholgebruik en het heuvelachtige terrein is het wellicht veiliger om te voet deze route te doen.

Bier van Luční bouda - Foto van Jan Hocek - ©CzechTourism

Bier geïnspireerd op de natuur

Slechts 3,7 kilometer verwijdert van de hoogste berg van Tsjechië, de Snezka, ligt brouwerij Luční bouda. Deze brouwerij, tevens berghut, is de grootste en hoogstgelegen in het Reuzengebergte. Het ligt op een hoogte van 1.410 en de oorsprong van de berghut gaat terug tot 1623. De brouwerij is nog niet zo oud, want pas sinds 2012 wordt hier het bier Paroháč gebrouwen. Niet alleen blond en donker pils wordt er gemaakt, maar ook speciaalbieren van hoge gisting in Britse stijl.  De naam en het logo van het bier is gekozen vanwege een kudde herten die in de buurt van Luční bouda leven en ’s avonds of ’s ochtends vroeg te zien zijn op de berghellingen.

In Pension Andula is ook een brouwerij te vinden - Foto van Jan Hocek - ©CzechTourism

Lopen naar het volgende biertje

Vanuit Luční bouda is het wat stijgen, maar dan ben je op het hoogste punt van de route. Op 1510 meter hoogte sta je tussen twee bergtoppen en heb je een prachtig uitzicht op de hoogste berg Snezka en de bergweiden. De volgende brouwerij is in pension Andula. De mini-brouwerij Friesovy boudy is de kleinste op de route. Het bier dat ze brouwen heet Fries en er zijn drie soorten. Geniet niet alleen van het bier, maar ook van het mooie uitzicht hier.

Pivovarská Bašta - Foto van Jan Hocek - ©CzechTourism

De mooiste wandelingen eindigen in de kroeg

De bierroute eindigt in het dorpje Vrchlabi waar twee brouwerijen liggen.  De grootste mini-brouwerij van de vier is de familiebrouwerij Hendrych, die tegenover de skilift Bubákov ligt. De brouwerij is gevestigd in een voormalige textielfabriek. Slechts 1,5 kilometer verderop ligt de volgende brouwerij Pivovarská Bašta. Deze brouwerij heeft de langste traditie bier maken. Sinds 1997 maken ze Krkonošsky medvěd.

Parohac Brouwerij - Foto van Jan Hocek - ©CzechTourism

Andere bereidingsprocessen

Bij de brouwerijen kan je naast lokale biertjes proeven ook rondleidingen krijgen. Je leert hoe bier wordt gemaakt, welke ingrediënten worden gebruikt en wat het verschil is tussen bier uit de bergen en uit de lager gelegen gebieden. “Op een hoogte van 1400 meter kookt water al bij 94 °C en hierdoor zijn de bereidingsprocessen net wat anders,” legt de lokale brouwer Daniel Szennai uit. Wie zich helemaal wil onderdompelen in het bier kan een bierspa proberen bij Luční bouda. Een unieke ervaring die de Krkonose Bierroute helemaal compleet maakt. Het is ook mogelijk om de route over twee dagen te verdelen en te overnachten in Luční bouda of pension Andula.

Friesovy Boudy - Foto van Jan Hocek - ©CzechTourism

Een souvenir

Een aandenken aan de Krkonose Bierroute is natuurlijk wel zo leuk en daarom kan je stempels sparen. Na het drinken van twee biertjes bij één van de brouwerijen krijg je een stempel. Ben je bij alle mini-brouwerijen geweest en heb je alle stempels verzameld dan krijg je een leuke herdenking. Wees gerust je hoeft niet op één dag alle acht de biertjes achterover te tikken. Het hele zomerseizoen mag je erover doen. Vergeet ook niet een selfie te maken tijdens deze bierroute. De regio Krkonose heeft deze zomer een winactie: Wie de leukste selfie maakt wint een weekendje Reuzengebergte! Voor meer informatie zie www.czechtourism.com/p/nl-selfie-krkonose

Tip! Zet je auto in Vrchlabi en pak de bus naar Splinderuv Mlyn of Pec Pod Snezkou. Het makkelijkst is om te beginnen in Pec Pod Snezkou. De route gaat merendeels bergafwaarts.

Meer praktische en interessante informatie over Tsjechië vindt u op www.czechtourism.com Voor tips voor leuke evenementen, mooie plaatsen en prijsvragen like ons op Facebook BezoekTsjechie en voor actualiteiten volg ons op Twitter BezoekTsjechie en instagram BezoekTsjechie.

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_5784a1985971a_selected-products” products=”9200000005399669,1001004002498624,9200000036166877,1001004006454917,9200000052483339″ name=”reuzengebergte-blog” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Gastartikel

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Wanneer je op vakantie gaat, zijn er altijd nog allerlei dingen die je moet regelen voor vertrek. Daarbij kun je denken aan het wassen van je spullen en het leeghalen van de wasmachine, maar ook aan...

Kerstmarkt van Erfurt

Kerstmarkten

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de...

Eiland Cres, Kroatië - Lubenice

Reistips

Tips voor eiland Cres in Kroatië

Kroatië telt in totaal 1185 eilanden. Het is daarom een ideale bestemming om te eilandhoppen. Een aantal populaire eilanden zijn gelegen in de Kvarner Baai. Krk, Lošinj, Rab en het eiland Cres...