Berchtesgadener Land - Malerwinkel Rundweg
Tsjechië Nederland Engeland België

Jaaroverzicht: Een terugblik op reisjaar 2020

Ik denk dat we allemaal iets anders hebben voorgesteld van het reisjaar 2020. Persoonlijk begon het jaar nog zo veelbelovend. Er waren volop plannen en er stonden mooie tripjes in het verschiet. Ik had zelfs mijn baan opgezegd om meer tijd te kunnen steken in het reizen en Reizen & Reistips. De bezoekersaantallen op mijn website groeiden en ik had er zin in om te gaan knallen dit jaar. Maar toen werd het maart en zag de wereld er ineens heel anders uit. Trips naar Kirgizië, Valencia, de Faeröer Eilanden, Zwitserland en Turkije moesten worden verzet of zelfs geannuleerd. Verre reizen waren niet mogelijk of niet verantwoord. In plaats daarvan ging ik wandelen in de omgeving, maakte ik dagtripjes en bleef ik vooral dicht bij huis. Mijn laatste trip was in oktober naar het Berchtesgadener Land. Na drie dagen moest ik echter de regio verlaten vanwege de toename van coronabesmettingen. Hierna ging bij mij het reislampje uit, ik had er gewoon geen zin meer in om op pad te gaan. Hierdoor is het de laatste weken ook relatief rustig geweest op Reizen & Reistips. Het komt allemaal weer goed en volgend jaar zullen er ongetwijfeld weer mooie reismomenten komen. Voor nu is het tijd om terug te blikken. In dit artikel kunnen jullie nogmaals mijn reisjaar 2020 mee beleven.

Januari

Wandelen in het Leenderbos

Meer wandelen en meer van de omgeving rond mijn woonplaats zien. Dat was één van mijn doelen van dit jaar. En daarom was mijn eerste uitstapje van het jaar naar het Leenderbos. Ik trok mijn wandelschoenen aan en fietste naar Leende om een afwisselende wandeling te maken in Noord-Brabantse landschap. Een mooie route van zo’n 15 kilometer in een oase van rust.

De eerste wandeling van 2020: Het Leenderbos

Weekendje in Bad Münstereifel

Een aantal jaar geleden was ik in Monschau, een prachtig dorp in de Duitse Eifel. Ik wilde meer van deze omgeving zien en besloot om een lang weekend naar Bad Münstereifel te gaan. Dit middeleeuwse stadje heeft nog een volledig intacte stadsmuur met stadspoorten en torens. Het centrum staat vol met prachtige vakwerkhuizen en is sinds 2014 een City Outlet. Een leuk stadje om te bezoeken en ook in de omgeving kun je heerlijk wandelen.

Doen in Bad Münstereifel - Mijn tips
Bad Münstereifel - Stadsmuur, stadspoorten en torens
Bad Münstereifel - Eifeler Kräuterpfad
Bad Münstereifel

Persreis naar de ruwe Engelse stad Hull

Na de Vakantiebeurs werd ik uitgenodigd voor een persreis om de Engelse havenstad Hull te ontdekken. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. Voor veel mensen in Hull nog een totaal onbekende bestemming. Daarbij heeft de stad ook nog eens een slechte reputatie. Dit is echter volledig onterecht, want tijdens mijn trip ontdekte ik dat dat Hull een interessante, culturele stad is. Er zijn volop musea, het historische centrum is compact maar heeft prachtige bouwwerken en er zijn volop leuke pubs waar je een heerlijk biertje kunt drinken. Tijdens de persreis maakte ik samen met een lokale gids een wandeling door het centrum en mocht ik mijn eigen gin destilleren. Wat mij betreft is Hull een geweldige bestemming als je eens met een groep vrienden een weekendje weg wil.

Stedentrip Hull - Old Town
Stedentrip Hull - Hull & East Riding Museum
Stedentrip Hull - Leuke pubs in Hull
Hull, een rauwe havenstad

Februari

Op zoek naar de leukste biercafés van Rotterdam

Ik ben een echte (speciaal)bierliefhebber. Wanneer ik op reis zoek ik altijd leuke cafés waar je kunt genieten van een biertje. Samen met een goede vriend heb ik de afgelopen jaren in verschillende steden de leukste biercafés opgezocht. We bezoeken het café, drinken er één of twee biertjes en gaan vervolgens door naar de volgende. We letten hierbij op de sfeer en gezelligheid van het café, maar natuurlijk ook op de bierkaart. Dit jaar wilden we nog meer steden bezoeken en ditmaal was Rotterdam aan de beurt. We hebben flink ons best gedaan om zoveel mogelijk cafés te bezoeken, maar het was niet mogelijk om overal een biertje te drinken. Hierdoor is er nog geen lijst gemaakt van de leukste biercafés van Rotterdam. Het idee was om later in het jaar nog eens naar Rotterdam te gaan voor de tweede ronde.

Jaaroverzicht 2020 - Rotterdam
Op zoek naar de leukste biercafés van Rotterdam

Bierweekend in Antwerpen

De dag na mijn bezoek aan Rotterdam vertrok ik voor een weekend naar Antwerpen met hetzelfde doel: de leukste biercafés van Antwerpen op de kaart te zetten. Als het om speciaalbier gaat blijft België the place to be. De Belgen hebben talloze speciaalbieren die al jarenlang hoog op mijn favorietenlijstje staan. En al die biertjes vind je natuurlijk terug in de cafés van België, zo ook in Antwerpen. Natuurlijk is een weekend weer veel te kort om alle cafés af te gaan. We hebben in ieder geval ons best gedaan, maar moeten de lijst later nog eens afronden. Alvast een tipje van de sluier: bezoek de Kulminator als je echt een liefhebber bent. Hier drink je geen bier, hier degusteer je.

Jaaroverzicht 2020 - Antwerpen
Bier degusteren in Antwerpen

Persreis naar Tsjechië

Het begin van het jaar begon dus veelbelovend. Namens Visit Czech Republic mocht ik mee op persreis naar Tsjechië. Het doel van deze trip was om de omgeving van Praag beter te leren kennen. De hoofdstad van Tsjechië is ongekend populair, maar kampt hierdoor met overtoerisme. Daarom wil men juist de aandacht vestigen aan de omgeving van Praag, want ook die is zeer interessant en de moeite waard. Tijdens deze trip bezocht ik onder meer Pilsen, Kutná Hora, Podebrady en andere pareltjes in Midden-Bohemen. Ik bracht voor de tweede maal een bezoek aan de Pilsner Urquell brouwerij, ik kreeg een behandeling in Podebrady en ik was aangenaam verrast van de schoonheid van Kutná Hora. De laatste dag hadden we nog wat vrije tijd in Praag. Ondanks de overtoerisme is en blijft dit gewoon een prachtige stad.

Foto van de maand Februari 2020 - Praag, Tsjechië
Tijdens mijn persreis naar Tsjechië ontdekten we de mooie plekjes rondom Praag.

Urban Exploring in België

2019 was een mager jaar qua Urban Exploring. Slechts éénmaal zijn we op pad gegaan en daarom werd het weer eens hoog tijd om de schoonheid van verlaten gebouwen op de foto te zetten. We kozen ervoor om naar de voormalige cokesfabriek Hauts-Fourneaux B te gaan en dit bleek een schot in de roos. Het terrein is gigantisch en er zijn zoveel mooie fotomotieven te vinden. In totaal zijn we 7,5 uur op het terrein en nog altijd hebben we niet alles gezien. Hoewel er de laatste jaren flink wat is gesloopt, is HFB één van de gaafste industriële complexen die we hebben bezocht. Een letterlijk hoogtepunt is als we één van de torens beklimmen en vanaf 60 meter hoogte zicht hebben over het gehele complex.

Urbex: Hauts-Fourneaux B
HFB, een iconische urbex-locatie

Maart

Wandelen in de Kampina

En toen werd het maart en deed corona zijn intrede in Nederland. Het zorgde ervoor dat mensen thuis moesten werken en zo veel mogelijk thuis moesten blijven. Daar heb ik me goed aan gehouden, want twee weken lang ben ik het huis niet uit geweest. Ik was er dus echt aan toe om weer naar buiten te gaan en iets te ontdekken. Ik besloot om naar het natuurgebied de Kampina te gaan om hier de Huisvennenroute te wandelen.  Het bleek dat ik niet de enige was die weer eens naar buiten wil, want de parkeerplaats bij dit natuurgebied stond behoorlijk vol. Een dag later zouden we zelfs een melding krijgen dat natuurgebieden gesloten zouden worden omdat er teveel mensen onderweg waren…

Wandeling: Huisvennenroute in de Kampina
Na twee weken thuis te hebben gezeten strekten we onze benen in de Kampina

April

Trage Tocht Netersel

Dankzij een post van Ivonne van MyFootprints op social media werd ik op het idee gebracht om de Trage Tocht Netersel te lopen. Trage Tochten zijn wandelroutes over voornamelijk onverharde paden dwars door de natuur en het boerenland. De route van Netersel is 17 kilometer en loopt dwars door de Neterselse heide en het Dal van de Groote Beerze. Een heerlijke wandeling door de natuur. Het mooie was zelfs dat we onderweg letterlijk niemand zijn tegengekomen.

Trage Tocht Netersel
In de Brabantse Kempen wandelen we de Trage Tocht Netersel

Mei

Kort bezoek aan de Sallandse Heuvelrug

We hebben problemen met onze auto die we nog geen jaar geleden hebben gekocht. Gelukkig vallen de problemen nog onder de garantie, maar hiervoor moet ik wel naar Nijverdal rijden. Dat ligt voor mij niet bepaald om de hoek. Gelukkig is het mogelijk om tijdelijk een leenauto mee te krijgen zodat ik de omgeving kan verkennen terwijl de auto werd gerepareerd. Het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ligt om de hoek bij de garage en biedt een uitstekende mogelijkheid om de tijd door te komen. In dit natuurgebied wandelde ik de 12 kilometer lange route Rollende Heuvels van de Heuvelrug.

Wandeling: Rollende Heuvels, Sallandse Heuvelrug
Wandelen over de Sallandse Heuvelrug terwijl mijn auto wordt gerepareerd

Wandelen over de Oirschotse Heide

De Oirschotse Heide ligt het westen van Eindhoven. Het is een heide- en stuifzandgebied dat gedeeltelijk begroeid is met dennenbomen. Sinds jaar en dag wordt het terrein zeer intensief gebruikt voor militaire oefeningen. De oefenende militairen rijden hier met zware voertuigen en hoge snelheden over het terrein. Daarnaast wordt er geoefend met losse patronen, seinpatronen en kanon nabootsers. Ook natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters kunnen het terrein bezoeken. Ik vond een mooie route van zo’n 13 kilometer en ging in het natuurgebied wandelen. Gene gemakkelijk wandeling, want door het losse zand was het af en toe flink ploegen. Het voordeel was wel dat het wederom extreem rustig was.

Wandeling: Oirschotse Heide
Wandelen over de Oirschotse Heide

Wandelen door de Schadijkse Bossen

Inmiddels heb ik de smaak te pakken en opnieuw ga ik erop uit om te wandelen. Ditmaal reed ik naar Noord-Limburg om te wandelen door de Schadijkse Bossen. Hier vond ik een mooie route van 15,5 kilometer door bossen, stuifzandgebieden en heide.

Wandeling: Schadijkse Bossen
Een mooi plekje tijdens mijn wandeling door de Schadijkse Bossen

Een bezoek aan de Canadese Begraafplaats in Holten

De problemen met onze auto zijn teruggekomen en opnieuw moest ik naar Nijverdal. Ditmaal om de auto voor enkele dagen achter te laten. Wederom krijg ik een leenauto mee en opnieuw combineer ik het bezoek aan de garage met een uitstapje in de buurt. Ditmaal bracht ik een kort bezoek aan de Canadese Begraafplaats in Holten. Dit is één van de grootste militaire begraafplaatsen van Nederland. Hier liggen 1394 militairen begraven die om zijn gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Canadese Begraafplaats Holten
De Canadese Begraafplaats in Holten is indrukwekkend

Wandelen op de Vossenberg

Opnieuw reis ik af naar Limburg om een wandeling te maken door de natuur. Ditmaal maak ik een rondje om de Vossenberg. Vanuit mijn startpunt Meijel ben ik al snel in de natuur. Ik wandel door bossen en langs akkers en bereik vervolgens de Groote Peel. Helaas blijkt een deel van mijn route niet mogelijk te zijn omdat een deel van dit natuurgebied afgesloten is. Defensie liet in de jaren ’30 een verdedigingslinie bouwen op de Vossenberg met meerdere bunkers, loopgraven en mijnenvelden. Een groot deel hiervan is intact gebleven en kan ik tijdens deze wandeling zien.

Wandelen: Vossenberg route
Rondje om de Vossenberg

Een wandeling uitstippelen in Geldrop

Tijdens de warme maanden heb ik veel wandelroutes gezocht. Het viel me hierbij op dat er maar weinig lange wandelingen in de omgeving van mijn woonplaats Geldrop waren. Dat bracht me op het idee om zelf een route uit te stippelen. Via Maps.me ging ik op zoek naar een logische route over heide en langs de verschillende vennen. De route loopt via de Coeveringse Heide naar de Molenheide om uiteindelijk te eindigen op de Strabrechtse Heide. Zo heb ik mijn eigen woonplaats beter leren kennen en hopelijk kan ik anderen ook inspireren om mijn woonplaats te bezoeken.

Heide en vennen route in Geldrop - Strabrechtse Heide, Kiezelven
Een dronefoto van de Strabrechtse Heide

Een lang weekend in de Weerribben-Wieden

De persreis naar Tsjechië was de laatste trip die ik maakte. Ik was dus dolblij toen we eindelijk weer eens een lang weekendje weg boekten. In eigen land gingen we naar het gebied Weerribben-Wieden waar we via natuurhuisje.nl een huisje in de natuur hadden geboekt. Vanuit hier konden we de omgeving verkennen en wandelen in de natuur. We bezochten onder meer Giethoorn. Normaal gesproken kom je hier hordes toeristen tegen, maar tijdens ons bezoek was het ongelooflijk rustig op het water. We bezochten verder de Hanzesteden Hasselt en Kampen, maakten een wandeling door het Nationaal Park Weerribben en de Boswachterij Staphorst. Het was heerlijk om eindelijk weer eens onderweg te zijn. Die zondag om 12:00 mocht de horeca weer open en precies op dat tijdstip gingen wij in Belt-Schutsloot op het terras zitten om te proosten met een biertje.

Reisverslag Weerribben-Wieden - Giethoorn
Reisverslag Weerribben-Wieden - Hasselt
Reisverslag Weerribben-Wieden - Belt-Schutsloot
Op pad in eigen land.

Juni

Weekendje Groningen

Het idee was om samen met een goede vriend dit jaar een camperreis te maken naar Beieren rond pasen. Vanwege corona hebben we een streep moeten zetten door dit plan. Als alternatief kozen we ervoor om naar Groningen te gaan. Dit was mijn eerste ervaring met een camper. Veel hebben we echter niet gedaan, het werd gewoon een relaxed en gezellig weekendje. We bezochten onder meer Kamp Westerbork en genoten er optimaal van dat de horeca weer geopend was.

Jaaroverzicht 2020 - Groningen
Met de camper gingen we een lang weekend naar Groningen

Wandelen in Ohé en Laak

Normaal gesproken reis ik altijd naar het buitenland en als ik het wat dichter bij huis zoek ga ik vaak naar Duitsland of België. Maar eigenlijk is Nederland gewoon heel mooi. De afgelopen weken heb ik meerdere wandelingen gemaakt en heb ik optimaal kunnen genieten van de natuur van ons eigen land. Op een zonnige donderdag in juni ging ik opnieuw op zoek naar een mooi gebied om te wandelen. In Limburg vond ik een mooie route om de Molenplas. Tijdens deze wandeling heb ik echt kunnen genieten van de natuur en de schoonheid van het Nederlandse landschap. Mocht je in de toekomst nog eens een mooie wandeling willen maken, dan kan ik deze echt aanraden.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
Schitterende lucht boven de Molenplas

Wandelen rondom de Krickenbecker Seen

Mijn oma woont niet ver van de Krickenbecker Seen. Een aantal jaar geleden ging ik hier voor het eerst wandelen en ontdekte ik voor het eerst de mooie omgeving waar ze woont. Ik keerde dit jaar nog eens terug voor een andere wandeling rondom de Krickenbecker Seen. Deze wandeling was bijna 20 kilometer lang en voerde me langs het water en door de groene natuur. Op deze zonnige dag een heerlijke dagbesteding.

Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Wandelen in Duitsland

Juli

Twee weken naar het noorden van Tsjechië

In juli was het de bedoeling dat ik met een vriend naar Kirgizië af zouden reizen om met een oude auto een avontuurlijke roadtrip te maken met De Verdwaalde Jongens. Helaas werd deze reis geannuleerd en verzet naar 2021. Aangezien we toch vrij hadden genomen besloten we een alternatief te zoeken. Ik stelde voor om naar Tsjechië af te reizen om daar het noordelijke deel van het land te verkennen. Het noorden van Tsjechië kenmerkt zich door prachtige rotspartijen, glooiende landschappen en pittoreske steden en dorpen. In twee weken hebben we een totaal andere kant van Tsjechië leren kennen. Bekijk onze reisroute nogmaals terug.

Foto van de maand: Juli 2020 - Prachovske Skaly, Tsjechië
Tsjechië reis - dag 3 - Zatec
Foto van de maand: Juli 2020 - Reuzengebergte, Tsjechië
Het noorden van Tsjechië ontdekken

Augustus

Urban Exploring in de Harz

De Harz is een prachtige regio in het midden van Duitsland. Je vindt hier pittoreske steden vol met vakwerkhuizen en mooie natuur waar je heerlijk kunt wandelen. Maar de regio is ook ideaal voor urban exploring. Hier staan talloze vervallen paleizen, hotels en sanitoriums. Prachtige gebouwen die al jaren leeg staan. Begin augustus ging ik met een vriend op onderzoek uit en we kwamen erachter dat deze regio echt een walhalla is voor urban explorers. Maar liefst 6 verschillende gebouwen hebben we op één dag kunnen bezoeken. Zo bezochten we onder meer Hotel Zehnpfund, Hotel Teddybär en Erholungsheim Fritz Heckert.

Urbex: Hotel Zehnpfund
Hotel Zehnpfund, één van die prachtige urbex locaties in de Harz

Een weekend in het Siebengebirge

Het Siebengebirge is een middelgebergte in Duitsland met een beboste heuvellandschap. Dit leek ons een mooie bestemming voor een lang weekend weg. We huurden een huisje in Windhagen en gingen de omgeving verkennen. Zo bezochten we onder meer de botanische tuinen van Bonn, brachten we een bezoek aan de Drachenfels en Schloss Drachenfells, verkenden we de pittoreske stadjes Unkel en Königswinter en maakten we een stevige wandeling door de heuvelachtige omgeving.

Foto van de maand: Augustus 2020 - Schloss Drachenburg, Duitsland
Schloss Drachenburg
Unkel - Duitsland
De omgeving rondom het Siebengebirge ontdekken.

September

De bloeiende heide op

Wanneer de heide in bloei staat zie ik altijd de mooiste foto’s voorbij komen op social media. Zelf ben ik rond deze periode nooit op de heide geweest, terwijl de Strabrechtse Heide zowat in mijn achtertuin ligt. Daar moest dit jaar eens verandering in komen. Op een zonnige dag in september pakte ik de fiets en maakte ik een ronde over de Strabrechtse Heide om de paarse oase te fotograferen.

Foto van de maand: September 2020 - Strabrechtse Heide in bloei
De Strabrechtse Heide in bloei.

Touren met een Volkswagen busje

Bij zonnig weer is er niets mooier dan door het Nederlandse landschap te tuffen met een oldtimer. Lekker op je gemakje de omgeving verkennen in een prachtige oude auto. Ik spreek uit ervaring, want ik heb zelf een Trabant 601. Ik kreeg een uitnodiging van We Love Oldtimers om eens rond te touren in een Volkswagen busje. Hoe tof?! Met een mintgroen busje mocht ik het Nederlandse polderlandschap ontdekken. We maakten een route langs weiden, historische stadjes, boerderijen en molens. Mocht je in de toekomst nog eens op zoek zijn naar een leuk dagje uit, kan ik dit zeker eens aanraden.

Een dagje toeren in een Volkswagen busje
Ik mocht een dagje touren in deze fantastische Volkswagen

Oktober

Bezoek aan Stevensweert

Toen ik eerder dit jaar wandelde rondom de Molenplas liep ik ook door Stevensweert. Dit is een klein vestingstadje in Midden-Limburg. Ik vond het er wel leuk uit zien en daarom besloot ik om nog eens terug te gaan. Ditmaal bepakt met de drone om de contouren van de vesting vast te kunnen leggen.

Jaaroverzicht 2020 - Stevensweert
De vestingstad Stevensweert van bovenaf gezien

Een week in het zuiden van Beieren

Ieder jaar probeer ik met mijn moeder een trip naar Turkije te maken. Het idee was om nog eens naar Berg Nemrut af te reizen en het minder bekende zuidoosten van Turkije te ontdekken. Helaas is het in 2019 niet gelukt om naar Turkije af te reizen en ook dit jaar hebben we een streep gezet door onze trip. In plaats daarvan kozen we ervoor om naar het Berchtesgadener Land af te reizen. Eigenlijk zouden we enkele weken eerder al vertrekken, maar vanwege slecht weer hebben we de trip verschoven naar oktober. Het Berchtesgadener Land is prachtig. Je vindt hier hoge bergkammen, indrukwekkende kloven, mooie bergmeertjes en pittoreske steden. De regio is ideaal om te wandelen, fietsen en om bergen te beklimmen. In de winter kun je hier terecht voor wintersport. Wij bezoeken hier onder meer de Almbachklamm, bezoeken de top van de Predigstuhl en de Jenner en wandelen rondom de Königssee. Na drie dagen krijgen we helaas slecht bericht. Vanwege de toename van coronabesmettingen in de regio gaat het Berchtesgadener Land in lockdown en moeten we vertrekken.

Om onze trip niet compleet af te blazen reden we iets westelijker naar Schwangau. Ons hotel is gelegen nabij Schloss Neuschwanstein en zo kunnen nog drie dagen genieten van deze omgeving. Uiteraard bezoeken we het dit sprookjesachtige kasteel in combinatie met een wandeling op de Tegelberg, we wandelen door de Partnachklamm en gaan naar de top van de Zugspitze en Alpspitze.

Berchtesgadener Land - Jenner
Foto van de maand Oktober 2020 - Berchtesgaden
3 dagen in Zuid-Beieren - Schloss Neuschwanstein
In Zuid-Beieren maakte ik mijn laatste trip van 2020

Na deze trip ging het reislampje bij me uit en had ik nergens meer zin in. Ik had me zo verheugd om tijdens deze wintermaanden enkele kerstmarkten in Duitsland te bezoeken, maar deze zijn natuurlijk allemaal afgezegd. Normaal gesproken leef ik echt naar de kerst toe, maar vanwege corona zit ik totaal niet in de juiste sfeer. Dat moedeloze gevoel heb ik ook een beetje met het reizen (of eerder de omgeving verkennen). Momenteel heb ik de zin en motivatie gewoonweg niet. Gelukkig heb ik de afgelopen periode als ZZPer goede zaken kunnen doen. Ik sta nog steeds volledig achter mijn besluit om op eigen benen te staan. Jammer genoeg heb ik minder kunnen reizen als gehoopt, maar ik wil verder hierover absoluut niet klagen. Het jaar 2020 is bijna voorbij en laten we er allemaal vanuit gaan dat 2021 gewoon weer een ongelooflijk mooi jaar gaat worden. Een jaar om alles in te halen wat we tijdens het corona-jaar hebben moeten missen. Ik ga er gewoon weer iets moois van maken!

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!