Mijn avontuurlijke roadtrip door Kirgizië met De Verdwaalde Jongens
Kirgizië Polen Nederland Frankrijk

Jaaroverzicht: een terugblik op reisjaar 2021

Het jaar 2021 is bijna afgelopen en dit betekent dat het tijd is voor een jaaroverzicht. Een jaar geleden had ik de goede hoop dat het niet slechter kon dan het reisjaar 2020, maar veel beter werd het niet. Hoogtepunten wisselden zich af met dieptepunten. Nog altijd zitten we met dat ellendige corona opgescheept en heb ik niet zoveel kunnen reizen als vooraf gehoopt. Maar met name op persoonlijk vlak zat ik in een achtbaan van emoties. Mijn relatie werd na bijna 14 jaar beëindigd en dat hakte er behoorlijk in. Ik moest mijn huis verlaten en op zoek naar een andere woning. Het zorgde voor verdriet, boosheid en stress. Juist in een periode dat we iets meer bewegingsvrijheid hadden om te reizen, zat ik er mentaal en emotioneel even doorheen. Het reizen stond niet meer op de eerste plaats en de motivatie om aan Reizen & Reistips te werken was verdwenen. Gelukkig had ik de steun van mijn familie en vrienden. Dankzij hun heb ik mezelf weten te herpakken en heb ik de blik weer op de toekomst kunnen richten. De trips die ik maakte zorgden voor de welkome afleiding. Ik heb dit jaar extra proberen te genieten van die (kleine) mooie momenten. Zo heb ik onder meer mijn droomreis naar Centraal-Azië gemaakt, ik ben vijf maal uitgenodigd voor een persreis en de afgelopen weken heb ik heel wat kerstmarkten kunnen bezoeken met mensen die me zo ongelooflijk hebben gesteund de afgelopen maanden. Met een traan en een lach blik ik nu terug op het jaar 2021.

Wandelen in Noord-Brabant: Stiphoutse Bossen en langs de Goorloop
Wandelen in Noord-Brabant: Oirschotse Bossen en Vennen
Wandelen in Noord-Brabant: Boswachterij de Kempen
Wandeling: Winterse wandeling over de Strabrechtse Heide
Wandelen in Noord-Brabant: De Stippelberg
De maand januari stond vooral in het tekenen van wandelen

Januari

Het jaar begint altijd met goede voornemens. Dit jaar wilde ik vooral meer beweging en dus meer wandelingen maken. Ik had me voorgenomen om minimaal twee tot drie (langere) wandelingen per maand te maken en daarover te schrijven op Reizen & Reistips. Met de corona maatregelen zijn er toch geen andere optie en ik vind wandelen helemaal geen straf. In Noord-Brabant en Limburg zijn voldoende natuurgebieden dieik kan ontdekken. Soms hoef ik alleen maar de fiets te nemen of zelfs te voet gaan om het startpunt van een leuke wandeling te bereiken. In januari wandel ik door de Stiphoutse Bossen, Oisterwijkse Bossen en vennen, Boswachterij de Kempen, de Strabrechtse Heide en de Stippelberg. Qua kilometers maak ik direct een vliegende start aan het begin van het jaar.

Wandeling: Winterse wandeling over de Strabrechtse Heide in de sneeuw
Wandelen in Noord-Brabant: Houtvesters- tot Flaestoren in Landgoed de Utrecht
Wandelen door de sneeuw

Februari

In de eerste weken van februari valt er een aardig pak sneeuw. Misschien niet het beste moment om flinke wandelingen te maken, maar wel om mooie foto’s te schieten. Opnieuw wandel ik mijn eigen uitgestippelde wandelroute over de Strabrechtse Heide. Een route van 26 kilometer en dat door de sneeuw. Met de witte omgeving en de totale rust om me heen besef ik dat ik mag boffen dat ik zo dicht bij dit natuurgebied woon. Later die week maak ik bij Landgoed de Utrecht nog een wandeling door de sneeuw.

Wandelen met Alpaca's in Zaamslag
Wandelen in Zeeland - Rondje Sint-Maartensdijk
De eerste trip van het jaar bracht me naar het eiland Tholen in Zeeland

In maart volgt mijn eerste trip van het jaar. Samen met een goede vriend rijd ik naar Zeeland. Hier heb ik een natuurhuisje geboekt voor een lang weekend op het eiland Tholen. Hoewel het geen wereldreis is, voelt het totaal anders. Heerlijk om weer weg te zijn. Voor het eerst in mijn leven maak ik een wandeling met een alpaca. Wat een super lieve beesten, maar je hebt wel geduld nodig als je met ze op pad gaat want de pas hebben ze er niet echt in. Wel heb je gegarandeerd veel bekijks van andere mensen. Op Tholen maken we verschillende wandelingen, waaronder een rondje om Sint Maartensdijk, de Duinen van Schouwen en we brengen een bezoek aan het prachtige Zierikzee.

Wandelen in Noord-Brabant: Stratumse Heide & Groote Heide
Ook de maand maart stond volledig in het tekenen van het maken van wandelingen

Maart

De maand maart staat ook in het teken van wandelen. Ik ontdek de Stratumse Heide. Sinds jaar en dag rijd ik er over de snelweg langs, maar nog nooit was ik er geweest. En zo ontdek ik dus opnieuw een plek dicht bij huis. In de zomermaanden wandel ik hier zelfs vrijwel wekelijks mijn ronde. Verder keer ik opnieuw terug naar de Stiphoutse Bossen voor een andere wandelroute (al had ik totaal niet door dat ik opnieuw op deze plek terecht kwam) en ik wandel in het Limburgse Beegden een rondje om de Beegderheide.

Maart was ook een periode waarin Reizen & Reistips enkele dagen offline ging. De server liep volledig vol en het duurde minutenlang alvorens er een pagina werd geopend. Ik dacht dat het slim was om de server eens te herstarten. Dat had ik dus niet moeten doen. Kennelijk was mijn server bezig met het installeren van allerlei pakketten, maar liep ie vast vanwege gebruik aan ruimte. Omdat ik het proces nu had gestopt, kon de server ineens niet meer aan. Een recente backup had ik niet voor handen en met de snelheid van de server was een backup maken echt geen optie. Paniek! Zou ik maanden werk kwijt zijn? Gelukkig kon een oud collega mij helpen. Twee nachten lang hebben we de server leeggegooid en de meest recente webbestanden en emails terug kunnen zetten. De schade viel gelukkig mee.

April begon nog goed met een leuke wandeling dicht bij huis...

April

Donderdag 1 april 2021. Het is mooi weer en na alle stress van het repareren van mijn website, heb ik even de behoefte aan wat rust en ontspanning. Ik neem de Trabant mee en maak vanuit Sterksel een wandeling door De Pan. Een natuurgebied niet ver van mijn huis waar ik nog niet eerder ben geweest. En zo blijkt maar weer dat je helemaal niet ver af hoeft te reizen om nieuwe plekjes te ontdekken.

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, tot ik ‘s avonds op de bank zit en te horen krijg dat mijn relatie over is. Het is geen flauwe grap, het is de keiharde waarheid. Dat het al een hele tijd niet lekker liep, was me al langere tijd duidelijk. Maar dit komt volledig onverwacht voor mij. Ik dacht dat we de beste maatjes waren en dat we samen de wereld aan konden. Niet dus. Onze relatie en vriendschap was kennelijk de laatste jaren gewoon een wassen neus. Het ellendige traject van het uit elkaar gaan is ingezet en zal me nog enkele maanden achtervolgen.

Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Een lang weekend in een plaggenhut

Die maand had ik voor ons samen nog een trip naar Ansen geboekt. Hier zouden we overnachten in een plaggenhut met geitjes die we zelf moeten verzorgen. Annuleren is geen optie meer, dus ik ga maar in mijn uppie. Gelukkig is er een goede vriend die voor 2 dagen langs wil komen zodat ik niet helemaal alleen ben. Precies de afleiding die ik op dat moment nodig heb. De plaggenhut is heel sfeervol en het verzorgen van de geitjes is een leuke bezigheid. Ondertussen maken we enkele mooie wandelingen in het Drentse landschap. Ik heb mijn hoofd even kunnen verzetten.

Waalre Individual Rally editie 2021
Met de Trabant neem ik deel aan de Waalre Individual Rally

Een week later neem ik met diezelfde vriend deel aan de Waalre Individual Rally. Normaal gesproken wordt dit evenement op één dag georganiseerd en is het een drukte van jewelste met deelnemers die met toffe oldtimers en sportieve auto’s deelnemen. Vanwege corona is het evenement uitgesmeerd over verschillende dagen om drukte te voorkomen. Ergens is dat jammer, maar ik vind het allang prachtig dat ik weer eens met mijn Trabant onderweg kan gaan. Tuffend door het Brabantse landschap zoeken we de juiste route en komen we op plekken waar ik nog nooit eerder ben geweest.

Bollenstreekroute
Kleurrijke bloembollenvelden bewonderen in Zuid-Holland

Enkele dagen later ga ik weer met de auto op pad. Ditmaal rij ik de Bollenstreekroute om te genieten van de kleurrijke bollenvelden in Zuid-Holland. Een aantal jaar geleden wilde ik deze route al eens rijden met mijn ouders in de Trabant. Verder dan Utrecht kwamen we niet, want de Trabant besloot er toen volledig mee op te houden. Om te voorkomen dat we opnieuw pech onderweg krijgen, neem ik gewoon mijn normale auto mee. Zo kunnen we zonder zorgen genieten van de kleurrijke velden. Het levert vrolijke en kleurrijke foto’s op.

Wandelen in Noord-Brabant - Rulse Laarzenpad
Pas aan het einde van de maand mei schijnt de zon weer en kunnen de wandelschoenen weer aan

Mei

De maand mei is nat, koud en vrij somber. Inmiddels woon ik alleen en dat is behoorlijk wennen. Zeker als je er niet op uit kunt, ga je malen in je hoofd. Mijn 36e verjaardag kan me compleet gestolen worden. Ik ben vooral blij dat de laatste dagen van de maand weer zonnig zijn. Wandelschoenen aan en naar buiten. Ik wandel het Rulse Laarzenpad in Heeze en maak een rondje in Griendtsveen.

Roermond - Roermond kunstwerk
Samen met een vriend mocht ik kennis maken met Roermond

Juni

Al in 2020 werd ik door de stad Roermond uitgenodigd om samen met een vriend de stad te verkennen. Roermond staat vooral bekend om het Designer Outlet. En dat is jammer, want de binnenstad wordt vaak overgeslagen. Met vrienden kun je hier echt een gezellig weekendje maken. Vanwege corona werd deze trip echter uitgesteld, want het was wel de bedoeling dat we ook echt konden genieten van de restaurants, café’s en bars. Tijdens dit weekend worden we compleet in de watten gelegd en combineren we het bourgondische leven met leuke activiteiten. We bezoeken onder meer het Cuypershuis, maken een ritje met de Solex en lopen een stadswandeling. Extra fijn is dat de terrassen weer open zijn en we weer gezellig een drankje kunnen doen.

Reisroute Kirgizië - Tosor Pass
Mijn avontuurlijke roadtrip door Kirgizië met De Verdwaalde Jongens
Mijn avontuurlijke roadtrip door Kirgizië met De Verdwaalde Jongens
Mijn droomreis van het jaar: de trip naar Kirgizië

Juli

Het is inmiddels de maand juli en het is me inmiddels duidelijk gemaakt dat ik nog 3 maanden heb om een andere woning te zoeken. Per toeval stuit ik op een appartement niet ver van mijn woning af. Ik neem een kijkje en bespreek met de makelaar de huidige situatie. Als ZZPer maak je niet snel kans op een woning, zeker als je nog niet eens één jaarstuk kunt overleggen. Gelukkig krijg ik enkele dagen later te horen dat ik de woning mag huren.

Dit nieuws kan niet op een beter moment komen. Een dag later vertrek ik namelijk naar Kirgizië. Hier zal ik een avontuurlijke roadtrip maken met De Verdwaalde Jongens. Hoe de route eruit ziet, weten we pas op locatie. Aan de hand van GPS coördinaten moeten we iedere dag ons eindpunt zien te behalen. Spannend en hartstikke leuk. Deze reis stond eigenlijk voor afgelopen jaar op de planning, tot corona alles in de war schopte. De reis werd met een jaar uitgesteld. Nu was het eindelijk zo ver. Deze reis heeft me in alle opzichten verrast. Het land is ongelooflijk mooi, de roadtrip was super tof en de groep was echt gezellig. Zelden heb ik zo’n avontuurlijke reis gemaakt. Deze trip is er één die ik iedereen kan aanbevelen en die ik nooit meer zal vergeten.

Churfranken - Wijnregio
Churfranken - Miltenberg
Genieten op gebied van gastronomie, steden en natuur in de Duitse regio Churfranken

Augustus

Juist in de maand dat ik de sleutels van mijn nieuwe woning krijg en flink moet klussen, ontvang ik twee uitnodigingen voor een persreis. Ondanks een drukke planning, laat ik deze mogelijkheid niet schieten. Wellicht is het voor mij ook goed om tussen het klussen door even de batterij op te laden.

De eerste persreis brengt me naar Churfranken. Deze regio ligt in het noordwesten van Beieren en staat bekend om de gastronomie. Samen met twee Duitse blogcollega’s en twee Duitse gidsen verkennen we enkele dagen de regio te voet, met de fiets en zelfs met een klein propellervliegtuig. Het zorgt voor een afwisselend programma waarbij ik een goede indruk krijg van deze regio. En heel eerlijk, het is jammer dat Churfranken nog niet zo bekend is. Deze regio is staat dus voornamelijk bekend om te genieten van de regionale keuken. Verder vind je er kleine steden en zijn er volop outdooractiviteiten mogelijk.

Lubelskie regio - Lublin
Lubelskie regio - Zamość
Lubelskie regio - Lublin Open Air Museum
Direct na mijn persreis naar Churfranken stap ik alweer het vliegtuig in voor een trip in het oosten van Polen

Ik ben nog niet terug uit Duitsland of de volgende perstrip staat al op het programma. Ditmaal reis ik samen met twee andere collega-bloggers af naar de Poolse regio Lubelskie in het oosten van het land. Opnieuw een regio die ik vooraf totaal niet kende en waar ik geen beeld van kon schetsen. Maar ook ditmaal werd ik positief verrast. De Lubelskie regio heeft enkele kleurrijke steden en je kunt er genieten van het gevarieerde landschap waar je allerlei activiteiten kunt doen. Samen met onze persoonlijke gids hebben we hard kunnen lachen, maar daarnaast ontzettend veel gedaan en gezien.

Mannenweekend in Delft en Rotterdam

September

Na mijn trips door Churfranken en de Lubelskie regio was het tijd om de aandacht volledig op mijn nieuwe appartement te zetten, want deze maand moest ik volledig over. Met hulp van vrienden en familie is er hard gewerkt om er een nieuw paleisje van te maken. Halverwege de maand toch nog even wat ontspanning. Ons jaarlijkse mannenweekend staat op het programma. Met een groep vrienden bezoeken we een stad, drinken we biertjes en is het gewoon slap ouwehoeren met elkaar. Oftewel, gezelligheid staat voorop. Dit jaar kiezen we er voor om Delft en Rotterdam te bezoeken. Eind september haalde ik Jizza op en trok ik de deur dicht van de woning waar ik zo ongelooflijk graag woonde.

Wandelen in Limburg: 101 heuveltjes in de Heldense Bossen
Wandelen in Nederland/België: Twee landen pad bij de Plateaux en Hageven
Genieten van de herfstkleuren

Oktober

De eerste weken van oktober staat in het teken van wennen aan mijn nieuwe woning. Ik heb mezelf voorgenomen om meer te sporten, het liefst dagelijks. En dat lukt vrij aardig. Hardlopen, wandelen, fietsen en indoorroeien wissel ik dagelijks met elkaar af. Maar op Reizen & Reistips blijft het rustig. Zonde, want juist in de herfstperiode kun je juist extra mooie foto’s maken met die mooie herfstkleuren. Hup, wandelschoenen aan en naar buiten. Tegen het einde van de maand wandelde ik door door de Heldense Bossen en De Plateaux-Hageven.

Kerstmarkt van Duisburg
November is de maand van de eerste kerstmarkten. Samen met mijn moeder en zus zijn we bij de opening van de kerstmarkt van Duisburg en bezoeken we Düsseldorf

November

In de maand november worden de eerste kerstmarkten opgebouwd. Ideaal om alvast helemaal in de kerststemming te komen, maar vooral ook voor gezelligheid en lekker eten en drinken. De corona cijfers beginnen er alleen steeds slechter uit te zien, dus samen met mijn moeder en zus proberen we al vroeg te ‘pieken’. We zijn aanwezig bij de opening van de kerstmarkt in Duisburg en een week later ook in Düsseldorf. Wat hebben we dit gemist!

Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsicht in Bad Rothenfelde

Ik krijg ook een uitnodiging om aanwezig te zijn bij een Instawalk in Bad Rothenfelde. Zodra de avond valt in dit kuurdorp, begint het lichtkunstevenement Lichtsicht. Tientallen beamers tonen projecties op de gradeerinstallaties. Bijzonder om dit te bekijken. Om zo goed mogelijk van deze trip te kunnen genieten blijf ik een nachtje slapen en spreek ik met een collega-blogger af om zowel voor de Instawalk als de volgende dag een wandeling te maken in de omgeving. Uiteindelijk belanden we de volgende dag ook nog even op de kerstmarkt van Osnabrück. Jammer dat we beide naar huis moeten en ik nog moet rijden…

Kerstmarkt van Colmar
In plats van Dresden reizen we af naar Straatburg om de kerstmarkt te bezoeken

Mijn moeder heb ik met haar verjaardag een trip naar de kerstmarkt van Dresden kado gegeven. Deze kerstmarkt staat al jaren ongelooflijk hoog op mijn wishlist, maar het is er nog nooit van gekomen. Ook dit jaar moeten we een streep zetten door deze trip. Daags voordat de kerstmarkt zou openen, wordt er alsnog besloten om de kerstmarkt af te lasten vanwege de hoge corona cijfers. We hadden hier al rekening mee gehouden en hebben al een alternatief uitgekozen. Drie jaar geleden bezocht ik de kerstmarkt van Straatsburg en deze beviel ons heel goed. In plaats van Dresden rijden we dus opnieuw naar Frankrijk. De trip duurt vier dagen, waarvan we twee dagen in Straatsburg besteden, maar ook een uitstapje maken naar Colmar. De kerstmarkt van Colmar heeft ons echt positief verrast, wat een sfeervolle en gezellige kerstmarkt. Op de terugweg maken we ook nog een stop bij de kerstmarkt van Mannheim. Het blijkt dat de kerstmarkt alleen die dag nog geopend zou blijven, een dag later moet ook deze kerstmarkt sluiten. Het is in en in triest voor de mensen die hier zo hard voor hebben gewerkt…

Feest in Flachau Alm in Oberhausen en nog een bezoek aan de Aachener Weihnachtsmarkt

December

We blijven nog even in de kerstsfeer. In december brengen we ons traditionele bezoek aan de kerstmarkt van Oberhausen. ‘s Avonds hebben we een plaatsje gereserveerd in de Flachau Alm. Voor even lijkt corona helemaal niet meer te bestaan. Het is alweer een hele tijd geleden dat we zo’n gezellig feestje hebben gehad met andere mensen.

We hebben de smaak helemaal te pakken. Het weekend voor kerst brengen we ook nog een bezoek aan de kerstmarkt van Aken. En als je denkt dat het dan afgelopen is met de kerstmarkten, dan heb je het mis. Met het bezoek aan de Aachener Weihnachtsmarkt komt er een einde aan het reisjaar 2021.

Mijn dank gaat nogmaals uit aan mijn familie en vrienden. Jullie aanwezigheid en bemoedigende woorden hebben me goed gedaan en geholpen. Verder dank ik alle medereizigers en collega-bloggers die erbij waren tijdens mijn trips. Met wie en waar ik ook was, ik heb echt veel kunnen lachen en kunnen genieten. Dat maakt het reizen nog leuker! En natuurlijk wil ik iedereen bedanken die het afgelopen jaar met me heeft samengewerkt en enkele van mijn trips heeft mogelijk gemaakt. Op naar 2022 met hopelijk weer veel nieuwe hoogtepunten.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!