Reisjaar 2023 - Carretera Austral
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Jaaroverzicht: een terugblik op reisjaar 2023

Het jaar 2023 is bijna ten einde. Een goed moment om terug te blikken op het afgelopen reisjaar. Ik had het gevoel dat 2023 eindelijk weer een ‘normaal’ jaar was. Een jaar zonder restricties en zonder vervelende momenten op persoonlijk vlak. Ik werd weer met enige regelmaat uitgenodigd voor persreizen, maar maakte ook zelf heel wat mooie trips. Toffe roadtrips, mooie wandelingen, interessante stedentrips. Met enige regelmaat herontdekte ik bestemmingen waar ik al eens eerder ben geweest. Dit is het overzicht van mijn reisjaar 2023.

Januari - Alicante, Spanje

De laatste weken van het reisjaar 2022 waren behoorlijk regenachtig. Ik had behoefte aan zon en zocht naar een bestemming waar ik het jaar goed mee kon inluiden. Uiteindelijk viel mijn keuze op Alicante. Deze stad bleek een ideale stad te zijn voor een stedentrip van een aantal dagen. Het oude centrum is redelijk compact en heeft tal van bezienswaardigheden. Ik vond het Castillo de Santa Bárbara, de wijk Barrio Santa Cruz en de archeologische vindplaats Lucentum Tossal de Manises echt de moeite waard. Een aantal musea is gratis te bezoeken en je kunt ook mooie wandelingen maken in en rondom de stad. Zo wandelde ik de Serra Grossa en Lagunas de Rabasa. Het was heerlijk om de kou in Nederland te ontlopen en een compacte stad te bezoeken.

Alicante - Castillo de Santa Bárabara
Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Alicante - Barrio Santa Cruz
Alicante

Maart - Haarlem

Ik werd uitgenodigd voor een korte stedentrip in Haarlem. Voor een leuke stedentrip hoef je helemaal niet ver te reizen. Ons eigen land heeft voldoende mooie bestemmingen die de moeite waard zijn om te ontdekken. Tijdens een gezellige trip met Moonback (tegenwoordig onderdeel van Time to momo) verkende ik de stad met een gids, met de fiets en op eigen houtje. Zo bezocht ik de Bavokerk, kon ik de voormalige gevangenis van binnen bekijken en ontdekte ik de leuke, verscholen hofjes en straatjes. Daarnaast lekker eten, een avondje jeu de boulen en een heerlijk biertje drinken in de Jopenkerk.

Stedentrip Haarlem
Molen de Adriaan - Haarlem, Nederland
Bavokerk - Haarlem, Nederland
Haarlem

Maart - Tilburg

Over bier gesproken, ik bracht ook een bezoek aan Tilburg. Hier ging ik op zoek naar de leukste biercafés van deze studentenstad. Het artikel is nog niet gereed omdat er nog een tweede bezoek gepland staat. Ik zal aankomend jaar de leukste biercafés van Tilburg publiceren.

April - Thüringen, Duitsland

Drukke weken in april. Er stonden maar liefst drie persreizen gepland deze maand. Ik begon met een bezoek aan de Duitse deelstaat Thüringen. Tijdens deze reis bezocht ik drie steden, waaronder Erfurt. In 2019 bezocht ik de gezellige kerstmarkt van Erfurt al eens, maar nu had ik de tijd om de stad zelf beter te ontdekken. Ik kan deze stad echt aanraden voor een stedentrip. Erfurt is een prachtige stad met een historische binnenstad en een rijke geschiedenis. Breng een bezoek aan de St. Mariendom, de St. Severikerk, bekijk de wereldberoemde Krämerbrücke, maar bezoek bijvoorbeeld ook het Stasi Museum of het Erinneringsort Topf & Sohne. Weimar was de tweede stad tijdens deze reis. Dit is dé cultuurstad van Duitsland. Beroemde mensen zoals Goethe, Bach, Schiller en Liszt hebben deze stad op de kaart gezet. Tijdens een bezoek aan Weimar kun je meer te weten komen over deze belangrijke personen en wat zij voor Duitsland hebben betekent. De derde stad die ik bezocht was Eisenach. Deze stad is vooral beroemd vanwege het kasteel de Wartburg. Dit kasteel is de toeristische trekpleister van Thüringen. Maar vergeet ook zeker de stad niet te ontdekken, want het compacte centrum is de moeite waard om te ontdekken. Als autoliefhebber vond ik Automobile Welt Eisenach echt de moeite waard en ook de Drachenschlucht mag je niet overslaan.

Unser Sandmännchen - Erfurt, Duitsland
Weimar, Duitsland - Markt
Eisenach, Duitsland - Wartburg
Erfurt, Weimar en Eisenach

April - Luik en Bastogne, België

De tweede reis bracht me naar België. In het verleden ben ik al talloze malen naar Luik gereden voor urban exploring. Ditmaal ging ik de stad zelf eens ontdekken. Vanaf de snelweg ziet Luik er grauw en ongezellig uit, maar de afgelopen jaren heeft de stad flinke stappen gezet om dit imago te verbeteren. Nog altijd is Luik een stad met een rauw randje, maar het heeft zeker een aantal interessante bezienswaardigheden. Beklim de trappen van de Montagne de Bueren, breng een bezoek aan La Cité Miroir en zoek de mooiste steegjes op. Luik heeft mij positief verrast. Ook bezocht ik Bastogne en ging ik op zoek naar de oorlogssporen. Indrukwekkend is het Bastogne War Museum. Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, moet je zeker eens hierheen. Ik wandelde ook de ‘Wandeling van de herinneringen’. Een wandeling die in het teken staat van natuur en het Ardennenoffensief. Zo wandel je onder meer langs de Bois Jacques Foxholes.

Montagne de Bueren - Luik, België
Bastogne, België - Mardasson Memorial
Bastogne, België - Bois Jacques Foxholes
Luik en Bastogne

April - Kvarner Baai, Kroatië

Ook mocht ik in de maand april naar Kroatië. Met een auto ontdekte ik in een week de Kvarner baai. De Kvarner Baai bestaat uit de kustlijn en een aantal eilanden. Ideaal om hier te eilandhoppen tijdens een roadtrip. De eilanden zijn eenvoudig te bereiken met een ferry. Op het vasteland bezocht ik het Risnjak National Park, Učka Natuurpark en Opatija. Daarna was het tijd om de eilanden te ontdekken. Ik bezocht de eilanden Cres, Lošinj, Krk en Rab. Hoewel Cres het grootste eiland is, wonen hier slechts 3500 mensen. De meeste inwoners wonen in Cres stad, de kleinere dorpjes tellen daardoor slechts tientallen inwoners of zijn helemaal verlaten. Die pittoreske dorpjes zijn daardoor de moeite waard om te bezoeken. Het eiland Lošinj behoort tot de populairste eilanden van de Kvarner Baai en daardoor is het hier al een stuk drukker. De meeste inwoners wonen in Mali Lošinj. Dit is een leuk stadje om te voet te ontdekken, maar het hoogtepunt is het Apoxyomenos Museum waar je een bijzonder beeld kunt bekijken. Het eiland Krk is een stuk levendiger en er valt genoeg te doen. Ik bezocht hier onder meer Vrbnik, Baška en Krk stad. Mijn favoriete eiland was echter het eiland Rab vanwege de combinatie tussen cultuur en natuur. Terug op het vasteland bracht ik nog een bezoek aan de baai van Zavratnica, Novi Vinodolski en Crikvenica. In een week tijd heb ik veel gezien. Wil je deze route ook rijden, trek er iets meer tijd voor uit.

Mali Losinj,, Kvarner Baai - Kroatië
Eiland Cres, Kroatië - Cres Stad
Opatija, Kroatië - Lungomare
Kvarner Baai in Kroatië

Mei - West-Pommeren, Polen

De persreizen volgden elkaar in een rap tempo op. Begin mei werd ik uitgenodigd voor een reis naar West-Pommeren, in het noordwesten van Polen. Omdat Rügen niet ver van deze regio gelegen is, was het een ideaal moment om hier een tussenstop te maken. Rügen stond al zo lang op mijn wishlist om eens te bezoeken, maar helaas zat het weer behoorlijk tegen. Door de hevige regen en de kou heb ik Rügen niet kunnen ervaren zoals ik hoopte. Jammer! Gelukkig was het weer in Polen een stuk beter. West-Pommeren staat vooral bekend om de natuur en de stranden, maar er zijn ook interessante steden. Zo bracht ik een bezoek aan Szczecin. De meeste bezienswaardigheden van deze stad vind je in het historische centrum. Beklim bijvoorbeeld de Jacobuskathedraal voor een mooi panorama over de stad. Vanaf hier snap je vast waarom dit ‘de groene stad’ van Polen is. Volg de rode lijn door de stad om te voet langs de belangrijkste bezienswaardigheden te komen. Ik bezocht ook de steden Świnoujście en Międzyzdroje en verkende de natuurlijke schoonheden van het eiland Wolin.

West-Pommeren, Polen - Oderdelta
West-Pommeren, Polen - Jezioro Turkusowe
West-Pommeren in Polen

Mei - Zwarte Zee kust, Turkije

Turkije staat voor veel mensen vooral bekend om de toeristische badplaatsen of een trip naar Istanbul. Ik zoek liever de onbekende regio’s op. In 2022 bracht ik een bezoek aan Zuidoost-Anatolië in Turkije. Een indrukwekkende reis met veel hoogtepunten. Het was dus ook schrikken toen deze regio in februari 2023 werd getroffen door een aardbeving. Dit jaar reisde ik af naar de Zwarte Zee kust. Weer een totaal ander stuk Turkije. Hier kom je niet voor een strandvakantie. Vanwege het bergachtige landschap is het hier een stuk koeler en valt er veel regen. Hierdoor is het hier extreem groen. Ik bezocht de steden Trabzon, Rize en Uzungöl. Hoewel ik de steden zelf niet heel bijzonder vond, is de natuur en het landschap dat zeker wel. En breng zeker een bezoek aan het Sumelaklooster, de belangrijkste toeristische attractie van de provincie Trabzon.

De Zwart Zee kust in Turkije

Juni - Ahrtal, Duitsland

Hoewel ik meer een bierliefhebber ben, vind ik het leuk om meer te weten te komen over wijn. Ik werd uitgenodigd voor een persreis naar de wijnregio Ahrtal. Vanuit Nederland ben je al binnen 3 uur in deze regio en kun je genieten van lekkere wijntjes. Het Ahrtal is namelijk de meest noordelijke en één van de kleinste wijnregio’s van Duitsland. Op de steile hellingen langs de Ahr groeien voornamelijk blauwe druivensoorten die worden gemaakt voor rode wijn. Ik bracht een bezoek aan wijngaarden en wijnhuizen en mocht kennis maken met de wijnen die deze regio te bieden heeft. Behalve wijn, valt er nog veel meer te ontdekken. Je kunt er wandelingen maken en een bezoek brengen aan de idyllische dorpjes. Het Ahrtal heeft het toerisme nodig. In 2021 werd de regio getroffen door een verwoestende vloedgolf. Met de hulp van toeristen kunnen ondernemers weer zaken doen en de regio opbouwen.

Ahrtal, Duitsland
Ahrtal, Duitsland - Mayschoss
Ahrtal, Duitsland - Weingut Kloster Marienthal
Ahrtal

Juni - Luxemburg stad en Minett regio, Luxemburg

Mijn laatste reis naar Luxemburg dateerde alweer van 2018. Het werd dus tijd om eens terug te keren. Ik werd uitgenodigd om Luxemburg Stad en de Minett regio te bezoeken. Luxemburg Stad is een ideale bestemming voor een korte stedentrip dicht bij huis. Er valt genoeg te doen en te zien en in de zomer hangt er een relaxte sfeer. Wandel langs de stadsmuren en geniet van mooie uitzichtpunten. Vergeet ook zeker niet de kazematten te bezoeken en wandel ook eens door de wijken Grund en Pfaffenthal. Iets minder bekend in Luxemburg is de Minett regio in het zuiden. Tot de jaren ‘70 was dit een belangrijke regio voor de mijn- en staalbouwindustrie. De industrie heeft veel impact gehad op de natuur, maar inmiddels zijn de industriegebieden veranderd in prachtige natuurgebieden. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de rust van de natuur, maar ook sporen van de mijntijd ontdekken. Een goede wandelroute is de Minett Trail die onderverdeeld wordt in 12 verschillende etappes.

Minett regio, Luxemburg - Natuurrservaat Haard-Hesselsbierg-Staebierg
Minett regio, Luxemburg - Natuurrservaat Prënzebierg - Giele Botter
Luxemburg en de Minett regio

Juli - Breda

In december 2022 ging ik in Breda op zoek naar de leukste biercafés. Om het lijstje af te ronden keerde ik in de zomer nogmaals terug. Ditmaal kon ik ook buiten zitten en kreeg ik een betere sfeerimpressie. Breda heeft een aantal interessante brouwerijen en leuke cafés waar je kunt genieten van speciaalbier. Benieuwd wat de leukste biercafés zijn in Breda?

De Leukste biercafés in Breda - Brouwerij Frontaal Brewing
Breda

Juli - Churfranken, Duitsland

Na het Ahrtal, bracht ik ook een bezoek aan de wijnregio Churfranken in de deelstaat Beieren. In 2021 maakte ik voor het eerst kennis met deze regio. Churfranken staat bekend als een regio waar je kunt genieten. Van de regionale keuken en drankjes, waaronder dus wijn. Er loopt een route van 79 kilometer langs de wijngaarden, de rivier de Main en verschillende steden en dorpen. Deze route wordt de Fränkischer Rotwein Wanderweg genoemd. Ik wandelde een deel van deze route en kwam meer te weten over de wijnen van de regio. Samen met een gids maakte ik een stadswandeling door Miltenberg om deze stad beter te ontdekken.

Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Miltenberg, Duitsland - Alte Marktplatz en Schnatterloch
Churfranken

Augustus - Oberlausitz, Duitsland

Geen jaaroverzicht zonder een reis naar Saksen. Dit jaar bezocht ik deze deelstaat in het oosten van Duitsland twee maal. De eerste reis ging naar de Oberlausitz regio. Allereerst bezocht ik de prachtige stad Görlitz. Ik had deze stad al eens bezocht tijdens mijn grote reis door het oosten van Saksen en was onder de indruk van de prachtige historische Altstadt. Ik kon de stad en de omgeving verder ontdekken. Hierna ging ik drie dagen de Oberlausitzer Bergweg wandelen. Deze wandelroute is 118 kilometer lang en loopt dwars door het Oberlausitzer Bergland en Zittauer Gebirge. De route wordt onderverdeeld in 6 etappes tussen de 14 en 25 kilometer. Ik ben tegen het einde van de derde etappe begonnen tot aan het eindpunt in Zittau. Helaas zat het weer een beetje tegen. Drie dagen lang kwam het met bakken naar beneden. Aan het einde van de reis was er nog tijd om een dagje Zittau te bekijken. Ook deze stad had ik al tijdens mijn reis in 2019 eerder bezocht.

Oberlausitzer Bergweg, Duitsland
Görlitz, Duitsland - Zgorzelec
Oberlausitzer Bergweg, Duitsland - Zittau
Oberlausitzer Bergweg, Görlitz en Zittau

September - Aosta, Italië

Samen met vrienden reisde ik af naar Aosta. Veel heb ik van deze Italiaanse stad niet gezien, want het was de bedoeling om vooral in de omgeving te wandelen door de bergen. Vanwege het slechte weer moesten we echter flexibel zijn. Het bleek aan de andere kant van de bergen niet te regenen, dus reden we naar Chamonix in Frankrijk. Hier wandelden we naar Lac Blanc. De tweede dag wandelden we in Italië en Zwitserland en volgden we de route Grand Saint-Bernard. Wat is het toch heerlijk om in de bergen te zijn.

Reisjaar 2023 - Chamonix
Reisjaar 2023 - Grande Saint Bernard
Reisjaar 2023 - Grande Saint Bernard
Wandelen in Frankrijk, Zwitserland en Italië

September - Tzoumerka, Griekenland

Griekenland is een populaire vakantiebestemming. De vele eilanden met witte dorpjes en goudgele stranden trekken jaarlijks vele toeristen. Het vasteland van Griekenland is echter een stuk minder bekend. Wie heeft er bijvoorbeeld ooit gehoord van de regio Tzoumerka? Hier geen stranden of witte dorpen, maar bergen, watervallen, ravijnen, kloosters en pittoreske dorpjes. Het is een bestemming voor wandelaars, natuurliefhebbers en bergbeklimmers. In 2019 mocht ik voor het eerst kennis maken met deze regio. Dit jaar mocht ik terugkomen op uitnodiging van Rouista Tzoumerka Resort. Samen met de eigenaar van dit hotel maakte ik verschillende wandelingen en ontdekte ik de prachtige natuur. Ook ging ik raften over de Arachtos rivier.

Rouista Tzoumerka Resort, Griekenland
Rouista Tzoumerka Resort, Griekenland
Rouista Tzoumerka Resort, Griekenland
Tzoumerka

Oktober - Carretera Austral, Chili

De grote reis van 2023 bracht me naar Chili. Vijf jaar eerder had ik al een roadtrip gemaakt in het zuiden van Patagonië. Deze reis eindigde in de Aysén regio bij het Lago General Carrera. Ik vond de omgeving zo mooi, dat ik graag wilde terugkeren. Hier loopt de Carretera Austral. Deze autosnelweg wordt gezien als de mooiste autoroute van Zuid-Amerika. Samen met mijn zus en zwager ging ik de volledige Carretera Austral rijden. De route loopt van Puerto Montt tot Villa O’Higgins en is 1247 kilometer lang. In 3,5 week reden we deze route en maakten we tussendoor vele stops om te genieten van de ongerepte natuur. Hoogtepunten waren onder meer de Volcán Chaitén, de hangende gletsjer Ventisquero Colgante, de Marble Caves en Glaciar Calluqueo. Het weer zat misschien niet altijd mee gedurende deze reis, waardoor het af en toe best pittig was. Maar uiteindelijk kunnen we terugkijken op een onvergetelijke reis. In het nieuwe jaar zal ik veel meer publiceren over onze avonturen van deze reis.

Carretera Austral, Chili - Glaciar Calluqueo
Carretera Austral, Chili - Cascada Rio Blanco
Carretera Austral, Chili - Caleta Tortel
Carretera Austral

December - Ertsgebergte, Duitsland

Zoals jullie wellicht al weten, ben ik een groot liefhebber van kerstmarkten. Dit jaar mocht ik een aantal bijzondere kerstmarkten bezoeken. Ik mocht de kersttradities en kerstsfeer proeven in het Ertsgebergte. Deze regio ligt in de deelstaat Saksen, onder Dresden en Chemnitz. Hier leven mensen totaal anders toe naar de mooiste periode van het jaar. Kerst wordt veel intensiever beleefd en tradities worden in ere gehouden. Alle huizen zijn rijkelijk versierd. Overal zie je de wereldberoemde kerstversieringen die symbool staan voor de regio, zoals de Schwibbogen, Räuchermännchen, Nussknacker en Weihnachtspyramiden. De kerstmarkten in het Ertsgebergte zijn klein, maar ontzettend gezellig. Hoogtepunten zijn de bergparades die in verschillende steden plaatsvinden. Ik bracht een bezoek aan de kerstmarkten van Schneeberg, Annaberg-Buchholz, Marienberg, Seiffen, Olbernhau en Freiberg. Ben je een liefhebber van kerstmarkten? Zet deze regio dan zeker op je lijstje voor volgend jaar.

Ertsgebergte, Duitsland
Ertsgebergte, Duitsland - Crottendorfer Räucherkerzenland
Ertsgebergte, Duitsland - Eierpunsch
Kerst in het Ertsgebergte

Reisjaar 2023 in cijfers

Dit jaar bracht ik een bezoek aan 12 verschillende landen. Nederland reken ik hier niet bij, mijn korte bezoek aan Frankrijk en Zwitserland wel. Er werden geen nieuwe landen toegevoegd aan mijn lijstje. Gelukkig ben ik niet bezig met het afstrepen van landen. Ik vind het leuk om landen, regio’s en steden beter te leren kennen en vind het helemaal geen straf om bestemmingen vaker te bezoeken. Een flink aantal landen of bestemmingen heb ik al vaker bezocht. Zo bezocht ik zelfs voor de tweede maal Patagonië en heb ik een aantal hotspots voor de tweede maal gezien. Ieder jaar breng ik vaak een bezoek aan Duitsland en dat was dit jaar niet veel anders. Zes maal ging de reis naar onze oosterburen. 89 nachten sliep ik niet thuis. Volgens mij een persoonlijk record. Sorry Jizza, dat ik je zo vaak alleen heb gelaten in 2023!

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.