Duitsland

Duitsland is een rijk land en de Duitsers staan bekend als een hardwerkend, vastberaden en efficiënt volk. Dat weerspiegelt zich ook in de uitstekende economie van het land. Duitsland heeft uitstekende toeristenvoorzieningen en fraaie landschappen. Het land kent een rijke geschiedenis door de Tweede Wereldoorlog en de splitsing tussen West-Duitsland en de DDR. Van het IJzeren Gordijn zijn nog steeds sporen te ontdekken in het land. Met name in het oosten van Duitsland (vroeger de DDR), is de meeste armoede en de werkeloosheid groot, ondanks de hereniging in 1990. Ondanks dat heeft het Oostelijke deel veel bijzondere steden die absoluut het bezoek waard zijn: de hoofdstad Berlijn, Dresden en Leipzig. Maar ook in het westen zijn steden als Keulen, Düsseldorf, Bremen en Hamburg zeker de moeite waard om te bezoeken.

Duitsland staat bekend om het lekkere eten, denk aan de heerlijke Thüringer wurst of de currywurst met zuurkool en aardappelsalade. Ontbijten kun je goedkoop met lekkere verse broodjes en beleg en bij de koffie een heerlijk stukje ‘Kuchen’. Maar de Duitsers staan ook bekend om hun bier en wijn. Het grootste en bekendste bierevenement is dan ook niet voor niets het Oktoberfest. Tijdens de decembermaand zijn de Duitsers geheel in de ban van kerst. De meeste grote steden hebben wel een kerstmarkt waar je allerlei leuke spullen kunt kopen, heerlijke kunt eten en een glühwein of een eierpunch kunt drinken. De mooie steden, de prachtige natuur, de mooie kastelen en de vriendelijke mensen; het maakt Duitsland tot een mooi vakantieland  en wat niet eens ver weg van ons eigen land gelegen is.

Reizen & Reistips over Duitsland

Ik bezoek jaarlijks enkele malen Duitsland. Dit heeft deels te maken met de Duitse roots die ik heb. Er woont nog altijd veel familie van me in het oosten van Duitsland. Van jongs af aan reisden we met enige regelmaat naar het oosten van Duitsland, ook toen de DDR nog bestond. Als autogek was ik verzot op de auto’s die hier reden zoals de Trabant en de Wartburg. Van kleins af aan ben ik daarom besmet met een virus dat ze Ostalgie noemen, een term voor het verlangen naar het dagelijks leven ten tijde van de DDR. Inmiddels heb ik zelf een Trabant en kan ik met recht zeggen dat ik de steden Berlijn, maar met name Dresden, in mijn hart heb gesloten. Het is dus niet gek dat ik met enige regelmaat weer naar het oosten van Duitsland ’terugkeer’.

Mijn favoriete steden zijn Berlijn en Dresden. Qua natuurgebied vind ik de Sächsische Schweiz een echte aanrader. Steden zoals Wernigerode en Quedlinburg zijn prachtig vanwege de mooie vakwerkhuizen. Iets dichter bij huis zijn de steden Aachen, Münster en Keulen ook absoluut de moeite waard om te bezoeken. En wie liefhebber is van bier, moet absoluut een keer naar het Oktoberfest in München. Jaarlijks bezoeken we ook een kerstmarkt, waarbij de kerstmarkt van Oberhausen een vaste prik is, maar we bezoeken ook graag nieuwe kerstmarkten.

Bezochte bestemmingen

Plan je reis naar Duitsland

Favoriete bestemmingen in Duitsland

Steden met prachtige vakwerkhuizen

Duitsland heeft talloze streken met een eigen karakteristieke vakwerkhuizen. Elke met zijn eigen kleurrijke beschilderingen en ornamenten. Er is zelfs een Vakwerkroute dwars door het land van noord naar zuid.

 • Quedlinburg is een genot om doorheen te lopen. De stad staat op de Wererlderfgoedlijst van de UNESCO
 • Er staan zo’n 400 vakwerkhuizen in het charmante Monschau
 • In de oude binnenstad van Stade kun je prachtige vakwerkhuizen uit de 16e en 17e eeuw bewonderen

Kastelen in Duitsland

In veel steden wordt het landschap bepaald door middeleeuwse kastelen. Soms zijn het ruïnes, maar veel kastelen zijn opgeknapt en gemoderniseerd en worden weer bewoond door families.

 • Het kasteel van Wernigerode domineert het aanzicht van de stad
 • Een Nederlander heeft het kasteel van Neuhausen opgekocht en opgeknapt.
 • De bekendste en beroemdste kastelen van Duitsland zijn zonder twijfel het Schloss Neuschwanstein, Burg Eltz en Schloss Liechtenstein

De Duitse deelstaat Saksen

Mijn favoriete Duitse deelstaat is Saksen. Hier vindt je onder meer de steden Leipzig en Dresden, maar buiten deze twee steden is er zo veel meer te zien.

 • Het Erzgebirge is één van de mooiste en meest interessante delen van Saksen. Rijdt de Sächsische Silberstrasse af en bezoek steden als Freiberg
 • De Sächsische Schweiz is een prachtig natuurgebied waar je fantastisch kunt wandelen
 • Breng een bezoek aan één van de vele paleizen die Saksen rijk is

Bier in Duitsland

Het populairste alcoholische drank van Duitsland is zonder twijfel bier. Iedere Duitser drinkt gemiddeld per jaar 140 liter aan bier en dat is niet gek met die halve liters. Het Oktoberfest is uiteraard ook één van de meest bekende feesten van het land.

 • Breng een bezoek aan de Duitse brouwerijen. Niet alleen kun je hier genieten van bier, je kunt er vaak fantastisch eten
 • Drink eens een rauchbier in Bamberg
 • Ik heb de leukste biercafés van Münster voor je op een rijtje gezet

Kerstmarkten

Kerst leeft in Duitsland en vrijwel iedere stad heeft aan het einde van de maand november tot aan december een kerstmarkt staan. Gezelligheid, winkelen en lekker eten en drinken staan dan centraal

 • Mijn favoriete kerstmarkt is vanwege het lekkere eten en drinken de kerstmarkt van Oberhausen
 • Wandel tussen de kerstkraampjes en de prachtige gebouwen van Aachen
 • Bezoek één van de vele leuke kerstmarkten van Berlijn
 • Ga op zoek naar de alternatieve kerstmarkten zoals die van Kliemannsland